Δέκα χρόνια μετά το επιτυχημένο “Gran Torino” o 88 χρονος Κλιντ Ίστγουντ επιστρέφει σε ρόλο σκηνοθέτη αλλά και πρωταγωνιστή σε νέα ταινία, “Το Βαποράκι”, αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο του είναι ακούραστο και αγέραστο. Το αγωνιώδες σενάριο του Νικ Σένκ (Gran Torino) βασίζεται στο άρθρο των New York Times “The Sinaloa Cartels’ 90-Year-Old Drug Mule”, το οποίο κατέγραψε ο δημοσιογράφος Σαμ Ντόλνικ.

Ο Earl Stone (Κλιντ Ίστγουντ), είναι ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας που εργάζεται ως ανθοκόμος. Φαίνεται πως έχει τόση μεγάλη αγάπη γι’αυτό που κάνει που ξεχνάει συνεχώς πως υπάρχει και μια οικογένεια, την οποία, όπως όλα δείχνουν, έβαζε πάντα σε δεύτερη μοίρα. Η οικονομική κρίση δεν αργεί να τον χτυπήσει και βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα. Αποξενωμένος από την οικογένειά του, μαζεύει όσα πράγματα χωράνε στο φορτηγάκι του και όσες καλές αναμνήσεις έχει απ’την ζωή του και φεύγει, αναζητώντας μια στέγη για να μείνει προσωρινά μέχρι να δει πως θα ρυθμίσει τα οικονομικά του.

Πρώτος του σταθμός είναι η οικογένειά του, η εγγονή του τον δέχεται, αλλά οι άλλες δύο γυναίκες της ζωής του, κόρη (η οποία είναι και η κόρη του στην πραγματική ζωή) και σύζυγος, δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Earl δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ρόλο του πατέρα, δεν κατάφερε γενικά να ζήσει σύμφωνα με το αμερικανικό όνειρο και έχοντας γεράσει πλέον βγαίνουν έντονα στην επιφάνεια όσα λάθη έπραξε στο παρελθόν. Ίσως ο Ίστγουντ μέσα από την ταινία να θέλει να μοιραστεί με το κοινό τα λάθη της δικής του νιότης, τα οποία δύσκολα διορθώνονται μετά από κάποια ηλικία.

Ο Εarl ψάχνοντας να βρει μια λύση γρήγορη και εύκολη, ώστε να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα, βρίσκει δουλειά ως οδηγός. Μόνο που δεν γνωρίζει ότι γίνεται οδηγός σε ένα τεράστιο κύκλωμα μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών, μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών σε διάφορους προορισμούς. Ακόμα και όταν καταλαβαίνει ότι πρόκειται για βρωμοδουλειά δεν σταματά. Το γρήγορο χρήμα θα τον βοηθήσει να βάλει λίγο επίδεσμο στις πληγές και στα λάθη του παρελθόντος που αιμορραγούν. Και γιατί να μην συνεχίσει να μεταφέρει ναρκωτικά, σκέφεται; Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι ένας 90χρονος θα ήταν βαποράκι ναρκωτικών;

Ο Ίστγουντ θέλει ξεκάθαρα να τονίσει μέσω της ταινίας του την απληστία του αμερικανικού ονείρου. Κρίνει την νεολαία που έχει αυτόν τον μαζοποιημένο τρόπο ζωής με τα κινητά και το μηδενικό ενδιαφέρον για οτιδήποτε ουσιαστικό αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να συμβαδίσει με αυτή και δεν την απορρίπτει.

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να σκηνοθετήσει μια αληθινή ιστορία η οποία θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το “Make America Great Again” του Τραμπ. Ακούραστος και γεμάτος ενέργεια, ο Κλιντ Ίστγουντ είναι ο ιδανικός άνθρωπος που θα μπορούσε να φέρει αυτή την ιστορία στη μεγάλη οθόνη με τόση ζωντάνια χωρίς να υπάρχει κάτι το περιττό στη σκηνοθετική του προσέγγιση.

TRAILER

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]