Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια διαμαρτυρία για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, που διοργανώνεται από την οργάνωση Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (PETA) – τη μεγαλύτερη στον κόσμο οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται μέχρι τις 16 Ιουνίου στις ελληνικές πρεσβείες των Ουάσιγκτον, Λονδίνου, Άμστερνταμ, Παρισιού, Σίδνεϊ και Βερολίνου.

Όπως αναφέρει στη σχετική καμπάνια η PETA, τα γαϊδουράκια χρησιμοποιούνται σαν «ταξί» για να μεταφέρουν τουρίστες, ανεβοκατεβαίνοντας τα περίπου 500 σκαλοπάτια στα Φηρά, τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα, παρ’ όλο που ένα τελεφερίκ λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Οι ιδιοκτήτες των ζώων και οι τοπικές αρχές διατηρούν ακόμα την «παράδοση» των γαϊδουριών, παρότι η μεταχείρισή τους αποτελεί σαφή παραβίαση των ελληνικών νόμων για την καλή διαβίωση των ζώων.

Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, αναφέρει η οργάνωση, τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο νερό και να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά πολλά από αυτά δένονται για ώρες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό. Οι συνθήκες αυτές είναι παράνομες, αλλά προφανώς ανεκτές από τις Αρχές. Και υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές συστάσεις, τα γαϊδούρια δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερο από το 20% του σωματικού βάρους τους, που ανέρχεται σε περίπου 110 κιλά.

Όμως, οι ιδιοκτήτες τους επιτρέπουν συχνά για το κέρδος τη μεταφορά βαρύτερων αναβατών, θέτοντας μεγάλη πίεση στις πλάτες και στις αρθρώσεις των ζώων. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για τα ζώα. Εάν γίνουν πολύ αδύναμα για να μπορούν να επιτελούν το «έργο» τους, συχνά εγκαταλείπονται και αφήνονται να πεθάνουν.

Τη στήριξή της στην παγκόσμια διαμαρτυρία της PETA δηλώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και υπενθυμίζει ότι το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν δράσεων και διαμαρτυρίας που έγινε στο νησί από την ίδια αλλά και από άλλους φιλοζωικούς φορείς και οργανώσεις, είχε γίνει συνάντηση με τις τοπικές αρχές με σκοπό την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος. Μετά τη συνάντηση επήλθαν κάποιες μικρές βελτιώσεις, οι οποίες όμως προφανώς δεν αρκούν.

Η Ομοσπονδία ζητά από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές να ανακοινώσουν χωρίς καθυστέρηση μέτρα και προγραμματισμό ούτως ώστε το νησί να περάσει σταδιακά στον πολιτισμό και στη χρήση σύγχρονων μέσων μεταφοράς, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αποκατάσταση των ανθρώπων που τόσα χρόνια έχουν συνδέσει το εισόδημά τους με αυτόν τον τρόπο εκμετάλλευσης των ζώων.

*Αλιευμένο από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]