Να ‘μαι λοιπόν στο εργοστάσιο. «Εγκατεστημένος». Η πρόσληψη ήταν πολύ πιο εύκολη απ’ ό, τι φανταζόμουν. Είχα προετοιμάσει με μεγάλη φροντίδα την ιστορία μου: υπάλληλος στο μπακάλικο κάποιο φανταστικού θείου στην Ορλεάνη, έπειτα ένα χρόνο χειριστής (ψεύτικο πιστοποιητικό), στρατιωτική θητεία στο Μηχανικό, στην Αβινιόν (διηγήθηκα τη θητεία ενός συντρόφου εργάτη της ηλικίας μου και ισχυρίστηκα ότι είχα χάσει το απολυτήριό μου). Κανένα δίπλωμα . Ούτε καν απολυτήριο γυμνασίου. Μπορούσα να περάσω για Παριζιάνος επαρχιακής προέλευσης, χαμένος στην πρωτεύουσα, που μια οικογενειακή καταστροφή τον σπρώχνει στο εργοστάσιο. Απάντησα σύντομα στις ερωτήσεις, σιωπηλός και ανήσυχος. Το χαμένο ύφος δεν ξεχώριζε καθόλου ανάμεσα στη γενική εμφάνιση ολόκληρης της σειράς των νεοπροσληφθέντων. Και δεν ήταν φτιαχτό: τα σφυροκοπήματα από τους σπασμούς της περιόδου μετά το Μάη του ’68- ένα καλοκαίρι γεμάτο αλληλοσπαραγμούς και διαμάχες- ήταν ακόμα αποτυπωμένο στα χαρακτηριστικά μου, όπως οι άλλοι, ανάμεσα στους συντρόφους μου, έφερναν ολοφάνερη σφραγίδα σκληρών συνθηκών ζωής. Δεν μπορείς να έχεις και πολύ ύφος όταν πηγαίνεις να ζητιανέψεις μια μικρή χειρονακτική δουλίτσα- ίσα για να τρώω, σας παρακαλώ- και απαντάς δειλά- δειλά «όχι» στις ερωτήσεις για τα διπλώματα, τις ειδικεύσεις, για το αν ξέρεις να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο. Μπορούσα να διαβάσω στα μάτια των συντρόφων μου που περίμεναν στην ουρά για την πρόσληψη, όλοι μετανάστες, την ταπείνωση αυτού του «όχι».

mai-68-citroen

Το φθινόπωρο του 1968 ο τότε φοιτητής  Ρομπέρ Λινάρ  εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και πήγε να δουλέψει στο εργοστάσιο της Σιτροέν με σκοπό την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Την «εγκατάσταση» σε εργοστάσια ακολούθησαν κι άλλοι φοιτητές-αγωνιστές του κινήματος του Μάη του ’68, θέλοντας να συνδεθούν με την εργατική. Η αρχή της «εγκατάστασης» στηριζόταν στο να «υπηρετούμε το λαό» του Μάο Τσε Τουνγκ, που είναι άλλωστε και ο πρώτος που μίλησε γι’ αυτήν. Ο Λινάρ διηγείται τη δική του εμπειρία ως «εγκατεστημένος».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]