Ο Marius θανατώθηκε για τον πιο ασήμαντο λόγο με τον πιο φρικαλέο τρόπο. Είχε μπροστά του 25- τουλάχιστον -χρόνια ζωής. Αρχικά, πυροβολήθηκε στο κεφάλι, έπειτα τεμαχίστηκε σε κομμάτια, για να δοθεί για τροφή στα λιοντάρια, μπροστά στα μάτια του πλήθους  που παρακολουθούσε με αρρωστημένο ενδιαφέρον την «παράσταση».

Το περιστατικό συνέβη στις 9 Φεβρουαρίου, παρά τις εκκλήσεις, παρά τις διαθέσεις άλλων ζωολογικών κήπων να τον φιλοξενήσουν, παρά το αρκετά μεγάλο ποσό δωρεών για να αγοράσουν τον Marius ή να εξασφαλίσουν την διατροφή και διαμονή του, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να τερματίσουν την ζωή της μικρής καμηλοπάρδαλης. Ο λόγος; Θεωρήθηκε «άχρηστος» για αναπαραγωγή.

«Σοκ, Σοκ, σοκ» εκεί έμειναν τα περισσότερα άρθρα- κι όσοι έψαξαν περαιτέρω έμαθαν ότι ο Μarius δεν είναι το μόνο, δεν είναι το πρώτο και ούτε το τελευταίο ζώο που θανατώνεται για το «καλό» ενός ζωολογικού κήπου.

Ένας ζωολογικός κήπος σκοτώνει από 1 ως 30 ζώα κάθε χρόνο, πολλά από αυτά είτε επειδή δεν μπορούν να αναπαραχθούν, είτε επειδή ο ζωολογικός κήπος δεν αντέχει οικονομικά την συντήρηση μεγάλου αριθμού ζώων. Σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα πεθαίνουν αδιευκρίνιστα, όπως η μικρή πολική αρκούδα Κνουτ για τον θάνατο της οποίας πολλοί κατηγορούν ανοιχτά τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου για έλλειψη φροντίδας- το αρκουδάκι κρατούνταν σε ένα μικρό χώρο με άλλες αρκούδες παρόλο που οι αρκούδες είναι μοναχικά ζώα και θέλουν τον χώρο τους.

Η λίστα των περιπτώσεων είναι μακριά, αποδεικνύοντας ότι ένας ζωολογικός κήπος -ακόμα και ο καλύτερος- δεν είναι τίποτε άλλο από μια κερδοφόρα επιχείρηση σε βάρος των ζώων και μια φυλακή για το ίδιο το ζώο. Μια ισόβια φυλακή που δεν διστάζει να τα εκθέτει, να τα εκπαιδεύει και να τα παρουσιάζει στο κοινό, μια φυλακή που δεν προσφέρει σε καμιά περίπτωση αυτό που χρειάζονται. Μια φυλακή που θα μπορούσε να κλείσει άμα οι άνθρωποι δεν έδιναν  λεφτά για να δουν τα ζώα πίσω από τα κάγκελα, αλλά σε φυσικά πάρκα άγριας ζωής.

Ας το σκεφτούμε. Ο Marius να είναι ο τελευταίος, που γεννιέται σε κλουβί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]