Το τουρκικό κράτος, μέσω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί εδώ και εβδομάδες, έχει στην ουσία καταδικάσει στην πείνα τους πολίτες των πόλεων Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, και πολλών άλλων πόλεων και περιοχών στις Κουρδικές επαρχίες. Έχει πραγματοποιήσει εκεί επιθέσεις με βαριά όπλα και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται μόνο σε περιόδους πολέμου. Παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες το ίδιο έχει υπογράψει: το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια, και ειδικότερα απαγόρευση του βασανισμού και της κακομεταχείρισης κρατουμένων.

Αυτή η σκόπιμη και σχεδιασμένη σφαγή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της τουρκικής νομοθεσίας αλλά και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι σφαγές και οι αναγκαστικές εκτοπίσεις που πλήττουν τον πληθυσμό των Κούρδων και άλλων ομάδων που ζουν στην περιοχή.

Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την αποζημίωση των πολιτών που έχουν υποστεί υλική ή ηθική βλάβη. Για το σκοπό αυτό, ζητάμε να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους παρατηρητές ή οργανώσεις από την Τουρκία ή το εξωτερικό προκειμένου να καταγράψουν και να διερευνήσουν τα γεγονότα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθεια ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για την διαρκή ειρήνευση στην περιοχή, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα του Κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές που να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών. Εκφράζουμε επίσης την προθυμία μας να αναλάβουμε εμείς εθελοντικά αυτό τον ρόλο. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μέτρο που αποσκοπεί στη φίμωση της αντιπολίτευσης.

Εμείς, ως πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργαζόμαστε στην Τουρκία ή στο εξωτερικό, δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε αυτήν τη σφαγή διά της σιωπής μας. Απαιτούμε να δοθεί ένα άμεσο τέλος στη βία που ασκεί το τοουρκικό κράτος εναντίον των πολιτών του. Ενόσω τα αιτήματα αυτά δεν ικανοποιούνται θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Προσθέστε την υπογραφή σας, αποστέλλοντας το όνομα, την ιδιότητά σας και την ονομασία του πανεπιστημίου/σχολής/τμήματος όπου εργάζεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@barisicinakademisyenler.net.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]