Έχει αρχίσει ένα ξέπλυμα του Γκλέτσου με αφορμή τη δήλωση ότι έχει πάει με άντρα. Πέρα από το θετικό ένας μάτσο άντρας, που έχει στήσει επικοινωνιακά το προφίλ του πάνω στη ματσίλα, να παραδέχεται ότι έχει κοιμηθεί με έναν άλλο άντρα, φοβάμαι ότι η δήλωση του ιδίου έχει γίνει ακριβώς για να γίνει το ξέπλυμα.

Και εδώ ερχόμαστε στο ερώτημα: Θα μπορούσε μια τέτοια παραδοχή από κάποιον διάσημο να ακυρώσει όλη την υπόλοιπη δράση του; Πόσο είναι σημαντικό το σπάσιμο των έμφυλων στερεοτύπων για την προώθηση της εικόνας των ΛΟΑΤ ατόμων ως μέρος μιας κανονικότητας και είναι ανεξάρτητο αυτό από όλο το υπόλοιπο;

Είναι προφανές ότι τα έμφυλα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν και εκεί είναι πολύ σημαντική η συμβολή διασήμων προσώπων που βγαίνουν και κάνουν coming out, καλή ώρα όπως ο Γκλέτσος. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Όταν η εικόνα του γκέι άνδρα γίνεται μέρος της κανονικότητας, η δήλωση του Γκλέτσου λειτουργεί και ως ξέπλυμα για τον ίδιο. Έχοντας κάνει αίσθηση πολλές φορές με δηλώσεις περί ελληνικότητας, νομίμων και παράνομων μεταναστών και διάφορα άλλα αντίστοιχου στυλ, οι χθεσινές του δηλώσεις λειτουργούν αποσυμπιεστικά και οδηγούν στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής εικόνας. Με λίγα λόγια ξεπλένουν το δήμαρχο Στυλίδας από όσα κάνει και λέει που είναι σε άλλο στυλ και ύφος και σε αντιδιαστολή με τα χθεσινά.

Δεν είναι καινούργια όλα αυτά και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται. Με δεδομένο ότι ο Γκλέτσος έχει φιλοδοξίες για την κεντρική πολιτική, η εικόνα που οικοδομεί είναι γι΄ αυτόν σημαντική. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο λαϊκισμός του σε άλλα θέματα είναι παροιμιώδης και απολύτως συμβατός με την ακροδεξιά, όπως εν πολλοίς και το κοινό του.

Η στροφή λαϊκιζόντων πολιτικών προς μια ΛΟΑΤ αισθητική μας φέρνει στο νου τη Μαρίν Λεπέν, που στις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία έκανε αιχμή της πολιτικής της τη ΛΟΑΤ αισθητική, προτάσσοντας στην καμπάνια της γκέι άτομα που έλεγαν για ποιο λόγο θα την ψηφίσουν (κάποιοι νομίζω ότι ήταν και υποψήφιοι) καθώς και γυναίκες που εκθείαζαν το γεγονός ότι η ακροδεξιά πολιτικός είναι μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της μόνη. Κατά τα άλλα, η Λεπέν συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορική της εναντίον των μεταναστών που είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της Γαλλίας.

Και όσον αφορά τη ΛΟΑΤ κοινότητα κι εδώ κι εκεί, είναι έτοιμη να κάνει ήρωα κάποιον που βγαίνει και δηλώνει υπέρμαχός της. Λες και η γενικότερη προώθηση του εκδημοκρατισμού στην κοινωνία, μέσα από την οποία θα γίνει αναβάθμιση όλων των δικαιωμάτων και όχι μόνο των στενά και συντεχνιακά δικών μας, είναι κάτι μακρινό και ανέφικτο. Και τώρα γινόμαστε απλά υπέρμαχοι αυτών που ευκαιριακά μας υποστηρίζουν, στην ουσία ρίχνοντας νερό και πάλι στο μύλο της ακροδεξιάς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]