Απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά κρίθηκαν ένοχοι για εμπορία ανθρώπων και καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Ο λόγος για δύο επιστάτες φραουλοχώραφων της Ηλείας, που καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, ως υπεύθυνοι για τον παράνομο καταυλισμών Ρουμάνων εργατών γης, που αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2011 στο Κουρτέσι Ηλείας, μετά από αιφνιδιαστική επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, ένας Ελληνας, κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 37 ετών, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 25 και χρηματικό πρόστιμο 95.000 ευρώ.

Στον δεύτερο κατηγορούμενο, που είναι επίσης ημεδαπός, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 24 ετών, ενώ και οι δύο τους οδηγήθηκαν στη φυλακή, αφού το δικαστήριο δεν δέχθηκε αναστολή της ποινής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.Να σημειωθεί ότι, οι ποινές ήταν τόσο μεγάλες, γιατί αφορούσαν στα ίδια αδικήματα, αλλά επί 9, όσα δηλαδή ήταν και τα θύματα, οι Ρουμάνοι εργάτες γης.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, επικράτησε ένταση μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από συγγενείς του ενός κατηγορουμένου, καθώς διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα της αναστολής, αφού επί οκτώ χρόνια που ήταν ελεύθερος, τηρούσε πιστά τους περιοριστικούς όρους.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΔΟΥΛΟΙ

Επρόκειτο για μια ακόμα υπόθεση, που έφερε στο φως το απάνθρωπο δουλεμπόριο ξένων εργατών γης, σε χωράφια της Ηλείας και σε άλλες αγροτικές περιοχές και μάλιστα, με θύματα όχι κάποιους ανυπεράσπιστους εργάτες αναπτυσσόμενης χώρας, αλλά πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή υπήκοους Ρουμανίας.

Στη λήψη της απόφασης, καθοριστική ήταν η μαρτυρία αστυνομικού που συμμετείχε ως μέλος στην ομάδα που έκανε την έφοδο στον παράνομο καταυλισμό. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, η επιχείρηση οργανώθηκε μετά από πληροφορίες που έδωσε η Πρεσβεία της Ρουμανίας, έπειτα από τηλεφωνική έκκληση για βοήθεια από 17χρονη, που διέμενε στον παράνομο καταυλισμό των εργατών γης.

Οι αστυνομικοί μπαίνοντας στον καταυλισμό, είδαν συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, που μόνο ντροπή προκαλούν για τη χώρα μας.Οι εργάτες διέμεναν σε καλύβες κατασκευασμένες από χαρτόνια και πλαστικό μέσα σε χωράφια, σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Δέκα έως 15 άτομα κοιμόντουσαν σε στρώματα στο χώμα, ενώ μέσα στις καλύβες δεν υπήρχε η παραμικρή εγκατάσταση υγιεινής. Ολοι τους, έκαναν τη φυσική τους ανάγκη σε ένα λάκκο που είχε σκαφτεί σε παρακείμενο σημείο.

Ο αστυνομικός είπε ότι, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του, σοκαρίστηκαν από τις πρωτόγονες συνθήκες που είδαν, τις οποίες θυμάται ακόμα και σήμερα. Στην ερώτηση της προέδρου της έδρας, πως τους υποδέχθηκαν οι Ρουμάνοι εργάτες, ο αστυνομικός ήταν αποκαλυπτικός: «Μας είπαν, ότι τους σώσαμε από την αθλιότητα».

Πηγή: www.pelop.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]