Όλα ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2013 σε ένα φιλικό της Μίλαν με την Προ Πάτρια. Τότε ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, αηδιασμένος από τα ρατσιστικά συνθήματα των  γηπεδούχων οπαδών, αποχώρησε από το γήπεδο, με τους συμπαίκτες του να τον ακολουθούν.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο Γκανέζος μέσος της Μίλαν έχει παρευρεθεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές για να μιλήσει για το θέμα, έχει προσκληθεί και βραβευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε εκδήλωση προς τιμήν του και γενικότερα έχουν γίνει πολλά καλά μετά από αυτή του την κίνηση.

 

racism1

Από την άλλη όμως, αντί ο ρατσισμός να εξαλείφεται όλο και περισσότερο στα ιταλικά γήπεδα, αυτός φαίνεται ότι παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Φαίνεται πως στα ανύπαρκτα μυαλά των ανεγκέφαλων, η κίνηση του Μπόατενγκ ήταν προσβλητική και έτσι δεν χάνουν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν οποιονδήποτε μαύρο παίχτη.

Αν αυτός λέγεται, Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ ή Μάριο Μπαλοτέλι, ακόμα καλύτερα, καθώς αγωνίζονται σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας και οποιοδήποτε ρατσιστικό σύνθημα εις βάρος τους, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Τύπο, κάνοντας τους, χαρούμενους…

Έτσι ακριβώς σκέφτηκαν και οι οπαδοί της Ρόμα στο εκτός έδρας ματς με την Μίλαν και από το πρώτο λεπτό δεν έχαναν την ευκαιρία να βγάζουν άναρθρες κραυγές και να κάνουν ήχους μαϊμούδων κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα κάποιος από τους δύο αυτούς παίκτες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να διακοπεί το παιχνίδι αμέσως μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, για να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου, οι οποίες καλούσαν τους οπαδούς των φιλοξενούμενων να σταματήσουν τις παιδιάστικες συμπεριφορές τους.

Τα λυπηρά πρωτεία σε ποινές και τιμωρίες τα κατέχουν για φέτος οι οπαδοί της Ίντερ. Στο ντέρμπι με την Μίλαν, η ομάδα τους τιμωρήθηκε από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με 60.000 ευρώ για ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του πρώην παίκτη τους, Μάριο Μπαλοτέλι. Στο αμέσως προηγούμενο ματς, είχαν τιμωρηθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με 20.000 ευρώ ακόμα και αν ο Μπαλοτέλι δεν ήταν καν παρών στο γήπεδο! Οι «νερατζούρι» όμως, δεν τα έχουν μόνο με τον «Σούπερ Μάριο». Σε παιχνίδι για το Europa League απέναντι στην Τότεναμ, στόχος ήταν ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ. Το συγκεκριμένο πρόστιμο από την UEFA αυτή τη φορά, έφτασε τις 38.000 λίρες Αγγλίας.

Η Γιουβέντους δεν έμεινε έξω από τον χορό και στο εντός έδρας ντέρμπι απέναντι στη Μίλαν, τιμωρήθηκε με 30.000 ευρώ πρόστιμο για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με τους ίδιους ακριβώς αποδέκτες των ρατσιστικών συνθημάτων.

Σίγουρα οι οπαδοί της Μίλαν είναι πλέον πιο προσεκτικοί σε φυλετικά θέματα, καθώς βλέπουν τους ίδιους τους παίκτες της ομάδας τους να υποφέρουν και να ζητούν υποστήριξη. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να χοροπηδούν όλοι μαζί και να φωνάζουν το σύνθημα «Ζανέτι, πήδα μαζί μας». Ο αρχηγός της μισητής συμπολίτισσας, Ίντερ, λίγες ώρες πριν είχε υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα, χωρίς να ξέρει αν θα καταφέρει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Ο ρατσισμός δεν χρειάζεται να έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος για να είναι σκληρός. Το θέμα είναι πως πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει να υπάρχει μέσα στα γήπεδα. Τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]