Του Μάρκου Βαξεβανόπουλου (tvxs)

Η πόλη του Βόλου εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό. Η τοπική τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής συμφερόντων LAFARGE-HOLCIM έλαβε την τελική άδεια το 2017 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει σκουπίδια, τα οποία βάπτισε «εναλλακτικά καύσιμα».

Κάθε λογής απόβλητα χαρακτηρίζονται πλέον ως RDF, SRF  και WDF για να προκαλέσουν σύγχυση στον απλό πολίτη που δεν είναι εξοικειωμένος με τέτοια ορολογία, αλλά στην ουσία πρόκειται για απόβλητα. Κάθε μήνα πλοία προερχόμενα από τη Νότια Ιταλία ξεφορτώνουν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, που οδηγούνται για καύση στους παλαιάς τεχνολογίας κλιβάνους. Όλοι γνωρίζουμε από δημοσιεύματα και αποκαλύψεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι στη Νότια Ιταλία, διαχειριστής των συσσωρευμένων τόνων σκουπιδιών είναι η Μαφία. Ποιος ξέρει τι περιέχουν όλοι οι σάκοι σκουπιδιών που ταξιδεύουν προς Ελλάδα; Άλλωστε στο ΦΕΚ 1298 του 2017  η ΑΓΕΤ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν μέσα στα εναλλακτικά καύσιμα που καίει περιέχονται και επικίνδυνα απόβλητα. Η άδεια που έχει λάβει η ΑΓΕΤ της επιτρέπει να καίει έως 200.000 τόνους σκουπιδιών (RDF), 60.000 τόνους λυματολάσπης και 60.000 άλλου είδους απόβλητα.

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα σκουπίδια από τη Φυλή μεταφέρονται στον Βόλο. Μία βιομηχανία που για χρόνια παράγει τσιμέντο μέσα στα όρια του Δήμου Βόλου, πλέον γίνεται κλίβανος καύσης σκουπιδιών. Η όμορφη πόλη του Βόλου έχει μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο αποτεφρωτήρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η καύση απορριμμάτων είναι επικίνδυνη παντού. Όπου τσιμεντοβιομηχανίες μετατρέπονται σε αποτεφρωτήρες σκουπιδιών παγκοσμίως, κινήματα αναπτύσσονται, και στις περισσότερες περιπτώσεις τα σταματούν (Μεξικό, Βόρεια Ισπανία) ή ακόμη παύουν οριστικά τη λειτουργία τους (Σλοβενία). Η καύση σκουπιδιών, ειδικά σε τσιμεντοβιομηχανίες οδηγεί στην περιστασιακή έκλυση διοξινών και φουρανίων, καθώς και άλλων τοξικών ουσιών που κατηγορούνται για καρκινογενέσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις. Πρόσφατα, μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέταξε την πόλη του Βόλου πρωταθλήτρια σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου, καρδειαγγειακά και εγκεφαλικά. Αυτήν την πόλη πάμε να αποτελειώσουμε; Έχει άραγε μεγαλύτερη αξία η υγεία των παιδιών μας από τα κέρδη των πολυεθνικών;

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Βόλου σε πλήρη σύμπνοια με τα συμφέροντα των τσιμεντοβιομηχάνων ψήφισε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στον XYTA Βόλου. Συνολικά 42 εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων πρόκειται να δοθούν για να δεματοποιούνται τα σκουπίδια των Βολιωτών και να οδηγούνται προς καύση στην ΑΓΕΤ, εξυπηρετώντας έτσι την τσιμεντοβιομηχανία. Ο Αχιλλέας Μπέος, ο εξ ουρανού δήμαρχος του Βόλου, μόνο τυχαία δεν ήρθε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2018 κάτω από την πίεση των πολιτών, υποχωρεί και δηλώνει κατά της καύσης σκουπιδιών, αλλά σήμερα συνεχίζει να υπεραμύνεται της δημιουργίας του εργοστασίου SRF. Του ξεφεύγει μάλιστα και το μνημειώδες «είναι καλύτερο να καίγονται τα δικά μας σκουπίδια». Επιπλέον αποκαλύπτεται σε ημερίδα υποστήριξης της δημιουργίας αυτού του εργοστασίου ότι οι προσκεκλημένοι μελετητές ήταν πρώην διοικητικά στελέχη της ΑΓΕΤ. Τα πάντα είναι οργανωμένα πίσω από τις πλάτες του ανυποψίαστου κόσμου.

Οι πολίτες αντιδρούν και εντόνως. Το Νοέμβριο του 2017 συστήθηκε η άτυπη Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Μετά την πρώτη της παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου για να εκφράσει την αγωνία των πολιτών και την αντίθεσή της, τρία μέλη της κατέληξαν στο αυτόφωρο. Ακολούθησε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και στις 5 Μαΐου του 2018 πάνω από 10.000 πολίτες του Βόλου διαδήλωσαν κατά της καύσης σκουπιδιών και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF μέσα στους δρόμους της πόλης.

Μάθατε τίποτε για αυτό; Φυσικά και όχι. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και οι επιτελείς του πασχίζουν με νύχια και με δόντια να μη δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα. Τρεις φορές το ρεπορτάζ έχει «κοπεί» από την ΕΡΤ-1. Μάλιστα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση για την καύση σκουπιδιών, μετά από τη λαϊκή κατακραυγή στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Βόλου, αλλά ενώ προσκλήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των τσιμεντοβιομηχάνων, οι πολίτες αποκλείστηκαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής που απέκλεισε τους πολίτες πρωτοστάτησε στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και η θέση γλυκιά.

Κάτω από τη μύτη πολλών, και κυρίως ανθρώπων που ασχολούνται με θέματα οικολογίας, οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Να εισάγουν την καύση σκουπιδιών από την «πίσω πόρτα». Το πρόβλημα στον Βόλο παραμένει και διογκώνεται. Εδώ και μήνες η πόλη μυρίζει δυσωδία καμένου πλαστικού ακόμη και το καλοκαίρι. Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 12:00 οι πολίτες καλούν κινήματα από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά της καύσης σκουπιδιών. Μάλιστα η πορεία έχει σχεδιαστεί να καταλήξει στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ για να επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Τα κύρια συνθήματα του συλλαλητηρίου είναι τα εξής: ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών, ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF, NAI στην ανακύκλωση. Το προηγούμενο συλλαλητήριο του 2018, καθώς και αυτό που επίκειται, είχαν έναν κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Όλη η πόλη ήταν εκεί. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί, άνθρωποι όλων των ηλικιών, είπαν ΟΧΙ στην καύση. Βέβαια ένοχη σιωπή τηρούν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία που επαναπαύτηκαν στις διαβεβαιώσεις του κ. Φάμελλου ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι. Ποιοι έλεγχοι; Αυτοί που πραγματοποιεί η ΑΓΕΤ από μόνη της ή αυτοί που γίνονται από κλιμάκια ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είναι πάντα προειδοποιημένοι; Αξίζει να αναφερθεί ότι σε επίσημη αναφορά της Περιφέρειας αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι που διενεργούσαν έλεγχο στήριξαν την έκθεσή τους σε προφορικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων της εταιρείας για την ποιότητα του καυσίμου. Φευ.

Ο Βολιώτης και η Βολιώτισσα έχουν σταματήσει να τρώνε το κουτόχορτο που τους προσφέρουν αφειδώς Κυβέρνηση, Δήμος και Περιφέρεια. Στις 16 Μαρτίου 2019 όλοι θα είναι στο Δημαρχείο του Βόλου. Η υγεία μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Μάρκος Βαξεβανόπουλος, Δρ. Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Λυών Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]