Το βασικότερο που απασχολεί όλους εμάς τις τελευταίες ημέρες, είναι ασφαλώς οι προσεχείς εκλογές της Κυριακής (17/6). Αν το κοιτάξει κανείς και λίγο πιο… πλάγια, ίσως σταθεί και στη διοργάνωση του Euro 2012. Κι αν το βλέμμα λοξοδρομήσει λίγο ακόμα, τότε μπορεί να γίνει και μια κουβέντα, για το μέλλον των ελληνικών ομάδων της Σούπερ Λιγκ. Σε αυτό το σημείο αναφέρεται και το κείμενο που ακολουθεί και πιο συγκεκριμένα στον «αρραβώνα» (που είναι μια ανάσα από το να γίνει «γάμος»), του αμυντικού της ΑΕΚ, Κώστα Μανωλά, με τον Ολυμπιακό.

Ο τίτλος του κειμένου, είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες. Εκεί όπου η ιστορία πραγματεύεται τον έρωτα ενός νεαρού ζευγαριού -της Φερμίνα και του Φλορεντίνο- , που διακόπτεται όμως απότομα και κάπως άτσαλα, μετά και τις αντιδράσεις του πατέρα της νεαρής κοπέλας.

Ο Κώστας, η Φερμίνα, ο Φλορεντίνο και ο… Βαγγέλης

Η εξέλιξη αυτή, αφήνει συναισθηματικά ανάπηρο τον Φλορεντίνο, ενώ αντίθετα η Φερμίνα βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά, τα θέλγητρα αλλά και τις ανέσεις που της προσφέρει ένας γοητευτικός, έμπειρος και καθόλα ευκατάστατος γιατρός. Με την πάροδο του χρόνου, αποδέχεται και σχεδόν εκλογικεύει την απόφασή της να αψηφήσει τον -σχεδόν εφηβικό της- έρωτα, για χάρη της σιγουριάς και της ασφάλειας μιας εύπορης και αστικής οικογένειας, όπου θα έχει και βασικό λόγο για τα επόμενα χρόνια.

Και κάπου εδώ, η ιστορία βρίσκει κοινά σημεία επαφής με τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Κώστα Μανωλά, από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό. Ο νεαρός άσος, που σήμερα (14/6) κλείνει και τα 21 του χρόνια μάλιστα, δεν έκρυψε ποτέ όχι μόνο τα αισθήματά του για την Ένωση, αλλά σε πολλές στιγμές της προσωπικής του ζωής και τα αισθήματα -σχεδόν απέχθειας- προς τη νέα του (όπως όλα δείχνουν), ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περσινός εορτασμός των 20ών γενεθλίων του, σε σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ στη Νάξο, από όπου και κατάγεται.

Θα… αράξει στο λιμάνι;

Ωστόσο ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως η τωρινή  ομάδα του, δεν είναι καν σε θέση να του κάνει πρόταση ανανέωσης συμβολαίου, έστω και με χρηματικές απολαβές μικρότερες από εκείνες που του εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Το τελευταίο σκέλος μάλιστα, είναι και το πλέον σημαντικό. Η ομάδα του Πειραιά προσφέρει στον Έλληνα άσσο ετήσιο συμβόλαιο με 5πλάσιες αποδοχές σε σχέση με το τρέχον συμβόλαιό του, αλλά το κυριότερο είναι ότι του τις εξασφαλίζει.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει ο Δικέφαλος, που   καλά – καλά δεν ξέρει αν θα υπάρχει και μετά τις 7 Ιουλίου, οπότε και  λήγει η διορία για την εξόφληση της δόσης προς την Εφορία, σχετικά με τη ρύθμιση του άρθρου 44. Αυτά για το οικονομικό σκέλος. Για τα αγωνιστικά κίνητρα, ούτε λόγος. Υγιές περιβάλλον, πρωταθλητισμός, διεθνής καταξίωση. Δυστυχώς ούτε αυτά μπορούν, όχι να του εγγυηθούν, αλλά ούτε καν να του υποσχεθούν οι «κιτρινόμαυροι».

Μιλάμε λοιπόν για ένα παιδί που στα 21 χρόνια του και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ η χώρα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει 350.000 ευρώ ετησίως, αγωνιστική σταθερότητα, υγιή ανταγωνισμό και τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο βήμα και για μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού. Κάτι που όσο κι αν θέλουν να τονίσουν κάποιοι «δημοσιογράφοι» που ασχολούνται αποκλειστικά με το οπαδικό ρεπορτάζ της Ένωσης, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τώρα, καθώς δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση, ανάλογη αυτής που προέρχεται από τον Πειραιά.

Ο ρόλος του πατέρα

Στην απόφασή του αυτή, μαθαίνουμε πως κομβικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας του παίκτη, που σχεδόν άσκησε βέτο για την επόμενη ομάδα του υιού του. Δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση βέβαια, αν σκεφτεί πως οι γονείς το μόνο που θέλουν, είναι να δουν τα παιδιά τους εξασφαλισμένα και ευτυχισμένα. Τα… περί προδοσίας, είναι για λαϊκή κατανάλωση. Εξάλλου, είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι περισσότεροι φίλοι της ΑΕΚ, γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τον διωγμό (και ουχί αρπαγή) του παίκτη προς τον αιώνιο αντίπαλο.

(Δεν) Υπάρχουν αντίο στο δρόμο τους;

Στο έργο του Μάρκες, η ιστορία κλείνει με το θάνατο του ευκατάστατου ιατρού, σχεδόν 52 χρόνια μετά τον γάμο του με τη Φερμίνα. Η τελευταία συναντά ξανά, έστω και προς το τέλος της, τον Φλορεντίνο, ο οποίος αν και πέρασαν 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες από το άναμμα της σπίθας του έρωτά του γι` αυτήν, δεν την ξέχασε ποτέ περιμένοντάς την μέχρι το τέλος. Η αναμονή τον αντάμειψε, ωστόσο τα χρόνια είχαν πια περάσει για να ζήσουν την αγάπη τους, στο απόγειό της.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ και του Κώστα Μανωλά, είναι δεδομένο πως η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Ακόμα κι αν ο Κωστάκης είναι έτοιμος να κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό. Ακόμα κι αν δεν του δοθεί η ευκαιρία να το ανοίξει ποτέ ξανά…


Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]