Ο ”Βασιλιάς Λήρ” ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν σε συμπαραγωγή με τον καλλιτεχνικό οργανισμο “ΑΣΤΥΘΕΑ”. Πρόκειται για ένα απο τα εμβληματικότερα έργα του Σαίξπηρ το οποίο σκηνοθετεί ο Γιάννης Παπαγιάννης σε στενό οικογενειακό κύκλο αφού πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Παπαγιάννης στον ρόλο του Βασιλιά Λήρ και ο Νικόλας Παπαγιάννης στον ρόλο του Έντμοντ.

vasilias lear 1

Ο Βασιλιάς Λήρ , απόλυτος άρχοντας, ωστόσο γέρος πια, αποφασίζει να μοιράσει το βασίλειο του στις κόρες του. Τις ρωτάει ποια τον αγαπάει περισσότερο και μοιράζει την εξουσία αντίστοιχα για να προδοθεί αργότερο απο το ίδιο του το αίμα.

vasilias lear 2

Ο “Βασιλιάς Λήρ” γράφτηκε μεταξύ 1603 και 1606 και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της Σαιξπηρικής τραγωδίας αλλά και της συγκεκριμένης θεατρικής περιόδου. Δολοπλοκίες , έρωτες και αίμα ζητούσε το κοινό του ελισαβετιανού θεάτρου. Ωστόσο, αυτό που δίνει ο Σαίξπηρ είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ένα δράμα για τα ανθρώπινα πάθη, την εξουσία και τη διαφθορα που αυτή επιφέρει, την υπεροψία, τη μικροπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θνητή της φύση. Η αυταπάτη του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του προκαλεί την τραγωδία και μόνο μέσα απο απελπισία και πόνο ο ήρωας επιστρέφει στο αιώνιο ερώτημα της ταυτότητας του.

vasilias lear 3

Η παράσταση βασίζεται στη μετάφραση του Διονύση Καψάλη η οποία όμως έχει διασκευαστεί καθώς λείπουν κομμάτια απο το κείμενο όπως και ρόλοι. Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να φωτίσει κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα σε μία μάλλον τολμηρή σκηνοθεσία. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Γασπαράτος και τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Μελίνα Μάσχα.

vasilias lear 4

Αυτό που θα απολαύσετε σίγουρα είναι το επίκαιρο στοιχείο του έργου του Σαίξπηρ που βασίζεται βεβαια στην πάντα ίδια ανθρώπινη φύση και τα αιώνια πάθη της.  

Μετάφραση :Καψάλης Διονύσης
Σκηνοθεσία : Παπαγιάννης Γιάννης
Σκηνικά : Σύρμα Βασιλική
Κοστούμια : Σύρμα Βασιλική
Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τους Θεμιστοκλή Παντελόπουλο & Φοίβο Παπαγιάννη
Φωτισμοί : Μάσχα Μελίνα
Διανομή : Δημήτρης Παπαγιάννης, Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελένη Βλάχου, Βασίλης Ζώης, Ηρώ Διαμάντη.
Παραστάσεις: ΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατο 21.00, Κυριακή 20.00

Εισιτήρια: Παρ-Σαβ-Κυρ. 15, 10 ευρώ. Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα

Μέχρι 1/6

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]