Φέτος θα φεστιβαλιστούμε; Κόντρα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, αυτό το καλοκαίρι, η Αθήνα αλλά και η Επίδαυρος γεμίζουν πολιτισμό, ικανό να χρωματίσει με λίγη ελπίδα τις μέρες μας και μας καλούν να είμαστε εκεί!

Φεστιβάλ από εδώ, φεστιβάλ από εκεί, φεστιβάλ και παραπέρα… αλλά η αλήθεια είναι ότι αν έχουμε να επιδείξουμε σαν μια -εν δυνάμει- πολιτισμένη χώρα έναν αξιόλογο φεστιβαλικό θεσμό, αυτός είναι το ιστορικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Μπορεί η κουλτούρα που μας αρέσει να ‘’καμωνόμαστε’’ ότι τάχα διαθέτουμε να μην είναι στα φόρτε της τις δύσμοιρες αυτές μέρες των τελευταίων χρόνων, αλλά πάντα, όσο υπάρχει ζωή θα υπάρχει και Τέχνη. Επακόλουθο αυτού είναι οι νέοι καλλιτέχνες που προτείνουν καινούργιους ήχους, καινούργιες σκηνές ή νέες οπτικές, αλλά και τα αμέτρητα Φεστιβάλ που κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι την πρωτεύουσα και την περιφέρεια, είτε  για να μας κάνουν να περάσουμε απλώς καλά, είτε για να μας δώσουν το κάτι παραπάνω…

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου λοιπόν, είναι το Φεστιβάλ που επιδιώκει και τα δύο! Δηλαδή, και να μας προσφέρει όμορφες καλοκαιρινές βραδιές υπό το φως των αστεριών στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο, αλλά και να μας ψυχαγωγήσει επί της ουσίας. Γιατί μπορεί το πιο σημαντικό πράγμα στην ανθρώπινη ζωή να είναι… οι τράπεζες, αλλά προσπαθούμε να μην ξεχνάμε ότι κάπου υπάρχει και η ψυχή μας.

 

Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τι θα παρακολουθήσουμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αλλά και στην σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που μας έρχονται. Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Πριν κάτσουμε για φαγητό στου «Λεωνίδα», έχουμε να δούμε:

Επίδαυρος

05 Ιουλίου  |  «Ελένη» του Ευριπίδη – σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά
Το Ελληνικό Φεστιβάλ καλεί τις νέες δυνάμεις του ελληνικού θεάτρου να φέρουν τη δική τους δημιουργική πνοή στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου. Η έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου γίνεται με τον 26χρονο Δημήτρη Καραντζά, που θα αναμετρηθεί με τον Ευριπίδη σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, με έναν νεανικό θίασο πολλά υποσχόμενων ηθοποιών.
Πρωταγωνιστούν: Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
12 Ιουλίου  |  «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου – σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου
Άλλος ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, ο Έκτορας Λυγίζος, που ξεκίνησε να διερευνά με αφοσίωση τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος, δοκιμάζει τη δυναμική των ανοιχτών μεγάλων χώρων, με την τραγωδία αυτή του Αισχύλου που μιλάει για την βία, το κράτος, και την αναμέτρηση με τον Θεό.

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
18-19 Ιουλίου  |  «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή – σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου
(ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – Aptivities)
Ο πόνος, η εξορία, η σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες στο μύθο του Φιλοκτήτη. Κεντρικό πρόσωπο της τραγωδίας που θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Φιλίππογλου, είναι ο ομώνυμος ομηρικός ήρωας που μετά από ένα μοιραίο δάγκωμα φιδιού εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του στη Λήμνο για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Πρωταγωνιστούν: Mιχαήλ Μαρμαρινός και Αιμίλιος Χειλάκης
Οι λοιποί συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα
25-26/7 | «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη – σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου
(Εθνικό Θέατρο)
Η τραγωδία αυτή έχει ως επίκεντρο τον σφοδρό έρωτα της Φαίδρας, γυναίκας του Θησέα, για τον πρόγονό της Ιππόλυτο. Η κατάληξη είναι τραγική και για τα τρία πρόσωπα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δύναμη του Έρωτα και της θεάς Αφροδίτης.  Φέτος παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο (έχει ανέβει ξανά το 1937 στο Ηρώδειο και το 1954 στην Επίδαυρο) σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου η οποία και πρωταγωνιστεί.

Πρωταγωνιστούν: Λυδία Κονιόρδου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκος Κουρής, Θέμης Πάνου, Σαράντης Μιχάλης, Φαίδων Καστρής, Ευγενία Αποστόλου, Νόνη Ιωαννίδου κ.α.
01-02/8 | «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη – σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
(Εθνικό Θέατρο)
Το αριστοφανικό σουρεαλιστικό δίλημμα των Βατράχων αναδεικνύεται στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, που πραγματεύεται  την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές μεταβατικές, όπως η δική μας, αποτελώντας την δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού μας Θεάτρου για φέτος.
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά.
08-09/8 | «Βάκχες» του Ευριπίδη – σκηνοθεσία  Άντζελας Μπρούσκου
(Θέατρο Δωματίου)
Το τελευταίο και πιο αινιγματικό έργο του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, θα ανεβάσει στην Επίδαυρο η Άντζελα Μπρούσκου. Στη μοναδική αυτή σωζόμενη τραγωδία με διονυσιακό θέμα, ένας περιπλανώμενος βακχικός θίασος γυναικών ακολουθεί έναν καινούργιο θεό σ’ ένα μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας και έκστασης. Ο θεός Διόνυσος, με ανθρώπινη μορφή, έρχεται στη Θήβα, για να εδραιώσει τη λατρεία του και να εκδικηθεί τη βασιλική οικογένεια του Κάδμου, που δεν πίστεψε ότι η κόρη του Σεμέλη από τον δεσμό της με τον Δία απέκτησε έναν γιο.

Πρωταγωνιστούν: Αγλαΐα Παππά, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Πανταζάρας, Άντζελα Μπρούσκου και οκταμελής χορός
15-16 Αυγούστου  | «Πέρσες» του Αισχύλου – σκηνοθεσία  Νικαίτας Κοντούρη
(Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος)
Μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, αλλά και της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα παρουσιάσει φέτος το Κρατικό Θέατρο. Πρόκειται για το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου που θα ανέβει σε μετάφραση Πάνου Μουλά.

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Άκης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κολοβός κ.α.

Και μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου…

Μικρή Επίδαυρος
4–5 Ιουλίου  |  Νατάσσα Μποφίλιου  – «Επικίνδυνη ηλικία»
Μελοποιημένη ποίηση από τον Άγγελο Τριανταφύλλου με την σύμπραξη 15μελούς κλασσικής ορχήστρας και μεικτής χορωδίας.
11-12 Ιουλίου  |  Vassilikos – «Sunday Cloudy Sunday»
Μια ανατρεπτική προσέγγιση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη με την συμμετοχή  της  Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
18-19 Ιουλίου  |  Δημήτρης Μπάσης  & Γιώτα Νέγκα – «Το τραγούδι του μετανάστη»
Ένα αφιέρωμα στο τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής τραγουδοποιίας που μιλάει για την μετανάστευση και την ξενιτιά, με σταθμούς το δημοτικό τραγούδι αλλά και το ρεμπέτικο, το λαϊκό και το έντεχνο.
25-26 Ιουλίου  |  «Πελοποννησιακός πόλεμος» – σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη
Ένα project βασισμένο στο κλασικό έργο του Θουκυδίδη που αναπτύσσεται σε τρία μέρη και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φεστιβαλικές περιόδους (2014-2016). Φέτος θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος με ερμηνευτή τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ μια ομάδα συνεργατών θα επεξεργαστεί θεωρητικά και πρακτικά το απαιτητικό αυτό σχέδιο.
Πέρα από τα της Επιδαύρου, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ (πέρυσι ήταν 2.700.000) το Φεστιβάλ Αθηνών κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουνίου, με μια σειρά από πλούσιες θεατρικές επιλογές, ενδιαφέρουσες προτάσεις, παραστάσεις Χορού, εικαστικά δρώμενα, περφόρμανς,  όπερες της Λυρικής Σκηνής και συναυλίες. Ραντεβού στις κερκίδες λοιπόν…
ΥΓ. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.

Τάσος Μπιμπισίδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]