Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στο ΝΒΑ, αλλά και ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους.

Εδώ και λίγες ώρες μία νέα του δήλωσή κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς μετέτρεψε την ερώτηση δημοσιογράφου σε ασίστ για να προχωρήσει ο ίδιος σε μία από τις πιο εύστοχες παρατηρήσεις.

Μετά το τέλος του τελευταίου αγώνα της ομάδας του (Σαν Αντόνιο Σπερς) με τους Νιου Γιορκ Νικς ο Γ. Πόποβιτς ρωτήθηκε κατά πόσο ο νέος αστέρας της ομάδας Νίκολα Γιόκιτς έφερε επανάσταση στη θέση του σέντερ, με τον τρόπο που αγωνίζεται κι εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: “Όταν σκέφτομαι επαναστάσεις, σκέφτομαι ανθρώπους όπως τον Τσε Γκεβάρα, Ιβάν Ίλιτς και τον Λένιν. Δεν θεωρώ ότι ο Γιόκιτς έχει φέρει κάποια επανάσταση, αυτή η άποψη είναι υπερβολική. Είναι όμως ένας εξαιρετικός παίκτης”!

Έτσι, ο Πόποβιτς, ένας άνθρωπος με τεράστια απήχηση φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ο αθλητισμός δεν είναι το παν. Και ότι οι μεγάλες ανατροπές γίνονται εκεί που δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα στην κοινωνία και στην καθημερινότητα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Πόποβιτς καταφέρνει να ξεχωρίσει με τα λόγια του. Έχει προτάξει πολλές φορές μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον αθλητισμό, φροντίζοντας παράλληλα να μην μένει στα όρια του επαγγέλματός του, στέλνοντας συχνά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα.

Ορισμένες χαρακτηριστικές δηλώσεις του:

Ο ρατσισμός είναι συστημικός. Εάν έχεις γεννηθεί λευκός έχεις αυτόματα ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε επίπεδο εκπαίδευσης, οικονομικής κατάστασης και κουλτούρας.

Το θέμα δεν είναι το πρόσωπο, ο ατομικισμός. Πρέπει να ξεπεράσεις το εγώ σου και να καταλάβεις ότι μόνο μέσα από το σύνολο μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά.

Το θέμα μας δεν είναι πόσα παιχνίδια πρόκειται να κερδίσουμε, εάν θα κατακτήσουμε τον τίτλο της περιφέρειας ή της λίγκας. Δε μιλάμε για τέτοια πράγματα εδώ. Ούτε (αγωνιστικοί) στόχοι, τίποτα τέτοιο.. Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε κάθε ημέρα, να προπονούμαστε κάθε ημέρα και να συμπεριφερόμαστε στο ίδιο το άθλημα με σεβασμό.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]