Η αγωνιστική σεζόν 2014/15 του NCAA βρήκε το Duke του coach K., Μάικ Σιζέφσκι, να παίρνει για δεύτερη φορά τον τίτλο μέσα σε μια πενταετία. Φυσικός ηγέτης της ομάδας ο Quinn Cook, επισκιασμένος από τη «λάμψη» των Okafor, Winslow και λοιπών που, αντίθετα με τον ίδιο, επιλέχθηκαν στο draft της 27ης Ιουνίου (Δες την ανάλυση του 3pointmagazine για το potential της πρώτης δεκάδας εδώ). Το ενδιαφέρον του Άρη για τον νεαρό, γεννημένο το Μάρτιο του ’93, γκαρντ έγινε η αφορμή για να έρθει σε επαφή το ευρύ κοινό με την ιδιαίτερη ιστορία που μοιράζονται ο Cook και ο μέχρι πρότινος προπονητής του.

Ο Cook ήταν, και είναι, το αγαπημένο παιδί του coach K., ο οποίος μάλιστα στα χρόνια του κολλεγίου ανέπτυξε μαζί του μια σχέση πατέρα – γιου. Από τον Οκτώβριο του 2011, όταν και ο νεαρός γκαρντ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Duke, οι δυο τους έχτισαν μια ιδιαίτερη σχέση, η οποία συναντάται σπάνια ακόμα και σε «προ-επαγγελματικό» επίπεδο. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο θρυλικός προπονητής παραμονές του τελικού του NCAA για τον παίκτη του, κάθε φορά που η ομάδα ενώνει τα χέρια, το χέρι του Cook είναι πάνω από το δικό του, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε ο ίδιος ο Cook όταν είχε αρχίσει πλέον να δένεται με τον προπονητή του.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: Φθάνοντας στο Duke ο Cook, είχε περάσει αρκετά δύσκολα εφηβικά χρόνια, χάνοντας τον πατέρα του προ τριετίας. Εκεί, βρήκε μια δεύτερη οικογένεια με την οποία ανδρώθηκε και την οποία αγάπησε. Από τη μια πλευρά βρήκε έναν μεγάλο αδερφό, τον Nolan Smith, και από την άλλη έναν πατέρα, τον προπονητή του, όπως και πολλοί άλλοι παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του. Βέβαια τον Smith δεν τον πρόλαβε πολύ (ήταν senior και στο τέλος της χρονιάς έγινε draft από το Orlando), κατάφεραν όμως μέσα στον ένα χρόνο συνύπαρξης του στην ομάδα να δεθούν σε τέτοιο βαθμό, που ο Cook αγωνίζεται φορώντας το 2, προς τιμήν του «αδερφού» του.

Cook_CoachK4

Σε ό,τι αφορά τον Μάικ Σιζέφσκι, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο πως θα «κολλούσαν» μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί το πρόσωπο του σπουδαίου προπονητή ήταν αυτό που οδήγησε τον Cook να επιλέξει εν τέλει το Duke, ενώ τον ζητούσαν ακόμη τα UCLA, NorthCarolina και Villanova. Δικαιώθηκε και αγωνιστικά, έστω και στην τελευταία του χρονιά, οδηγώντας το κολλέγιο του μέχρι το τέλος του δρόμου. Δικαιώθηκε όμως πάνω απ’ όλα στο λόγο της επιλογής του, κάτι που καταλαβαίνει κανείς εύκολα βλέποντας τους να βουρκώνουν αγκαλιασμένοι κατά τη διάρκεια της απονομής του πρωταθλήματος.

30 χρόνια προπονητής, εκ των οποίων τα 25 μοιρασμένα μεταξύ Duke και TeamUSA. Με τόσες εμπειρίες και παίκτες που έχει ζήσει μαζί τους, εκκολαπτόμενους και ώριμους αστέρες, πλέον στα 68 του, κι ακόμα ένα παιδί 22 χρονών καταφέρνει να μπει στην καρδιά του, δημιουργώντας σχεδόν οικογενειακούς δεσμούς μαζί του. Τρεις κόρες έχει ο coachK., και εννιά εγγόνια, αλλά σίγουρα η σχέση που δημιουργείται μεταξύ αυτού και κάποιων παικτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή με τον Cook, είναι αυτό που μένει στο τέλος της βραδιάς για να διηγείται. Όχι οι τίτλοι, όχι τα ολυμπιακά μετάλλια, αλλά η αγάπη στα μάτια των ανθρώπων που επηρέασε όσο κανείς άλλος στην πορεία τους.

Cook_CoachK9
Από εδώ και πέρα οι δρόμοι τους, εντός των παρκέ, χωρίζουν. Πώς θα αντέξουν ο ένας χωρίς τον άλλον καθημερινά είναι ένα άλλο ζήτημα. Το σίγουρο είναι πως και οι δυο έχουν βαλθεί να εξασφαλίσουν για τον παίκτη ένα μέλλον τόσο ευνοϊκό όσο ποτέ δεν ήταν το παρελθόν του. Εξίσου σίγουρο είναι πως και οι δυο οικογένειες έχουν αποκτήσει πλέον κι άλλους συγγενείς, με την πλευρά της οικογένειας του Cook να ευχαριστεί τον coachK. για την πολύτιμη καθοδήγηση, βοήθεια και αγάπη που προσέφερε στον Quinn. Ποιος ξέρει, ίσως αν δεν τους ένωνε η μοίρα τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά για το νεαρό καλαθοσφαιριστή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]