Με πρόταγμα έναν ηθικότερο τρόπο ζωής, το Vegan Life Festival επαναλαμβάνεται στην Αθήνα και φέτος και μάλιστα, διήμερο. Με πάνω από 200 πάγκους εκθετών και ένα πυκνό πρόγραμμα ομιλιών, αλλά και εργαστηρίων, ακουμπά τις πολλές πλευρές του vegan τρόπου ζωής.

«Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και σε άλλες εκφάνσεις μιας ηθικότερης στάσης ζωής όπως το zero waste movement, η ηθική μόδα αλλά και η προσβασιμότητα όλων των ατόμων.» απαντά ο Πάνος Χαλόφτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του φεστιβάλ, σχετικά με την εστίαση του φετινού φεστιβάλ. «Επίσης φέτος θα υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ δημιουργική απασχόληση για παιδιά καθώς και χώρος τέχνης με zero waste installation, προβολές ντοκιμαντέρ και πολλές παράλληλες δράσεις.»

Πρόγραμμα Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα Κυριακής, 6 Οκτωβρίου.

Το φεστιβάλ της Αθήνας συνεχίζει μια σειρά δράσεων, όχι μόνο από πέρυσι, αλλά και από νωρίτερα στο 2019. Στις 27 Ιουλίου, το Vegan Life Festival πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

«Όραμα του Vegan Life Festival είναι να φτάσει το μήνυμα της ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και ακόμη παραέξω! Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υπάρχει η διάθεση για εξάπλωση του φεστιβάλ σε πολλές ακόμη πόλεις, ιδίως στις θεωρούμενες πιο «δύσκολες».

Στο ερώτημα της σχέσης Κρήτης και κρεατοφαγίας, ο Πάνος Χαλόφτης συνεχίζει «Η Κρήτη μπορεί να μην έχει την καλύτερη φήμη σε θέματα σχετιζόμενα με τον vegan τρόπο ζωής, οι κρητικοί όμως αγκάλιασαν θερμά το πρώτο Vegan Life Festival που έγινε στο παλιό λιμάνι Χανίων και αυτό από μόνο του λέει αρκετά!»

Τελευταία, διαπιστώνεται αύξηση των vegan εστιατορίων στην Ελλάδα, αλλά και vegan επιλογών στα ήδη υπάρχοντα εστιατόρια, πολλές από τις οποίες παρέχονται ήδη από τη Μεσογειακή διατροφή.

«Αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, κάποια πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, το Vegan Life Festival μέσα σε τρία χρόνια κατόρθωσε να τριπλασιάσει την επισκεψιμότητά του, με περισσότερα από 18.000 άτομα να το επισκέπτονται πέρσι σε μια μέρα! Επιπλέον, αν και καθαρά στοιχεία δεν υπάρχουν για τα ελληνικά πράγματα, η στροφή μεγάλων εταιρειών στο vegan κοινό υποδεικνύει ότι υπάρχει έντονα αυξητική τάση η οποία θα φαίνεται όλο και εντονότερα στο εγγύς μέλλον.»

Η ομάδα και η δραστηριότητα του Vegan Life Festival αξιώνει πολλά περισσότερα από απλή παράθεση προϊόντων, προσεγγίζοντας με αυθεντικό ενδιαφέρον ευρύτερα τις στάσεις ζωής.

«Όλες μας οι δράσεις έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς, αν και τα επιχειρήματα υπέρ του vegan τρόπου ζωής είναι πολλά και βαρύνουσας σημασίας, παρατηρείται ακόμη μεγάλη άγνοια και παραπληροφόρηση. Για το λόγο αυτό ανοίγουμε το διάλογο εντός κοινωνίας όπου αυτό είναι δυνατό, ώστε να φτάσει το μήνυμα του vegan τρόπου ζωής σε αυτιά που δεν είχαν έως τώρα ανάλογη πρόσβαση.»

Σε ένα εγχείρημα του οποίου η πιο γνωστή εστίαση είναι η διατροφή, με τις ανησυχίες του να εξαπλώνονται γενικότερα στον τρόπο που καταναλώνει και συμπεριφέρεται ο καθένας, παραμένει το ερώτημα της συμβατότητας του σκοπού με άλλες κοινωνικές διεκδικήσεις.

«Η ομάδα του Vegan Life Festival πιστεύει έντονα στη διαθεματικότητα, καθώς όλα τα προβλήματα που μας αγγίζουν σήμερα είναι αλληλένδετα.Αφενός υπάρχουν ζητήματα που άπτονται άμεσα του vegan τρόπου ζωής, όπως αυτά του περιβάλλοντος και της υγείας, καθώς υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν πως ο βιγκανισμός μπορεί να αποτελέσει τη νούμερο 1 λύση τόσο στην κλιματική κρίση (ΟΗΕ, κ.ά.) όσο και στην πρόληψη αλλά και θεραπεία πολλών ασθενειών και παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση κ.ά. (Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, British Dietetic Association κά). Αφετέρου ο βιγκανισμός μας εκπαιδεύει τόσο στη δίκαιη στάση όσο και στην ενσυναίσθηση, δύο εφόδια ικανά να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές ανισότητες που προσβάλλουν τη σημερινή κοινωνία.»

Με σύνθημα το “Compassion looks great on you” («η συμπόνοια σου πάει πολύ»), ο βιγκανισμός τοποθετείται ως μια επιλογή προσωπική, που μπορεί να γίνει από τον καθένα, με την αντίστοιχη επιμέλεια.

«Είναι πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης και ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός πως η φιλοζωία βρίσκεται στο σύστημα των αξιών μας, τόσο συχνά συμμετέχουμε εμμέσως, ως ηθικοί αυτουργοί, σε πράξεις που αν τις βλέπαμε μπροστά μας θα αντιδρούσαμε έντονα. Τα ζώα είναι άτομα, έχουν προσωπικότητα και συναισθήματα, και υπάρχουν στον πλανήτη με εμάς και όχι για εμάς. Είναι καιρός πια να τα αντιμετωπίσουμε σαν τα υπέροχα πλάσματα που είναι και όχι ως αντικείμενα, και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μας βοηθάει πολύ σε αυτή την κατανόηση.»

Καταληκτικά, το όραμα του Vegan Life Festival, είναι ένα κόσμος χωρίς βία και αδικία.

«Η δική μας ουτοπία είναι μια κοινωνία που το κέρδος και η ιδιοτέλεια δε θα επισκιάζουν τις αξίες και τις αρετές μας στη λήψη των αποφάσεων και που η ίδια θα επιδιώκει να θεραπεύει βίαιες συμπεριφορές και άδικες απόψεις. Μια δύσκολη συνειδητοποίηση σήμερα είναι πως η κοινωνία είμαστε εμείς και μας αναλογεί μερίδιο ευθύνης! Έτσι, αλλάζουμε τον εαυτό μας επιδιώκοντας να γίνουμε, με το παράδειγμά μας, η πρόοδος που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.»

Το Vegan Life Festival διεξάγεται στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα, από τις 11.00 το πρωί, ως τις 23.00 το βράδυ.

«Το Vegan Life Festival τρέχει από έναν πυρήνα 5 ατόμων, αλλά δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη στενή συνεργασία με αφοσιωμένα άτομα και συλλογικότητες, αλλά και τη στήριξη της vegan κοινότητας!»

Στην Τεχνόπολη, μπορείτε να τους συναντήσετε όλους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]