paidiaΕίναι δύσκολο να κρυφτεί ο ενθουσιασμός τηλεπαρουσιαστών, αστυνομικών “ρεπόρτερ” της κακιάς ώρας και πάσης φύσεως σχολιαστών για την υπόθεση της μικρής Μαρίας. Η Χρυσή Αυγή είχε “ξεφουσκώσει” και χρειαζόταν επειγόντως ένας νέος εχθρός για τους τηλεθεατές. Οι Ρομά ήταν ό,τι έπρεπε.

Πρόκειται για τον ιδανικό εχθρό. Δεν είναι μόνο ότι έχουν σκούρο χρώμα δέρματος, ότι ντύνονται, μιλούν και φέρονται “παράξενα”. Είναι ότι μένουν πιστοί στις παραδόσεις τους και δεν έχουν καμία πρόθεση να αφομοιωθούν θυσιάζοντας την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό. Οι Αλβανοί, για παράδειγμα, σταμάτησαν να “πουλάνε” ως εχθρός, διότι από κάποιο σημείο και έπειτα η ρατσιστική προπαγάνδα περί δήθεν αιμοσταγών δολοφόνων και επικίνδυνων ληστών δεν έβρισκε κανένα αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι μετανάστες από την Αλβανία στην συντριπτική τους πλειοψηφία δούλεψαν σκληρά και με τα χρόνια ενσωματώθηκαν κοινωνικά και πολιτισμικά στην ελληνική κοινωνία. Πολλοί άλλοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης – σύμφωνα με έρευνα του Αλβανικού Κέντρου Ανταγωνιστικότητας και Διεθνούς Εμπορίου, το 18% με 22% των Αλβανών μεταναστών (περίπου 180.000 άτομα) έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Οι Ρομά όμως ούτε θέλουν “να ζήσουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι”, ούτε έχουν κάποια άλλη πατρίδα για “να μας αδειάσουν τη γωνιά”. Γι’ αυτό τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης πάντα φρόντιζαν να ταΐζουν τον αγανακτισμένο, βαθιά ρατσιστή Έλληνα με παραμύθια άλλων αγανακτισμένων, βαθιά ρατσιστών Ελλήνων από περιοχές όπου διαμένουν Ρομά.

roma2

Φυσικά, οι συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας στους καταυλισμούς καταλήγουν συνήθως σε φιάσκο, ενώ αναστατώνουν χιλιάδες νομοταγείς πολίτες. Τα επιχειρήματα περί δήθεν “υψηλών ποσοστών παραβατικότητας” καταρρέουν με μία ματιά στα στοιχεία της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πρώτο εννεάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς Ρομά στην Αττική 609 (!) αστυνομικές επιχειρήσεις και προσήχθησαν 13.358 άτομα. Όμως έγιναν μόλις 254 συλλήψεις. Με άλλα λόγια, η “υψηλή παραβατικότητα” μετά βίας ξεπέρασε το 1,9%.

Βέβαια, η διαφορά προσαγωγής και σύλληψης για τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αποτελεί λεπτομέρεια, όπως κι αυτή μεταξύ κατηγορούμενου και ενόχου. Κάτι που βρήκε την απόλυτη εφαρμογή του (και) στην περίπτωση των Ρομά θετών γονιών της μικρής Μαρίας. Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι απολογίες, είχε αρχίσει η διαπόμπευση.   

Πρέπει όμως να γίνει για άλλη μία φορά σαφές ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν είναι εγγενώς ρατσιστικά. Είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, και οι “εχθροί” στην Ελλάδα πουλάνε. Γιατί ο λαός μας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτούς: πάντα πρέπει να φταίει κάποιος άλλος για την κατάντια του. Από ένα ζευγάρι Ρομά μέχρι τη Μέρκελ, τους Εβραίους και τους εξωγήινους, όλοι απεργάζονται τη δυστυχία του Έλληνα.

Πριν ένα μήνα ήταν η Χρυσή Αυγή – οι Έλληνες ανακάλυψαν τελείως ξαφνικά τον φασιστικό κίνδυνο (για να τον ξεχάσουν σε λίγες εβδομάδες). Τώρα οι Ρομά. Μετά θα επανέλθουν οι “τρομοκράτες”, οι Τούρκοι ή οι κομμουνιστές. Θα βρίσκεται πάντα ένας “εχθρός” εύκαιρος, όσο υπάρχει ζήτηση…

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]