Την εκτίμηση πως το ΕΣΡ έχει πέσει σ’ έναν φαύλο κύκλο, διατύπωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στη συγκρότησή του.

Αφού εξήγησε πως ο ίδιος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο ΕΣΡ σ’ αυτή την τελευταία φάση, λόγω του προσώπου που προτάθηκε για τη θέση του προέδρου, ο κ. Πλειός τόνισε: «Έχει πέσει σε έναν φαύλο κύκλο το ΕΣΡ. Χρησιμοποιείται στον κομματικό ανταγωνισμό ενώ θα έπρεπε να είναι έξω απ’ αυτόν, θα έπρεπε να υπάρχει μία συναίνεση. Το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη Αρχή προϋποθέτει ένα περιβάλλον πολιτικό και κοινωνικό, όπου υπάρχει μία κουλτούρα συναίνεσης. Η ζωή μάς έχει δείξει ότι δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα συναίνεσης γι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται στον κομματικό ανταγωνισμό ως όπλο».

Σημείωσε δε: «Δεν αρκεί μόνο να φτιάξουμε έναν νόμο, ο οποίος θα ρυθμίζει τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, τουλάχιστον στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλά θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει μ’ αυτό το όργανο, πώς θα αναβαθμιστεί, πώς θα αλλάξει η λειτουργία του, γιατί φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουν πάρα πολλοί την κατάργησή του». Πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό δεν είναι να αμφισβητηθεί η ύπαρξη του ΕΣΡ, αλλά η ύπαρξη δημοκρατικών θεσμών».

Ο κ. Πλειός τόνισε επίσης πως ένα τέτοιο όργανο θα πρέπει να αλλάξει ενδεχομένως τον τρόπο συγκρότησής του, προκειμένου να εκφραστεί και η κοινωνία μέσα απ’ αυτό, σημειώνοντας: «Είμαι παγίως υπέρ της αρχής ότι σε τέτοια όργανα θα πρέπει να μπει η κοινωνία, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που να έχουν συνάφεια με αυτά».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ δύσκολο το πολιτικό παιχνίδι, όπως εξελίσσεται», καθώς «η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που επιδιώκει δεν είναι η θέση του προέδρου του ΕΣΡ, είναι η θέση του προέδρου της κυβέρνησης και θα χρησιμοποιήσει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ για τον σκοπό αυτόν». Σημείωσε πως με την ευκαιρία της αναθεώρησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες «καλό θα είναι να μπει το δάχτυλο εκεί που πραγματικά πονάει».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, «θα πρέπει να μπουν θυροφύλακες, εμπόδια εκεί που υπάρχει η διαπλοκή. Όταν, δηλαδή, μεταφέρεται άμεσα ή έμμεσα δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν κανάλια για να εκβιάσουν τις κυβερνήσεις ή για να τους παρέχουν τη δική τους στήριξη. Αλλά αυτό είναι σε άλλη κατεύθυνση απ’ αυτή που κινείται ο νόμος 4339. Είναι πρόβλημα στρατηγικής αυτό το οποίο συμβαίνει […] Είναι λάθος η στρατηγική που επελέγη. Δεν αμφισβητώ την πρόθεση, αμφισβητώ τη στρατηγική».

Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]