«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».

– Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεσσαλονίκη, 17/09/2017

Δριμείες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η δήλωση του προέδρου της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που από το βήμα της ΔΕΘ παρέδωσε φέτος μαθήματα αγνής νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας.

Ο γόνος της επί σειράς δεκαετιών ηγεμονεύουσας οικογένειας στην πολιτική σκηνή της χώρας μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Η «αλήθεια» δεν είναι μια συμπαγής οντότητα, είναι αυθαίρετη, δεν αποτελεί παρά σύμβαση, μεταξύ εκείνων που την αναγνωρίζουν ως τέτοια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Κυριάκος, ο πολιτικός ανήρ που φιλοδοξεί να αναλάβει την πρωθυπουργία στις επερχόμενες εκλογές, κατάφερε, παρά τα όσα του αποδίδονται περί ανικανότητας, χαμηλού διανοητικού επιπέδου κλπ να συμπυκνώσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα μέσα σε μια φράση. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, εκείνης που μιλούν οι ομοϊδεάτες του.

Εκείνοι, έχουν χρόνια καταλήξει για το ποια είναι η «πραγματική» φύση του ανθρώπου, δηλαδή κυρίως ανταγωνιστική και είναι δέον και πρέπον ο ισχυρότερος να επιβάλλεται στον πιο αδύναμο, μέχρι τον ολοκληρωτικό του αφανισμό, ή έστω ο πρώτος να επιβιώνει, σε αντίθεση με τον δεύτερο· Έτσι επιβιώνει το ίδιο το ανθρώπινο είδος και διαιωνίζει την ύπαρξή του.

Ας διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές αυτήν τη δήλωση του Κυριάκου: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια νεοφιλελεύθερη κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην αλλοτριωμένη ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια την αστική δημοκρατία και διεύρυναν τα ατομικά δικαιώματα».

Σπανίως πλέον ακούμε πολιτικούς, ειδικά από τον χώρο της δεξιάς να αρθρώνουν συμπαγή πολιτικό λόγο, όμως ο Κυριάκος τα κατάφερε. Στάθηκε όρθιος στο βήμα της ΔΕΘ και παραδέχθηκε τον πυρήνα της πολιτικής που προωθεί: Οι ανισότητες είναι πυρηνικό συστατικό της δημοκρατίας τους. Της αστικής, νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας. Στις ανισότητες στηρίζεται η ίδια της η ύπαρξη. Δεν θα επεκταθώ, κινδυνεύοντας να γίνω γραφική, αν και από μέσα μου ακούω τη φωνή της Βιτάλη να με προειδοποιεί με τους στίχους της Κιβωτού.

Θα περιοριστώ στο να πω ότι ξαναχτυπά ο άνθρωπος που είχε δηλώσει: «Η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει. Η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια». Ξαναχτυπά το τέκνο εκείνης που είχε δηλώσει ότι «εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το ‘σεις και με το ‘σας». Λίγες μέρες πριν την τραγική επέτειο της δολοφονίας Φύσσα από τους νεοναζί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναχτυπά επικαλούμενος τον κοινωνικό δαρβινισμό, την κοινωνική ευγονική.

Αυτή είναι η αλήθεια τους, δεν την καμουφλάρουν όπως έκαναν παλιά, την προτάσσουν. Εμείς πάλι, έχουμε αργήσει πολύ να διατρανώσουμε τη δική μας… Υπάρχει χρόνος αδέρφια;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]