Δύο χρόνια πριν, έπαιζε στον Φιλαθλητικό. Το σωματείο που λειτουργεί σαν καταφύγιο για πολλούς σαν κι εκείνον. Φτωχά παιδιά, τα οποία γνωρίζουν από την πρώτη μέρα της ζωής τους τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δύο χρόνια μετά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι κάτι παραπάνω από ένας φέρελπις παίκτης. Είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του NBA.

Στον Φιλαθλητικό, ο Γιάννης δεν έβαζε 20αρες και 30αρες. Στην προκειμένη οι αριθμοί δεν έλεγαν την αλήθεια. Κι έτσι, μέσα από διαδοχικές παρακολουθήσεις σκάουτερ ομάδων του NBA, σήμερα ο Γιάννης πετυχαίνει σε επιδόσεις ό,τι δεν κατάφερνε στη δική μας Α2. Τελευταίο του παράσημο, αυτό του MVP για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στην Ανατολική Περιφέρεια. Την πλάτη του είδε ακόμη και ο πολύς Λεμπρόν Τζέιμς.

Στην πρώτη αυτή εβδομάδα, ο Αντετοκούνμπο δεν έκανε τίποτα περισσότερο από όσα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα από τις πρώτες του εμφανίσεις με τη φανέλα των Μιλγούοκι Μπακς. Δρέπει τους καρπούς σκληρής δουλειάς που κοντεύει τα δύο χρόνια. Δεν έμεινε στον απόλυτα φυσιολογικό ενθουσιασμό που ακολούθησε η αλλαγή σελίδας στη ζωή και την καριέρα του. Ούτε στις πολλές μαζεμένες κολακείες που άκουσε.

Κάθισε και δούλεψε σκληρά. Πρώτα με τον Λάρι Ντρου, ο οποίος τον πίστεψε και του έδωσε πολύ χρόνο συμμετοχής, παρότι ήταν η πρώτη του σεζόν στο NBA. Γι΄ αυτό άλλωστε κι ο Γιάννης τον ευχαρίστησε δημοσίως. Αλλά και στον Τζέισον Κιντ που ερχόμενος στον πάγκο των Μπακς, δεν προέβη σε ριζικές αλλαγές, αλλά έχτισε πάνω στην ταλαντούχα ομάδα του Μιλγούοκι.

Ένας από τους πυλώνες του αύριο, αλλά και του σήμερα, του Μιλγουόκι είναι ο Αντετοκούνμπο. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια τον Φλεβάρη είχε 19.5 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1.8 τάπες μέσο όρο, με την ομάδα να πετυχαίνει τρεις νίκες και να χάνει μια φορά.

Αναλυτικώς. Στο 82-75 επί των Ράπτορς τέλειωσε το ματς με νταμπλ – νταμπλ (12 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ), στο 113-105 επί των Λέικερς στο Λος Άντζελες πέτυχε ρεκόρ καριέρας έχοντας 25 πόντους (10/14 δίποντα, 6 ριμπάουντ), στην ήττα 117-111 από τους Ρόκετς το κατέρριψε σκοράροντας 27 πόντους (11/16 δίποντα) κι έχοντας παράλληλα 15 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ στο 96-93 επί των Σέλτικς σημείωσε 14 πόντους, μάζεψε 11 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ. Ουάου! Που θα έλεγε και ο Βαρουφάκης.

antetokunbo statistics

Συνολικά ο Γιάννης κάνει φέτος καλή χρονιά, κάτι που φαίνεται άλλωστε κι από το ότι είναι ο πρώτος ριμπάουντερ των Μπακς, με 6.5 ανά αγώνα. Λογικά επίσης, θα τον δούμε και στα πλέι οφ, καθώς το Μιλγούοκι βρίσκεται στην 6η θέση της Ανατολής με 30 νίκες και 23 ήττες, έχοντας κατακτήσει τρία σερί ροζ φύλλα. Η εμπειρία των πλέι οφ θα είναι για όλα τα πιτσιρίκια του Μιλγούοκι και τον ίδιο ένα πολύ σημαντικό τεστ, που θα δείξει σε ένα βαθμό τι μπορούν να κάνουν. Θα είναι όμως και μια πολύτιμη εμπειρία, που έρχεται να προστεθεί στα ήδη λαμπερά παράσημα της συμμετοχής του Αντετοκούνμπο στο All Star Game.

Όλα αυτά ενώ ο Γιάννης είναι μόνο 20. Γεγονός που άφησε με ανοικτό το στόμα τον Ρέτζι Έβανς. Ο παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς, ρώτησε σε ανύποπτο χρόνο τον Γιάννη την ηλικία του κι έπαθε την πλάκα του. Και πώς να μην την πάθει, όταν ο ίδιος, με πολλά χρόνια εμπειρίας στο NBA, δεν έχει καταφέρει ακόμα στα 34 του να έχει σε μία σεζόν διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Γιάννης αν και δεν γνώρισε ποτέ του ένδοξες ημέρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σαν άλλος Ντιρκ Νοβίτζκι εξελίσσεται στον απόλυτο σούπερ σταρ. Το ακόμα καλύτερο είναι πως είναι συμπαθής από όλους. Η ομάδα του τον προμοτάρει διαρκώς, οι φίλαθλοι τον αγαπούν, ενώ ξένες σελίδες όπως το hoopshype.com στάζουν μέλι περιγράφοντας έναν παίκτη με εκπληκτικές δυνατότητες και δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει άμεσα στο μέλλον.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν ο Γιάννης είχε καταλήξει στη Σαραγόσα, με την οποία έδωσε αρχικά τα χέρια. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι εξαιρετικά ποιοτικό, το καλύτερο στην Ευρώπη, αλλά στην προκειμένη, τα πράγματα έπρεπε να γίνουν αλλιώς. Πιο σύντομα. Κι αυτή η απόφαση των Μπακς αποδείχτηκε καταλυτική. Όπως και η δική του θέληση να βουτήξει στα βαθιά.

Βλέποντας το παρελθόν, τις πολλές δύσκολες στιγμές που πέρασε, ο Γιάννης σίγουρα μπορεί να αισθάνεται ανακουφισμένος αλλά και δικαιωμένος για την προσπάθειά του. Εδώ και λίγες μέρες όμως μπορεί να αισθάνεται και χαρούμενος γιατί τα φιλαράκια του στην Ελλάδα, που αν και δεν είναι σούπερ σταρ του NBA, δικαιούνται πλέον όπως αυτός την ελληνική ιθαγένεια.

Οι νέες κυβερνητικές αποφάσεις αλλάζουν τα δεδομένα. Δεν χρειάζεται να είσαι σούπερ σταρ του NBA για να αναγνωριστείς ως πολίτης με δικαιώματα. Το μοναδικό πραγματικό εμπόδιο στην ήδη τρομερή πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ο ρατσισμός, που ξεκινούσε από θεσμικό επίπεδο και κατέληγε στην καθημερινότητά του. Ο Γιάννης τα κατάφερε και θα γράψει πολλές ακόμα λαμπρές σελίδες. Πρέπει όμως να αισθάνεται χαρούμενος γιατί πολλοί ακόμα, θα μπορούν πλέον να έχουν την ίδια ευκαιρία. Πρώτα απ΄ όλα γιατί θα μπορούν να παίξουν μπάσκετ στο γηπεδάκι της γειτονιάς τους και δεν θα φοβούνται μήπως τους συλλάβουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]