Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο δημιουργός του μυθιστορηματικού ντετέκτιβ Bernie Gunther, ο Σκοτσέζος συγγραφέας Philip Kerr. Ο θάνατός του δημοφιλούς δημιουργού την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε από τον εκδότη του.

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τους “Sunday Times”, “Evening Standard” και “New Statesman”.  Ως συγγραφέας έγινε παγκόσμια γνωστός και αγαπητός στους αναγνώστες χάρη στη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον ντετέκτιβ Bernie Gunther, που διαδραματίζονται κυρίως στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μάλιστα το τελευταίο ακυκλοφόρητο βιβλίο του (θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου), με τίτλο «Greeks bearing gifts» διαδραματίζεται στην Αθήνα με τον γνωστό ήρωα να διερευνά μια υπόθεση που πηγαίνει πίσω στην ελληνική Κατοχή και στους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Βιβλία της σειράς, που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κέδρος», είναι ο τόμος «Η τριλογία του Βερολίνου» (που περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Οι Βιολέτες του Μάρτη», «Ο χλομός εγκληματίας» και «Γερμανικό ρέκβιεμ»), τα έργα «Μοιραία Πράγα», «Άνθρωπος χωρίς ανάσα», «Φλόγα που σιγοκαίει», «Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και «Η άλλη πλευρά της σιωπής».

Η ανακοίνωση των εκδόσεων Κέδρος:

“Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Philip Kerr.

Εκτός από έναν εμπνευσμένο συγγραφέα, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε συναντήσαμε έναν πνευματώδη, ευγενή, γεμάτο σχέδια για το μέλλον άνθρωπο.

Καλό ταξίδι, Philip.

Ο Philip Kerr γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1956. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε αρχικά ως κειμενογράφος στη διαφημιστική εταιρεία Saatchi and Saatchi.

Από το 1989 συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες Sunday Times, Evening Standard και New Statesman.

Την ίδια χρονιά εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο Οι Βιολέτες Του Μάρτη (The March Violets, Viking Press), όπου εισήγαγε ως ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, ο οποίος κινείται στις σκιές του Βερολίνου που βρίσκεται υπό την κυριαρχία των ναζί. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Ο χλομός εγκληματίας (The Pale Criminal, 1990) και Γερμανικό ρέκβιεμ (German Requiem, 1991), με ήρωα πάντα τον Μπέρνι Γκούντερ και με φόντο το μεσοπολεμικό και μεταπολεμικό Βερολίνο. Τα τρία αυτά μυθιστορήματα συγκεντρώθηκαν το 1993 σε έναν τόμο από την Penguin Press, με τον γενικό τίτλο Berlin Noir. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τα τρία μυθιστορήματα του Philip Kerr, με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, εκδόθηκαν στα ελληνικά από τον Κέδρο το 2002-2003, στη σειρά αστυνομικών Μαύρο Βελούδο. Το 2012 κυκλοφόρησαν σε επίτομη έκδοση, με τον τίτλο Η τριλογία του Βερολίνου.

Η Τριλογία αποτέλεσε την αφετηρία του Philip Kerr για τις περιπέτειες του Μπέρνι Γκούντερ, οι οποίες διαδραματίζονται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ή λίγο μετά τη λήξη του. Στην ίδια σειρά εντάσσονται τα βιβλία του Μοιραία Πράγα, Άνθρωπος χωρίς ανάσα, Φλόγα που σιγοκαίει, Η γυναίκα από το Ζάγκρεμπ, Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, Η άλλη πλευρά της σιωπής κ.ά. Το τελευταίο του μυθιστόρημα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ έχει τον τίτλο Greeks Bearing Gifts.

Ο Philip Kerr ήταν ρέκτης της Ιστορίας και ερευνητής πεδίου. Στα έργα του κατόρθωσε να ανασυνθέσει την ανθρωπογεωγραφία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με την ακρίβεια ιστορικού.

Εκτός από τα μυθιστορήματα της σειράς με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, ο Philip Kerr έγραψε ακόμα έργα επιστημονικής φαντασίας, ποδοσφαιρικά αστυνομικά μυθιστορήματα (με ήρωα τον προπονητή Σκοτ Μάνσον), καθώς και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας.

Τιμήθηκε με τα βραβεία RBA International Prize for Crime Writing και British Crime Writers’ Association’s Ellis Peters Historic Crime Award.

Ήταν παντρεμένος με τη συγγραφέα Jane Thynne και πατέρας τριών παιδιών.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]