Η αλήθεια είναι ότι για ακόμη μία φορά δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ένα ακόμη τουρνουά Ρολάντ Γκαρός ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα αποτέλεσαν μία ακόμα επιβεβαίωση όσων ήδη είναι γνωστά.

Ο παλιός (Ρότζερ Φέντερερ) έδειξε ότι όσο περνούν τα χρόνια οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και δεν παρουσιάζει τη δυναμική του παρελθόντος, ο καλός (Ράφαελ Ναδάλ) απέδειξε πως παρά τον τραυματισμό του που τον κράτησε οκτώ μήνες εκτός δράσης, είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος στη χωμάτινη επιφάνεια, ενώ ο νέος (Νόλε Τζόκοβιτς) παρότι “θαυμαστής” των σκληρών επιφανειών, ήταν ο μόνος που απείλησε ουσιαστικά τον Ναδάλ και έδειξε πως το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό.

Ο παλιός έχασε τη λάμψη του
Υπό άλλες συνθήκες ο αποκλεισμός του πιο επιτυχημένου (σε επίπεδο τίτλων) εν ενεργεία τενίστα, από τα προημιτελικά του Ρολάντ Γκαρός, από το No8 της κατάταξης, Τζο-Γουίλφρεντ Τσονγκά, θα αποτελούσε την απόλυτη είδηση. Ωστόσο η πτωτική πορεία του “ελβετικού ρολογιού” τα 2-3 τελευταία χρόνια και οι συνεχείς ήττες του ακόμη και στο χόρτο του Wimbledon, όπου τα προηγούμενα χρόνια μεσουρανούσε (έχοντας συνολικά επτά τίτλους), επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά στα προημιτελικά του γαλλικού Όπεν.

tenis

Στον αγώνα με τον Τσονγκά ο Φέντερερ παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων, εξαιρετικά επιρρεπής στα λάθη (34 έναντι 22 του αντιπάλου του), διόλου μαχητικός στις μονομαχίες κοντά στο φιλέ και ίσως με το μυαλό στην επόμενη σειρά τουρνουά (αυτή τη φορά σε χόρτο) και βεβαίως στο επερχόμενο Wimbledon. Έτσι ο αποκλεισμός ήρθε μοιραία, μη επιτρέποντάς του να πανηγυρίσει την 59η νίκη του, αριθμό-ρεκόρ για τα δεδομένα του παριζιάνικου τουρνουά.

Μπορεί στο Λονδίνο να παρουσιαστεί πολύ πιο έτοιμος και μαχητικός, η αλήθεια είναι ωστόσο ότι το άλλοτε αψεγάδιαστο στυλ και η τελειότητά του στις κινήσεις, δεν είναι οι ίδιες με του παρελθόντος και σίγουρα η λάμψη του έχει “θολώσει”. Οι 17 τίτλοι του βέβαια σε gran slam, είναι δύσκολο να καταρριφθούν.

Ο καλός είναι ο… καλύτερος στο χώμα
Είναι αδιαμφισβήτητα ο “βασιλιάς του χώματος”. Η 8η φορά που ο Ισπανός τενίστας, κατακτά τον τίτλο του Roland Garros, αποτελεί ρεκόρ σε επίπεδο κατακτήσεων grand slam, μιας και μέχρι τώρα ο “μαγικός αριθμός” ήταν το επτά. Πιτ Σάμπρας και Ρότζερ Φέντερερ έχουν από επτά κατακτήσεις (Wimbledon αμφότεροι).

Στον τελικό της Κυριακής βέβαια απέναντι στον συμπατριώτη του, Νταβίντ Φερέρ, ο τενίστας από τη Μαγιόρκα πέρα από τις αμιγώς αγωνιστικές του ικανότητες, οι οποίες του δίνουν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη όλων των εποχών στο χώμα, έγραψε μια απ’ τις πιο χρυσές σελίδες στην ιερή βίβλο του παγκοσμίου τένις και του δεύτερου grand slam της σεζόν, φτάνοντας συνολικά τα 12 Majors στην καριέρα του που τον κατατάσσουν 3ο καλύτερο τενίστα όλων των εποχών, μετά τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Πιτ Σάμπρας που έχουν 17 και 14 grand slams αντίστοιχα.

tenis2

Το επίτευγμα αυτό μάλιστα ήρθε και σαν επιβεβαίωση μετά τον πολύμηνο τραυματισμό και την αποχή του από τα γήπεδα, μιας και αντιμετωπίζει προβλήματα στα γόνατά του. Στον τελικό του “Φιλίπ Σατριέ” πάντως, η επικράτηση ήταν ιδιαιτέρως εύκολη (3-0 μόλις σε δύο ώρες και δεκαεπτά λεπτά), κόντρα στο (μονίμως) No5 της παγκόσμιας κατάταξης, μιας και ο έτερος βασικός διεκδικητής (Τζόκοβιτς), είχε τεθεί νοκ άουτ από τα ημιτελικά, στον πιο ωραίο αγώνα του τουρνουά, που διήρκεσε 4,5 ώρες και έληξε 3-2 υπέρ του Ισπανού.

Ο νέος… είναι ωραίος και πολλά υποσχόμενος
Μπορεί κόντρα στον δυνατό αντίπαλό του να μην τα κατάφερε, ωστόσο το No1 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν είναι καθόλου τυχαία νούμερο ένα. Παρότι -και ο ίδιος, όπως και ο Φέντερερ- προτιμάει πιο σκληρές και γρήγορες επιφάνειες, ο ημιτελικός του Παρισιού ήταν αντάξιος του ονόματος των δύο μονομάχων.

Οι διακυμάνσεις στο σκορ, αλλά και οι πολλές παρατάσεις σε κάθε σχεδόν game, κρατούσαν μέχρι τέλους την αγωνία στο κόκκινο και παρότι ο Σέρβος έδειξε στα μισά περίπου του αγώνα πιο ψύχραιμος και αποφασιστικός, το τέλος δεν ήταν αυτό που θα ήθελε για να πανηγυρίσει τον 4ο συνεχόμενο Major, με τον οποίον θα ισοφάριζε το ιστορικό ρεκόρ του Ροντ Λέιβερ που κρατάει απ’το 1969!

tenis3

Το επόμενο διάστημα ωστόσο, ο 26χρονος τενίστας έχει πιο “πρόσφορο” έδαφος, καθώς το Wimbledon και το US Open είναι προ των πυλών και σίγουρα σε αυτές τις πίστες οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγαλύτερες. Αναμένεται λοιπόν να κριθεί αν θα διατηρήσει την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη και συνεχίσει για το δεύτερο φετινό τίτλο σε τουρνουά gran slam, μετά το Αυστραλιανό Όπεν. Από ό,τι έχει δείξει μέχρι τώρα βέβαια, κάτι τέτοιο φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Δημοσιογραφία σπούδασε στο ΕΚΠΑ. Βάπτισμα του πυρός στο sport.gr και η συνέχεια σε ενημερωτικά και οικονομικά μέσα. Και τώρα, στο δημοσιογραφικό της πάθος: τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ανάμεσα σε λεξικά τουρκικών και βιβλία διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων, κάνει το μεταπτυχιακό της και κοιτάζει ανατολικά.

Related Posts