Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλισέ αναφέρει ότι: “Ο κόσμος μας είναι ο 12ος μας παίκτης”. Σε κάποια φιλικά εθνικών ομάδων μεσοβδόμαδα όμως, οι οπαδοί ήταν ο 12ος παίκτης των αντιπάλων τους.

Τα εθνικά πρωταθλήματα σε όλες τις ‘μεγάλες’ ποδοσφαιρικά χώρες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο κάθε βαθμός είναι ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο. Επίσης, αναμένουμε τα δεύτερα νοκ-άουτ παιχνίδια του Champions League από τα οποία προφανώς δεν θέλει να λείψει κανείς. Τέλος, σε λιγότερες από 100 μέρες υπάρχει το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Στο ματς Βοσνία Ερζεγοβίνη-Αίγυπτος και στο Γερμανία-Χιλή οι οπαδοί τα έβαλαν με τα αστέρια τους, γιουχάροντας συνεχόμενα και ίσως αδικαιολόγητα, μεμονωμένα κάποιους παίκτες (Ντζέκο-Εζίλ). Στην εθνική Αγγλίας, η κατάσταση έχει φτάσει στο άλλο άκρο, με τον Τομ Κλέβερλι της Γιουνάιτεντ να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη ψυχολογικά θέση.

England v Ukraine - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μπλάκπουλ της Αγγλίας, έχει ως σκοπό να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές για να μην μπει ο Κλέβερλι στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία! Το ακόμα πιο λυπηρό της υπόθεσης όμως είναι, ότι έχουν ήδη μαζευτεί περίπου 17.000 υπογεγραμμένα χαρτιά. Όπως είναι λογικό, ο παίκτης είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστος ακόμα και με τις υποχρεώσεις του συλλόγου του.

Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μόγιες και ο πρώην προπονητής του στην Γουίγκαν (και νυν της Έβερτον) Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι είναι πρόκειται για επαγγελματία και εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη.

Ο Έντιν Ντζέκο με τη σειρά του δήλωσε σχετικά με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του: “‘Ηρθα εδώ (στο φιλικό) με ένα πρόβλημα τραυματισμού. Ο προπονητής το ήξερε αλλά δεν με έβγαλε αλλαγή στο ημίχρονο όπως είχαμε συμφωνήσει, ούτε αργότερα. Δεν ξέρω γιατί με άφησε να αγωνιστώ με πρόβλημα και στα 90 λεπτά.

fans2

Θέλω να ευχαριστήσω τους οπαδούς που πιστεύουν σε μένα και με στηρίζουν, αλλά οι άλλοι που αποδοκίμαζαν θα πρέπει να ντρέπονται”.

Ο Μεσούτ Εζίλ δεν τοποθετήθηκε ποτέ προσωπικά, αλλά είχε τη στήριξη του Όλιβερ Μπίρχοφ: “Από τη στιγμή που η ομάδα νικούσε 1-0 και ήταν αυτός που είχε την τελική πάσα για το γκολ, δεν μπορώ να καταλάβω  γιατί αποδοκιμάστηκε ο Μεσούτ. Είναι κρίμα ένας τέτοιος παίχτης να γίνεται στόχος των οπαδών. Έχει προσφέρει τόσα”.

fans3

Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, καθώς το “γιουχάρισμα” θα μπορούσε άνετα να είναι το εθνικό μας άθλημα. Ο φίλαθλος, ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο για να φωνάξει υπέρ της ομάδας του. Μπορείς να το κάνεις αυτό; Καλώς. Δεν μπορείς, κάτσε στον καναπέ και βρίζε από την τηλεόραση. Δεν βοηθάει πουθενά να γίνεσαι ο 12ος παίκτης της αντίπαλης ομάδας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]