Τον μεγάλο Βραζιλιάνο Πελέ τον ξέρουμε όλοι. Ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Φέτος όμως, στις ποδοσφαιρικές κουβέντες, όταν λέμε: «Είδες τι έκανε πάλι ο Πελέ», «Πάλι έβαλε γκολ ο Πελέ», δεν αναφερόμαστε στον Βραζιλιάνο αλλά σε έναν Ιταλό. Τον Γκρατσιάνο Πελέ της Σαουθάμπτον που ήρθε το καλοκαίρι από τη Φέγενορντ και έχει κάνει ότι περνάει από τα πόδια του και το κεφάλι του για να ξεχάσουν οι οπαδοί της ομάδας του το ξεπούλημα του καλοκαιριού.

Ο λευκός Πελέ, στοίχισε 8 εκατομμύρια ευρώ στην Σαουθάμπτον για να αντικαταστήσει τον Έρικ Λάμπερτ στην κορυφή της επίθεσης. Προσωπική επιλογή του Ρόναλντ Κούμαν, που τον είχε παίχτη στην Φέγενορντ με την οποία έκανε πράγματα και θαύματα στην Ολλανδία. Μπορεί  να έπρεπε να φτάσει 29 χρονών για να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αλλά απ’ ότι φαίνεται ποτέ δεν είναι αργά.

Λέτσε, Κατάνια, Κροτόνε, Τσεζένα, Αλκμάαρ, Πάρμα, Σαμπντόρια, Φέγενορντ και τελικά Σαουθάμπτον. Σίγουρα όλη αυτή η δύσκολη διαδρομή τον έκανε να έχει υπομονή και επιμονή και τον βελτίωσε και αγωνιστικά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς με κάποιον που έχει πάθος με αυτό που κάνει και δουλεύει ασταμάτητα.

Από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο St. Mary’s Stadium δεν έχει σταματήσει να σκοράρει. Έξι γκολ σε 8 συμμέτοχες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του στα παιχνίδια πρωταθλήματος με τα τελευταία δύο να είναι αυτά στο 8-0 απέναντι στην Σάντερλαντ! Τι κι αν είναι 1,94, την τεχνική του κατάρτιση θα τη ζήλευαν πολλοί παίχτες της Premier League. Η καλύτερη δυνατή απόδειξη:

Οι εμφανίσεις του αυτές, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε, ο οποίος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, είχε πει ότι θα παίζει όποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση, ανεξάρτητα από το όνομα που έχει ή την ομάδα που αγωνίζεται.

Έτσι λοιπόν στις 4 Οκτωβρίου κλήθηκε από τον Κόντε στην Σκουάντρα Ατζούρα για τα προκριματικά του Euro 2016. Στο ντεμπούτο του απέναντι στην Μάλτα εκτός έδρας, πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πήρε την θέση του «πολύ» Μάριο Μπαλοτέλι που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει με τη φανέλα της ομάδας του Άνφιλντ.

Για να τα λέμε όλα, ο Πελέ δεν είναι και το καλύτερο παιδί, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και σε μικρότερη ηλικία έμενε συχνά εκτός αγώνων λόγω τιμωρίας. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα του ατίθασου χαρακτήρα του, είναι το περιστατικό που συνέβη με έναν δημοσιογράφο μετά το τέλος ενός παιχνιδιού της Φέγενορντ.

Ο δημοσιογράφος του έκανε σκληρή κριτική και προσωπικά αλλά και γενικότερα στην ομάδα του και μεταξύ άλλων, ο Πελέ του είπε ότι πιστεύει ότι είναι οπαδός του Άγιαξ και για αυτό τα λέει αυτά. Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί το λέει αυτό, του απάντησε ότι φαίνεται από τη φάτσα του! Μάλιστα τον κάλεσε και στα αποδυτήρια της ομάδας για να δώσει οδηγίες στους παίχτες αφού ξέρει καλύτερα από τον προπονητή του.

Μπορεί να μην είναι και ‘Αγιος, κι ας παίζει στους στην Σαουθάμπτον που το παρατσούκλι τους είναι «The Saints», δηλαδή οι ‘Αγιοι, αλλά σίγουρα αυτό δεν πειράζει κανέναν στο St. Mary’s. Όσο ο Πελέ σκοράρει και η Σαουθάμπτον βρίσκεται στην 3η θέση έναν βαθμό πίσω από την δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι, για τους οπαδούς της θα είναι όχι μόνο Άγιος, αλλά ο Θεός ο ίδιος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]