Φωτογραφίες: Αποστόλης Κόκκαλης

Η πρεμιέρα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του παρουσιαστή της βραδιάς, Γιώργου Αρχιμανδρίτη, ο οποίος τόνισε πως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς ταινίες, να συμμετάσχει σε συναντήσεις και να ζήσει στιγμές γιορτινές.

Το φεστιβάλ πρέπει να βιώνεται ως γεγονός πέρα από τις προβολές και τις σκοτεινές αίθουσες. Είναι μια μοναδική στιγμή ανακαλύψεων, συναντήσεων και συγκινήσεων και μια από τις κυριότερες αποστολές του φεστιβάλ είναι να μας κάνει να μοιραστούμε τις συγκινήσεις.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, o οποίος καλωσόρισε το κοινό με τον εναρκτήριο λόγο του, μιλώντας αρχικά στα ελληνικά και συνέχισε στα γαλλικά εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι βοήθησαν στο να συντελεστεί το φετινό Φεστιβάλ.

“Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει απόψε τα 18α γενέθλιά του. Στα δεκαοκτώ αυτά χρόνια κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού και καθιερώθηκε σαν ένα σταθερό ραντεβού της πολιτιστικής ζωής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είστε χιλιάδες εσείς που το περιμένετε κάθε χρόνο και είμαι σίγουρος ότι και το 2017 θα αφεθούμε και θα μας συνεπάρει η μαγεία του σινεμά και το ταλέντο της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας”.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τις γαλλόφωνες Πρεσβείες, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, του Καναδά, της Ελβετίας, του Μαρόκου, της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Τυνησίας. Τόνισε πως η Γαλλία έχει μια ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα και πως αυτό ισχύει και στον χώρο του κινηματογράφου.

Αναφέρθηκε όμως και στην ολοκλήρωση της πρώτης τριετούς φάσης της συμφωνίας ελληνογαλλικών κινηματογραφικών συμπαραγωγών, η οποία θα συνεχιστεί από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από την αρχή αυτής της συμφωνίας έως σήμερα έχουν γυριστεί 21 ελληνογαλλικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Τέλος, αναφέρθηκε στο ελληνικό περίπτερο που θα υπάρχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ταινιών animation του Annecy τον ερχόμενο Ιούνιο.

Λίγα λόγια για το τι θα περιλαμβάνει φέτος το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Στην Αθήνα θα προβληθούν 43 ταινίες και στη Θεσσαλονίκη 14. Οι  35 από αυτές θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν και κλασικά φιλμ, στα πλαίσια της ‘λευκής κάρτας’ που φέτος έχει δοθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου αλλά και στο τμήμα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στους συνθέτες της κινηματογραφικής μουσικής. Ένας διάλογος δηλαδή μεταξύ των διαφόρων κλάδων και των τεχνών.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μουσική. Με masterclass για την ιστορία της μουσικής στις γαλλικές ταινίες και τους συνθέτες των δεκαετιών του ’60 του ’70 και του ’80. Το δεύτερο μέρος του masterclass θα στραφεί γύρω από τη ροκ μουσική και την πρακτική τατουάζ, ως τέχνης και ως φαινομένου. Θα παρουσιαστεί επίσης και μια οπτικοακουστική performance.

Στην Αθήνα θα προβληθούν 43 ταινίες και στη Θεσσαλονίκη 14. Οι  35 από αυτές θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα λαμβάνουν μέρος 11 φιλμ που θα τα δουν, θα τα αναλύσουν και θα τα κρίνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και το κοινό. Η τελική επιλογή θα αποκαλυφθεί στην τελετή λήξης στις 29 Μαρτίου. Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι η σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα Julie Gavras και μέλη η τραγουδίστρια, συνθέτρια και παραγωγός Δήμητρα Γαλάνη, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης και η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας φιλοδοξεί να είναι ένας σταθμός όπου συγκεντρώνονται διάφορες ματιές απέναντι στον κόσμο και έτσι μας δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας μέσα από την αμοιβαία κατανόηση των πολιτισμών. Η κυκλοφορία των ταινιών αποτελεί την αρχή και τα φεστιβάλ είναι τα κλειδιά αυτής της διεύρυνσης.

Λίγα λόγια για το Ciao Amore… Dalida

DALIDA de Lisa Azuelos

Μια ταινία γεμάτη μουσική, λάμψη αλλά και γεμάτη μοναξιά και σκοτάδι. Αυτή ήταν η ζωή της Δαλιδά, είχε μια εκρηκτική ζωή γεμάτη επιτυχία, δόξα, άντρες και αποθέωση, αλλά και τραγικές στιγμές, στην πορεία της τριαντάχρονης καριέρας της. Η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής μουσικής, μια από τις διασημότερες σταρ της Ευρώπης δεν έχει μόνο την λαμπερή όψη που νομίζει ο κόσμος που την ακούει και την βλέπει. Όταν σβήνουν τα φώτα και η Δαλιδά επιστρέφει σπίτι παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες, προσπαθεί να βρει ξανά τον εαυτό της. Όλες οι γυναίκες ονειρεύονται να γίνουν σαν εκείνη αλλά αυτό που επιθυμεί η ίδια είναι να γίνει σαν αυτές. Να ζήσει μια ζωή πιο φυσιολογική με οικογένεια και παιδιά μακριά από την δημοσιότητα και το τραγούδι. Η Δαλιδά προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο γυναίκες ουσιαστικά, η μία ήταν η μοναχική Δαλιδά και η άλλη ήταν η λαμπερή Δαλιδά, όταν τραγουδούσε. Μένει να διαπιστώσεις αν τα κατάφερε.

H βραδιά ολοκληρώθηκε με την αβάν-πρεμιέρ προβολή της ταινίας Ciao Amore…Dalida που είναι μια συγκλονιστική βιογραφία της αξέχαστης σταρ, Dalida. Η ταινία προβλήθηκε πριν από δύο μήνες στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες. Η σκηνοθέτιδα Lisa Azuelos επέλεξε την Sveva Alviti για να ενσαρκώσει τη σταρ ανάμεσα σε 200 υποψήφιες και όπως αποδείχθηκε ήταν μια πετυχημένη επιλογή. Η Lisa Azuelos και η Sveva Alviti ανέβηκαν στη σκηνή για να δώσουν λίγη ακόμα λάμψη στη βραδιά της πρεμιέρας και μίλησαν για την εμπειρία τους σχετικά με την δημιουργία της ταινίας.

*To 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]