Ο γνωστός NBAer και λευκός Κάιλ Κόρβερ ορθώνει πελώριο ανάστημα στο ρατσιστικό ρεύμα που έχει ενισχυθεί πάλι στις Η.Π.Α και γράφει ένα κείμενο που δεν είναι μόνο μία θαρραλέα άποψη απέναντι στον ρατσισμό, αλλά ένα κείμενο βαθύτατα πολιτικό.

Δεν διστάζει μάλιστα να αναγνωρίσει ότι μιλά από πλεονεκτική θέση, ωστόσο παρότι “λευκός άνδρας και μέρος του συστημικού προβλήματος” δηλώνει πως στοχεύει να γίνει “λύση του” και καλεί κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Γράφει ο Κάιλ Κόρβερ:

«Είναι αλήθεια, από δημογραφικής άποψης, πως έχω περισσότερα κοινά με τους φιλάθλους στις κερκίδες ενός μέσου αγώνα ΝΒΑ, παρά με τους παίκτες στο γήπεδο. Όσο και να είμαι υπέρ των μαύρων παικτών, εγώ το συζητάω από προνομιούχα θέση. Θα μπορούσα ακόμη και να απέχω από αυτή την κουβέντα λόγω του χρώματός μου. Ξέρω πως ως λευκός θα πρέπει να φέρω προ των ευθυνών τους λευκούς φίλους μου. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, αλλά και να γνωρίζει πως είναι εξίσου υπεύθυνος αν δεν κάνει κάτι για να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον απέναντι σε τέτοιες τοξικές συμπεριφορές. Πώς μπορώ εγώ, ως λευκός άνδρας και μέρος αυτού του συστημικού προβλήματος, να γίνω μέρος της λύσης του ζητήματος του ρατσισμού στο χώρο εργασίας μου, στην κοινότητά μου, στη χώρα μου; Είναι διαφορετικό θέμα η ενοχή και η ευθύνη. Εμείς οι λευκοί δεν είμαστε ένοχοι για τις αμαρτίες των προγόνων μας σε θέματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Όμως πιστεύω πως έχουμε ευθύνες. Όταν μιλάμε για τη διαφορά αντιμετώπισης των μαύρων από την αστυνομία, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, τη διαφορά στην ευκολία πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα κλπ., δεν έχει να κάνει με το ποιον πρέπει να δείξουμε ως φταίχτη με το δάχτυλο, αλλά έχει να κάνει με την ευθύνη ου καθενός μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ισότητας. Δυστυχώς λευκοί και μαύροι αντιμετωπίζονται ακόμη και σήμερα διαφορετικά στην Αμερική και αυτές οι διαφορές προέρχονται από μια άσχημη ιστορία και όχι τυχαία».

*(η μετάφραση από το Νόστιμον Ήμαρ)

Ολόκληρο το κείμενο στο Tribune

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]