Τη Γροιλανδία, το νησί με τους 56.000 κατοίκους και έκταση από 2 εκατ. τ.μ., που ανήκει διοικητικά στη Δανία, ωστόσο απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας, φέρεται ότι μελετά να αγοράσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συζητήσει με τους συμβούλους του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπενχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας». Η Γροιλανδία, το νησί του αρκτικού κύκλου που έχει έδαφος τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γαλλία, είναι μια περιοχή με κοιτάσματα χρυσού, φυσικού αερίου, αλλά και σπάνιων γαιών. Επίσης, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο του πλανήτη.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN, αλλά και στο πρακτορείο Associated Press, που όμως μιλούν σε καθεστώς ανωνυμίας. Αν και σύμφωνα με το Associated Press στενοί συνεργάτες του προέδρου Τραμπ υποστηρίζουν ότι «δεν το λέει σοβαρά», δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος έχει επιχειρήσει να αγοράσει τη Γροιλανδία. Να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το 1946, η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτείνει στην Κοπενχάγη την αγορά της αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της στρατηγικής θέσης του αρκτικού νησιού.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γροιλανδία εκδηλώνονται με τον πλέον σαφή και θεαματικό τρόπο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών, τετραπλασιάστηκε εκεί την περίοδο 2003-2013.

«Δεν πωλείται»

Παρά το «αστείο» της υπόθεσης, η οποία μπορεί να έχει τη βάση της και στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξεχνάει ότι είναι επιχειρηματίας, και δη του τομέα των ακινήτων, Δανοί βουλευτές την απέρριψαν.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε επίσης ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις.

«Η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία», δήλωσε.

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε από την πλευρά της η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA).

«Το πρώτο που σκέπτομαι είναι ‘Όχι, ευχαριστώ’», πρόσθεσε.

*Από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]