Στα βόρεια του Παρισιού υπάρχει ένας μικρός αλλά ριζοσπαστικός σύλλογος, από τους αρχαιότερους του γαλλικού ποδοσφαίρου, ονόματι Ρεντ Σταρ 93. Ο Ερυθρός Αστέρας του Παρισιού και οι οπαδοί του θα τιμήσουν σήμερα, Σάββατο, έναν πρώην παίκτη του συλλόγου, ο οποίος μπορεί να μην φόρεσε ούτε μια φορά σε επίσημο παιχνίδι τη φανέλα της ομάδας, αλλά έμεινε στις συνειδήσεις όλων εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης. Το όνομα αυτού Ρίνο Ντέλα Νέγκρα.

Γεννημένος το 1923 σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Γαλλίας, ο Γαλλο-Ιταλός Ντέλα Νέγκρα μετακόμισε τρία χρόνια αργότερα με τους γονείς του στα βόρεια προάστια του Παρισιού, όπως γράφει το περιοδικό When Saturday Comes που ανέσυρε την ιστορία του. Στη γειτονιά που αποτέλεσε το νέο τους σπίτι, είχε συγκροτηθεί μία σημαντική γαλλο-ιταλική παροικία με πολλές από τις οικογένειες να βρίσκουν καταφύγιο ξεφεύγοντας από το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία.

Το ποδόσφαιρο τον κέρδισε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καριέρα ως τερματοφύλακας φορώντας τη φανέλα μιας ερασιτεχνικής ομάδας, της Αρζεντέιλ. Γρήγορα ο Ρεντ Σταρ Ολιμπίκ (όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή ο Ρεντ Σταρ 93) ανακάλυψε το ταλέντο του και τον ένταξε στο δυναμικό το καλοκαίρι 1942. Την εποχή εκείνη ο Ρεντ Σταρ είχε ήδη κατακτήσει πέντε Κύπελλα Γαλλίας, ωστόσο εξαιτίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα θα σταματούσε μέχρι νεοτέρας.

Ο Ντέλα Νέγκρα έβγαζε το ψωμί του εργαζόμενος σε ένα κοντινό εργοστάσιο, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει προπονήσεις με τη νέα του ομάδα, παρά τη διακοπή της ποδοσφαιρικής δράσης λόγω του πολέμου. Ωστόσο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Ντέλα Νέγκρα θα προσχωρήσει στο γαλλικό αντιστασιακό μέτωπο, αφήνοντας τα γάντια του και παίρνοντας θέσεις στα χαρακώματα. Τον Φεβρουάριο του 1943 με άλλα μέλη του αντιστασιακού αγώνα θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη δράση τους.

Η επιστροφή του στο Παρίσι θα είναι σύντομη προκειμένου να πάρει μέρος στη βομβιστική επίθεση εναντίον των γραφείων του ιταλικού φασιστικού κόμματος στη γαλλική πρωτεύουσα. Στη συνέχεια γυρίζει ξανά στη Γερμανία, όπου μαζί με άλλους θα συμμετάσχει στη δολοφονία του Γερμανού στρατιωτικού των χιτλερικών δυνάμεων Βον Απτ.

Ωστόσο σε μία επιχείρηση τον Νοέμβριο του 1943 σε γερμανικό έδαφος θα πέσει τραυματίας από πυροβολισμούς και θα συλληφθεί από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1944 ο Ντέλα Νέγκρα θα πέσει νεκρός σε εκτελεστικό απόσπασμα, μερικές μόνο εβδομάδες πριν την απελευθέρωση του Παρισιού. Τα ματωμένα ρούχα του άτυχου 21χρονου θα επιστρέφονταν στη μητέρα του, όπως και σημειώματά του που άφησε στους δικούς του ανθρώπους. Σε ένα από αυτά θα απευθυνόταν στον αδερφό του με τα εξής λόγια: «Δώσε χαιρετίσματα στον Ερυθρό Αστέρα… Κάνε τα πάντα για το καλύτερο».

Το Σάββατο στο γήπεδο του Ρεντ Σταρ 93, ο σύλλογος και οι οπαδοί της ομάδας θα θυμηθούν τον δικό τους αντιστασιακό, 69 χρόνια μετά από το θάνατό του. Οι οπαδοί θα κρεμάσουν πανό με την επιγραφή «Ένας Ερυθρός Αστέρας δεν πεθαίνει ποτέ», σε μία τελετή που θα παρευρεθούν οι βετεράνοι του γαλλικού αντιστασιακού μετώπου, ενώ θα ακολουθήσει και φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας εις μνήμη του.

Αναδημοσίευση από othersidefootball.com. Mια σελίδα γεμάτη από ιστορίες ποδοσφαίρου εντός και κυρίως εκτός γηπέδου…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]