Ετών 83, με αστείρευτο όμως μεράκι να δημιουργεί, μέσα από το mousepaint του υπολογιστή, αποσπώντας μάλιστα πλήθος θετικών σχολίων από όλο τον κόσμο! Ο Στράτης Τσαμπαρλής ανακάλυψε το mousepaint στον υπολογιστή. Έπειτα, με τη βοήθεια του εγγονού του ανακάλυψε και το 9gag, όπου έστειλε τα έργα ζωγραφικής του. Κι έτσι, τον ανακάλυψε όλος ο κόσμος!

Με σύνολο 92.000 like και αμέτρητα σχόλια, ο “Greek grandpa” μιλάει στο 3pointmagazine.gr για τη ζωγραφική στον υπολογιστή, τη φαντασία του και το χόμπι που απέκτησε χωρίς να το καταλάβει.

– Πως ξεκινήσατε τη ζωγραφική στο “mousepaint”; Υπήρχε παρελθόν με τη ζωγραφική;

Πάντα είχα μια κλίση. Αφορμή και δάσκαλος μου ο εγγονός μου, ο Άγγελος. Όταν πήγαινε σχολείο ακόμα, τον βοηθούσα σε κάποια έργα, ζωγράφιζα μαζί του. Φυσικά αυτά τα έργα βραβεύτηκαν κιόλας (γέλια). Ποτέ δεν προλάβαινα όμως να ασχοληθώ με τη ζωγραφική γενικά. Δέκα χρόνια πριν ο εγγονός μού έφερε έναν υπολογιστή, επειδή είχαν πάρει καινούργιο. Έλεγα, “τι να κάνω τώρα εγώ με αυτό;”. Μου είπαν ότι έχει πασιέντζες, παιγνίδια. Σιγά σιγά όμως βαρέθηκα. Είδα πως έχει και το mousepaint, σκέφτηκα “ας δω τι είναι κι αυτό”. Έκανα έργα που δεν ήταν αξιόλογα, με την εξάσκηση όμως βελτιωνόμουν.

grandpa6

71DB~1

– Τι σας άρεσε περισσότερο να ζωγραφίζετε;

Τη θάλασσα. Στα περισσότερα τουλάχιστον. Έχω ζήσει στη θάλασσα, αυτό έχω δει πιο πολύ και μου άρεσε να ζωγραφίζω. Έχω καταγωγή από τη Χίο, ενώ και εδώ στον Άλιμο έχουμε τη θάλασσα από κάτω μας.

– Η αφορμή για να αποτυπώσετε κάτι σε μια ζωγραφιά στον υπολογιστή;

Μ’ αρέσει να ζωγραφίζω πράγματα από μέρη που έχω πάει. Εδώ έχω μια φωτογραφία από την Ελβετία, από το Saint Moritz. Την είδα, και σκέφτηκα να την ζωγραφίσω. Είναι και πολλά βέβαια που είναι εξ ολοκλήρου δημιουργήματα της φαντασίας μου.

– Πόσο δύσκολο το βρήκατε;

Για να πω την αλήθεια, παιδαριώδες. Είχε και κάποια σχεδιάκια έτοιμα, όπου εγώ σχεδίαζα δρόμους και τα έβαζα επάνω. Μου άρεσε όμως να ασχολούμαι, να φτιάχνω κάτι πιο δύσκολο και κατάφερα στο τέλος να φτιάξω μέχρι και 200 έργα. Είχα σχεδιάσει και τους Δίδυμους Πύργους, σε τρεις φάσεις, τρία διαφορετικά έργα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση με το αεροπλάνο.

grandpa4

3A46~1

– Μπορούσατε να φανταστείτε την επιτυχία, την απήχηση που θα είχε σε όλο τον κόσμο στο 9gag;

Στην αρχή εγώ δεν ήξερα καν τί είναι το 9gag και όλα αυτά. Έπειτα, ούτε ήξερα πως δημοσιεύτηκαν! Μια μέρα, ο εγγονός μού είπε πως είδε ένα σχέδιο στο 9gag, μια παράγκα, που είχε πάρει 1000 like, η οποία δεν ήταν αξιόλογη. Μάλλον γελοία δηλαδή, είχε σχόλια από κάτω που τον κοροϊδεύαν. Σκέφτηκε λοιπόν, γιατί να μην ανεβάσει τα έργα του παππού του, που του φαινόταν ωραιότερα; Έστειλε τα πρώτα γύρω στις 10 το βράδυ. Μέχρι τις 11.30, που ξανακοίταξε, είχαν μαζέψει 12.000 like! Σκέφτηκα, “τι στο καλό, πως ήρθαν όλα αυτά, βροχή έπεσαν;” (γέλια) Μέχρι τώρα, έχουν μαζέψει 60.000 και πλέον like.

– Από ποιές χώρες ήρθαν τα σχόλια και η ανταπόκριση;

Τα πρώτα σχόλια ήρθαν από τη Χιλή. Έπειτα, τη Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Η.Π.Α, Γροιλανδία. Από την Ευρώπη, σχεδόν όλες οι χώρες, Πολωνία, Ρωσία και άλλες. Στη συνέχεια, από την Κύπρο, τον Λίβανο, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κόνγκ και τις Φιλιππίνες.

pappous

 

 

pappous1

– Το πιο όμορφο, συγκινητικό σχόλιο που διαβάσατε;

Ένα σχόλιο από την Κόστα Ρίκα, από έναν grafic designer, έλεγε πως “αν ο greek grandpa πουλήσει τα σχέδια του, θα ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της! Εγώ έχω γεννηθεί μέσα στους υπολογιστές, τέτοια σχέδια, δεν μπορώ να κάνω.” Ένας άλλος, από τον Άλιμο, έγραφε “τέτοιοι είναι οι παππούδες οι Έλληνες!”. Υπήρχαν άλλοι από την Ελλάδα που έγραφαν “τον παππού αυτόν τον έχω δει να κάνει βόλτα στο Καλαμάκι!”.

– Τι μπορεί να προσφέρει η ζωγραφική, σαν Τέχνη, στον άνθρωπο;

Δεν μπορώ να αποκαλέσω τον εαυτό μου καλλιτέχνη. Ειδικά όταν ξεκίνησα, δεν φανταζόμουν πως αυτό είναι τέχνη, αφού έλεγα πως δεν γίνεται να είμαι μόνος μου σ’ αυτό. Είναι όμορφο να φαντάζεσαι και να σχεδιάζεις. Βέβαια, στη συνέχεια σταμάτησα, γιατί παιδευόμουν να στέκομαι μπροστά από τον υπολογιστή, πονούσε το χέρι μου, η μέση μου.

C O R F U

-B7F4~1

– Σας είναι εύκολο να φανταστείτε; Να έχετε έμπνευση και να ζωγραφίσετε;

Τα πιο πολλά είναι δημιουργήματα της φαντασίας μου. Μου αρκεί να δω μια φωτογραφία, να θυμηθώ κάτι από παλιά, από κάποιο ταξίδι μου, και να το αποτυπώσω. Μια φορά ήμουν στο σουπερ μάρκετ, και είδα ένα σχέδιο, σε έναν πίνακα. Αμέσως με το που γύρισα στο σπίτι, έκατσα να το αποτυπώσω  όπως το θυμόμουν, στο mousepaint, να δω πως μπορώ να το κάνω  εγώ.

EF4C~1

D1D5~1

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]