«Δουλεύω στα ορυχεία της ΔΕΗ. Δεν φαντάζεσαι πόσο δύσκολη δουλειά είναι», μου λέει ο Χ. που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος στο νότιο πεδίο στην Κοζάνη, το οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία των Βαλκανίων και στο ορυχείο Καρδιάς.

Πριν λίγες μέρες ένας συνάδελφός του έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας. Το ατύχημα βαφτίστηκε εργατικό κι ας ήταν το δεύτερο μέσα σε τρεις μέρες. Ένας ακόμη εργάτης είχε χάσει την ζωή του στην Πτολεμαΐδα, σε μια τεχνητή λίμνη του ορυχείου η οποία καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους ότι δεν πληρούσε βασικούς κανόνες ασφαλείας. Ο Χ. ένας από τους λίγους εργαζόμενους που δέχονται να μιλήσουν, μας περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στην εποχή των μνημονίων και που συνοψίζονται σε χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την ζωή τους.

«Το ορυχείο δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί»

«Άμα δεν το ζήσεις δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει ορυχείο», λέει ο Χ. και εξηγεί: «μιλάμε για ώρες δουλειάς μέσα στην σκόνη, την λάσπη, τη βρωμιά. Μπορεί να βρέχει, να χιονίζει, να έχει μείον, όμως το ορυχείο δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί. Θα δουλέψεις θέλοντας και μη, ενώ ο καρκίνος γαζώνει».

Ο τεχνικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα είναι παμπάλαια.  Ο Χ. τα χαρακτηρίζει «σαράβαλα, χωρίς φρένα πολλές φορές». Με αυτά τα σαράβαλα, όμως, έχουν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά για ώρες. Στο ορυχείο δεν δουλεύουν βολεμένοι, όπως πολλοί λένε, αλλά εργαζόμενοι που για μικρά μεροκάματα ρισκάρουν συνεχώς την ζωή τους.

60 ατυχήματα κάθε χρόνο

Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του Χ. μέχρι να συνταξιοδοτηθούν θα πάθουν κάποιο εργατικό ατύχημα. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στα ορυχεία της ΔΕΗ συμβαίνουν 60 σοβαρά ατυχήματα. Ο Χ. υποστηρίζει ότι δεν μιλάμε όμως για τυχαία γεγονότα, αλλά για οδυνηρές συνέπειες των συνθηκών που επικρατούν στα ορυχεία.

Η έλλειψη προσωπικού -τεράστια τα τελευταία χρόνια- είναι η κύρια αιτία της αύξησης των θανατηφόρων ατυχημάτων. Οι δυο τελευταίοι τραγικοί θάνατοι το αποδεικνύουν. Οι εργάτες ήταν ολομόναχοι. «Κάποτε πήγαιναν για μια δουλειά στο ορυχείο απαραίτητα 4-5 μαζί για ασφάλεια, τώρα πηγαίνει κάποιος μόνος του. Για παράδειγμα στα μηχανήματα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας χειριστής Α, ένας χειριστής Β, δυο βοηθοί χειριστών και ένας κουμανταδόρος. Τώρα, πολλές φορές είναι 3 άτομα μόνο».

Ο εργαζόμενος είναι αναλώσιμος

Τα τελευταία χρόνια οι ιδιώτες εργολάβοι στα ορυχεία της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί. Εργολάβος σημαίνει ότι «ή κάνεις την δουλειά όπως σου πει ή απολύεσαι», σημαίνει ακόμα «εκμετάλλευση και 3 μήνες ‘μέσα’ σε μισθούς, σημαίνει τρέχα να βρεις το δίκιο σου σε περίπτωση ατυχήματος καθώς σπάνια λογοδοτούν, σημαίνει πίεση». Για τον εργολάβο, τονίζει ο Χ. «ο υπάλληλος είναι αναλώσιμος». Η αύξηση των εργολάβων έφερε όμως και αύξηση των ατυχημάτων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Λύση για τον Χ. είναι το εξωτερικό. «Εδώ απλά δουλεύεις για να καλύψεις τα βασικά σου έξοδα ή θα ζεις μια ζωή στο έλεος της μοίρας σου, εκτός αν έχεις ένα κεφάλαιο και γίνεις εργολάβος».

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]