Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια του αγώνα της Γ’ ΕΠΣΗ μεταξύ του Τηγανίτη και του Πατούχα, της τοπικής ομάδας της Βιάννου, αναρτήθηκε απο τους οπαδούς του Τηγανίτη ένα πανό που έλεγε “Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”. Ο διαιτητής ζήτησε να το απομακρύνουν.

Η ανακοίνωση της ομάδας του Τηγανίτη:

Μετά το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στις 7/10/17 κατά την διάρκεια του αγώνα της Γ’ ΕΠΣΗ μεταξύ του Πατούχα, της τοπικής ομάδας της Βιάννου, και της ομάδας μας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθούμε ως Τηγανίτης δίνοντας την δική μας ερμηνεία σε ένα συμβάν που πήρε, δικαίως αλλά μάλλον για λάθος λόγο, μεγάλη έκταση απο τα διαδικτυακά μέσα αθλητικής ή μη ενημέρωσης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι λοιπόν, πριν απο την έναρξη του Σαββατιάτικου αγώνα αναρτήθηκε απο τους οπαδούς της ομάδος μας ένα πανό πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου που έγραφε:
“Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”
Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και στα θύματα του ολοκαυτώματος της Βιάννου αλλά και όλου του νησιού απ’ την ναζιστική Γερμανία και ταυτόχρονα δήλωσης πως φασίστες και φασιστικές πρακτικές δεν ήταν, δεν είναι και δε θα ‘ναι ευπρόσδεκτες σ’ αυτό το τόπο.

Ο διαιτητής λοιπόν , τηρώντας το γράμμα του νόμου (που έχει επιβάλλει η UEFA και κατ’ επέκταση η ΕΠΟ) ζήτησε να απομακρυνθεί το πανό και απείλησε οτι θα ακυρώσει το παιχνίδι εις βάρος της ομάδος μας. Στην συνέχεια, παίκτες και των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν με το πανό δείχνοντας έτσι πως η αποδοχή του μηνύματος του πανό είναι αν μη τι άλλο αμφίπλευρη. Για λίγα λεπτά τηρήσαμε και εμείς τους κανόνες τους κατεβάζοντας το πανό αλλά πολύ σύντομα ξαναβρισκόταν στην θέση που έπρεπε. Στο ημίχρονο ο διαιτητής έκανε ξανά τις ίδιες συστάσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί τις αποδοκιμασίες των ανθρώπων τόσο του Τηγανίτη όσο και της Βιάννου μέσα και έξω απ’ το γήπεδο.

Τελικά μια μάντρα σ’ έναν όμορφο λοφίσκο που τυπικά βρίσκεται έξω απ’ το γήπεδο της Βιάννου έδωσε τη λύση. Οι οπαδοί της ομάδας σε συνεννόηση με το αγωνιστικό τμήμα μετακίνησαν το πανό λίγα μέτρα παραπέρα ώστε εκτός απ΄την ικανοποίηση του διαιτητή να είναι πέρα για πέρα σίγουρο πως το μήνυμα του θα διαβαστεί από όλους και όλες στο γήπεδο. Τελικά το ματς έληξε χωρίς άλλες συστάσεις και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο ύστερα απο μια μικρή στάση στο χωριό.

Τις επόμενες μέρες το θέμα ‘έπαιξε’ αρκετά στα τοπικά, και όχι μόνο, μέσα ενημέρωσης και θεωρούμε απαραίτητο να διασαφηνίστουν κάποια πράγματα. Αρχικά ουδέποτε υπήρξε σημαντική ένταση με τους διαιτητές. Μας έκαναν γνωστό το αίτημα τους και αρνηθήκαμε ευγενικά με τον τρόπο μας. Αν και πιστεύουμε πως ειδικά σε τέτοιους κανόνες μπορούν απλά να γίνονται “τα στραβά μάτια”, λέγοντάς το σχηματικά θεωρούμε πως ο διαιτητής είναι το δέντρο, το οποίο θα θέλαμε να είναι “υγιές” αλλά δεν έχει μεγάλο νόημα αν ζει σε δάσος που τείνει στην αποσύνθεση.

Το δάσος για μάς είναι η εκάστοτε αρχή (ΕΠΣΗ, ΕΠΟ, UEFA κλπ) που σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις προσπαθεί να φιμώσει τον πολιτικό λόγο μέσα στα γήπεδα. Η αιτία, δεν θέλουν γήπεδα αλλά σούπερ μάρκετ όπου πελάτες και όχι οπαδοί θα αγοράζουν το προϊόν που είναι προς πώληση και μάλιστα σε ευρεία ζήτηση. Θέλουν το ποδόσφαιρο μόνο ως μέσο έκφρασης των χορηγών και όχι ως μέσο έκφρασης του απλού οπαδού που χρησιμοποιώντας την δυναμική του γηπέδου μπορεί να πλήξει τα άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ που κινεί τα νήματα.

Οι ‘Νο Politica’ κερκίδες μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν και πιστεύουμε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ασχοληθούμε ενεργά με τα αίτια και την αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και να καταλάβουμε ποιούς ωφελεί.

Θα είμαστε ξεκάθαροι, για μας τα γήπεδα είναι πέρα των άλλων χώροι κοινωνικής και πολιτικής ζήμωσης και έκφρασης. Κι αυτό ο Τηγανίτης θα το διαφυλάξει με όλο του το είναι.

Καλή αρχή στους αγώνες εκτός και εντός γηπέδων

Γενική Συνέλευση Τηγανίτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]