Τίτλος πρωτοτύπου: Five Ways to Prepare for Thanksgiving and Support the Struggle for Indigenous Rights, By TESA (Toolbox for Education and Social Action) Collective

Μετάφραση: Μαρινίκη Κολιαράκη

 

Μετά το Halloween, το Thanksgiving είναι η δεύτερη αμερικάνικη γιορτή που εισβάλει στην κοινωνία της χώρας μας. Επειδή λοιπόν, είναι πιθανό να σας έχουν καλέσει σε κάποιο τραπέζι για την ημέρα των Ευχαριστιών, το παρακάτω κείμενο από το Toolbox for Education and Social Action, σας ενημερώνει για κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

 

Η ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) πλησιάζει. Η γιορτή αυτή, για πολλούς, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους. Παρόλα αυτά, για κάποιους είναι μια στιγμή για να θυμηθούν και να θρηνήσουν την επώδυνη ιστορία και κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, είναι καλή ιδέα να μάθετε την αλήθεια πίσω από το Thanksgiving, πώς ο αγώνας για τα δικαιώματα των ιθαγενών συνεχίζεται σήμερα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτόν τον αγώνα.

  • 1. Μάθε την ιστορία του Thanksgiving σωστά

Η ιστορία του Thanksgiving που διδάσκεται στα σχολεία δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Διαβάστε τη σωστή ιστορία.

Για να σας πείσουμε ότι είναι σημαντικό, διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα:

Καθώς τα πραγματικά γεγονότα της αποικιοκρατίας ωραιοποιούνται, η μυθική διάσταση του Thanksgiving δημιουργεί ένα παραμύθι κλοπής γης, προδοσίας, κτηνωδίας και γενοκτονίας, που ουσιαστικά λειτουργεί για να σβήσει τις πραγματικές, τραυματικές εμπειρίες ολόκληρου του έθνους των ιθαγενών. Αυτό το φαινόμενο του ξεπλύματος και της ολοσχερούς διαγραφής της ιστορίας των ιθαγενών, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι μόνο απάνθρωπο και καταπατά τα δικαιώματα των ιθαγενών, αλλά είναι και άδικο για όλους του Αμερικανούς που έχουν πολλά να μάθουν από την πλούσια όσο και τραγική ιστορία.

  • 2. Γνωρίστε την Εθνική Ημέρα Πένθους

Η Εθνική Ημέρα Πένθους ξεκίνησε από τους Ενωμένους Ιθαγενείς Αμερικανούς της New England και από υποστηρικτές το 1970, ως μια μέρα μνήμης και ένα τρόπο διαμαρτυρίας ενάντια στην περιθωριοποίηση των ιθαγενών. Η ετήσια πορεία και η γιορτή της κοινότητας είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Εθνική Ημέρα Πένθους στην ιστοσελίδα της UAINE (Ένωση Αμερικάνων Ιθαγενών της New England).

national-day-of-mourning

  • 3. Κατανοήστε πως δημιουργήθηκε ο μύθος

Εδώ παραθέτουμε μια ενδιαφέρουσα αφήγηση για το πως δημιουργήθηκε η ιστορία του Thanksgiving, όπως μας τη μετέφεραν οι φίλοι μας από το Κέντρο για τη Στρατηγική Βασισμένη στην Ιστορία (Center of Story based Strategy). Αυτό το Κέντρο προσφέρει μια κριτική ανάλυση της λαϊκής ιστορίας του Thanksigiving στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικού πλέγματος.

Η επίσημη ιστορία του Thanksgiving απαθανατίζει μια εικόνα ρόδινων σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων αποικιοκρατών και των ιθαγενών λαών της Αμερικής, η οποία δίνει έμφαση στη συνεργασία, την ειρήνη, και το καλωσόρισμα των ιθαγενών στους Pilgrims. Είναι σε όλους μας οικεία η ιστορία: οι Pilgrims είναι τα νέα παιδιά στη γειτονιά που μόλις εμφανίστηκαν σε αυτή την ήπειρο. Οι νέοι τους φίλοι (συνήθως αναφέρονται ως Ιθαγενείς Αμερικάνοι ή με το χαρακτήρα του Squanto ως τοποτηρητή) τους μυούν στην περιοχή, διδάσκοντάς τους να φυτεύουν καλαμπόκι και να κυνηγούν την τοπική άγρια ζωή. Κάνουν ένα μεγάλο πάρτι μαζί και όλοι ζουν ευτυχισμένοι από εκεί και πέρα.

Παρόλα αυτά, όπως γνωρίζουμε πολλοί από εμάς, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Η πρώτη ιστορική καταγραφή της γιορτής των Ευχαριστιών από τους αποικιοκράτες δεν σχετίζεται με μια γιορτή συγκομιδής ή με μια ιδέα διαπολιτισμικής συνεργασίας, αλλά με τον εορτασμό μιας σφαγής 700 γυναικόπαιδων ινδιάνων Pequot το 1637. Η ημερομηνία στα τέλη Νοεμβρίου (που είναι 6 με 8 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή) παραπέμπει στον εορτασμό της σφαγής, που γιορτάζονταν από τους Ευρωπαίους ως μεγάλη στρατιωτική νίκη.

Η ιστορία του Thanksgiving αποκαλύπτει σημεία κλειδιά της ανάλυσης της ισχύος της αφήγησης. Πρώτον, αξίζει συχνά να καταλαβαίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουν να πουν και τι αφήνουν εκτός αυτές οι κυρίαρχες ιστορίες -εκείνες που είναι γενικώς αποδεκτές ως αλήθειες- όπως επίσης και τις συγκαλυμμένες παραδοχές που τους επιτρέπουν να λειτουργούν. Σε αυτή την περίπτωση, μια παραδοχή είναι ότι οι Ευρωπαίοι ήταν μια ειρηνική και ευπρόσδεκτη παρουσία στην Αμερική.

Δεύτερον, αυτό το παράδειγμα δείχνει αυτό τον ισχυρό τρόπο σκέψης. Ξεκάθαρα, η ιστορία έχει περάσει στην κυρίαρχη κουλτούρα από την οπτική των Pilgrims, και όχι των ιθαγενών. Όπως λένε: «Η ιστορία γράφεται από τους νικητές».

Τρίτον, η ιστορία του Thanksgiving έχει παγκοσμιοποιήσει την οπτική των Pilgrims ως τη μόνη αλήθεια και έχει κανονικοποιήσει την εμπειρία τους. Αυτή η παγκοσμιοποίηση καλύπτει την πραγματικότητα της γενοκτονίας των ιθαγενών λαών και η μυθολογία συνεχίζει να διατηρεί τα προνόμια των λευκών σήμερα. Είναι αυτό που λέμε μυθολογία του ελέγχου, επειδή προσφέρει μια εξήγηση των σχέσεων εξουσίας που κάνει το status quo να φαίνεται αναπόφευκτο και αναλλοίωτο.

Παρόλα αυτά, η μυθολογία του ελέγχου του Thanksgiving μπορεί να προσβληθεί και είναι και ευμετάβλητη. Από το 1970, ιθαγενείς ακτιβιστές και αλληλέγγυοι έχουν ονομάσει αυτή την ημέρα ως «Εθνική Ημέρα Πένθους» για να επιστήσουν την προσοχή στη γενοκτονία των Ιθαγενών και τους αγώνες τους ενάντια στο ρατσισμό και την αποικιοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από νομικές πιέσεις, έχουν καταφέρει ακόμα και να κερδίσουν πολλές αναθηματικές πλάκες που αναγνωρίζουν την Ημέρα Πένθους και τα ιστορικά πρόσωπα.

Όλο και περισσότεροι μη-ιθαγενείς αλληλέγγυοι στηρίζουν τους ιθαγενείς στην αμφισβήτηση της κυρίαρχης αφήγησης και τη διεκδίκηση μιας πιο ειλικρινούς συζήτησης σχετικά με την Αμερικανική ιστορία και της αντίστασης των Ιθαγενών στη γενοκτονία.

  • 4. Στηρίξτε τον συνεχόμενο αγώνα

Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι αγωνίζονται για δικαιοσύνη μέχρι και σήμερα. Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική περίοδο, ας ενώσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα των ιθαγενών με τους Προστάτες του Νερού στο Standing Rock. [1]

standing-rock-petition

  • 5. Μιλήστε σε συγγενείς

Είναι ευθύνη μας να πάμε στο σπίτι και να μιλήσουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας, επειδή σε πολλές περιπτώσεις, μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να φτάσουμε σε αυτούς και να ξεριζώσουμε τη μισαλλοδοξία από τις κοινότητές μας.

 

[1] To Standing Rock είναι περιοχή που βρίσκεται στην κυριότητα των ιθαγενών. Οι υδάτινοι πόροι του Standing Rock απειλούνται από την κατασκευή του αγωγού της Ντακότα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]