«Παράνομη» έκρινε τη Δευτέρα το δικαστήριο, την 24ωρη απεργία της ΠΝΟ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, μετά την προσφυγή των ακτοπλόων. Ωστόσο η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τα συνδικάτα να καλούν σε περιφρούρηση της απεργίας.

Οπότε από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

Ποινικοποίηση των αγώνων, των απεργιών και των εργατικών διεκδικήσεων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού-ΠΕΝΕΝ, καλώντας σε περιφρούρηση του αγώνα τους στις 5.00 το πρωί της Τρίτης  στην καντίνα (απέναντι από τα γραφεία της ΑΝΕΚ) μέσα στο λιμάνι και σε συγκέντρωση στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» στις 9.30 το πρωί.

«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν οι ΣΣΕ, η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, έχουν κατακτηθεί με σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. «Η γενικευμένη επίθεση εφοπλιστών, κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων, στόχο έχει το τσάκισμα του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, σε συνθήκες γαλέρας να αυξάνουν οι εφοπλιστές την κερδοφορίας τους, να απολαμβάνουν διαρκώς προνόμια και επιδοτήσεις» συμπληρώνουν.

Οι διοικήσεις των σωματείων καλούν τα μέλη τους σε απεργιακή προσυγκέντρωση αύριο Τρίτη στις 5 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Όλοι στην απεργία στις 24/9/2019

Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ και τα Συνδικάτα

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων, των απεργιών και των εργατικών διεκδικήσεων
Μπροστά, Δυναμικά και Αγωνιστικά στην περιφρούρηση της απεργίας

Οι εφοπλιστές της επιβατηγού Ναυτιλίας και το συλλογικό τους όργανο (ΣΕΕΝ) προσέφυγαν στην διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό να αποσπάσουν απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής. Η επιλογή εφοπλιστών – κυβέρνησης για το χτύπημα των εργατικών αγώνων και της Ναυτεργατικής απεργίας αποτελεί μια οργανωμένη – συντονισμένη απόπειρα τα εργατικά αιτήματα και διεκδικήσεις να κριθούν από την αστική δικαιοσύνη.

Μιλώντας ως μάρτυρας των Ναυτεργατών στην σημερινή δίκη ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατέστησε σαφές «ότι οι εργατικοί αγώνες ούτε αναστέλλονται, ούτε απαγορεύονται, ούτε μπορούν να μπουν στον γύψο όταν απέναντι από την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της είναι σε εξέλιξη μια σφοδρή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου η οποία στοχεύει να τσακίσει ότι έχει απομείνει όρθιο την περίοδο της 10ετούς οικονομικής κρίσης.

Το δικαίωμα της απεργίας έχει κατακτηθεί με ποτάμια αίματος με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες και ποτέ δεν θα το βάλουμε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση – συναλλαγή, έκπτωση ή θα το εκχωρήσουμε σε οποιοδήποτε θεσμικό αστικό όργανο.

Τα εφοπλιστικά «επιχειρήματα» και η επικοινωνιακή τους προπαγάνδα στερούνται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης αφού οι αναφορές τους περί προσωπικού ασφαλείας και το περί βλάβης στην τουριστική και επιβατική κίνηση είναι μετέωρα, ανυπόστατα και απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Αναφορικά με την τήρηση ή όχι των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του αντεργατικού νόμου 330/76 (ημερομηνίες για γνωστοποίηση των αιτημάτων και της κήρυξης της απεργίας), για τα συνδικάτα το διακύβευμα αυτού του πολυνομοσχεδίου υπερβαίνει τα όρια των όποιων προθεσμιών και σε κάθε περίπτωση η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων μπαίνει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τους.

Ταυτόχρονα οι εφοπλιστές και ευρύτερα η εργοδοσία είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι ωφελούνται τα μέγιστα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της Ν.Δ.

Χρέος και ευθύνη των συνδικάτων είναι να δώσουν αποφασιστικά την μάχη για την απεργία και την επιτυχία της.

Σε αυτή την γραμμή καλεί η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ τον κλάδο, τους Ναυτεργάτες και ευρύτερα την εργατική τάξη της χώρας μας».

Σημειώνουμε ότι αργά το μεσημέρι το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων) δέχθηκε τα φαιδρά εφοπλιστικά επιχειρήματα και τις απόψεις τους κηρύσσοντας την απεργία ως παράνομη.

Πρόκειται για απόφαση η οποία για άλλη μια φορά αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης και την απόλυτη συμπόρευσή της με την εργοδοσία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη αγωνιστική βούληση των Ναυτεργατών και παράλληλα προσπαθεί να πλήξει και να βάλει εμπόδια στο ξεδίπλωμα της Πανελλαδικής αγωνιστικής και απεργιακής δράσης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα από εκατοντάδες σωματεία και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει ούτε να βάλει φρένο στην αγωνιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία της 24/9/2019.

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της και όλους τους Ναυτεργάτες σε όλα τα λιμάνια της χώρας να δώσουν μαχητικά το παρών, να περιφρουρήσουν με όλες τις δυνάμεις τους την απεργία.

Η απεργία στις 24/9 είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται την αμέσως επόμενη μέρα να υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για να μη ψηφιστεί το αντεργατικό αυτό ανοσιούργημα. Μπροστά πρέπει να μπουν οι στόχοι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις όχι μόνο για το πολυνομοσχέδιο αλλά για το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και άλλα που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία των Ναυτεργατών
Δίνουμε αποφασιστικά την μάχη για την περιφρούρηση και επιτυχία της απεργίας

Όλοι αύριο 24/9/2019 στην απεργιακή φρουρά – περιφρούρηση της ΠΕΝΕΝ στις 5.00 το πρωί στην καντίνα (απέναντι από τα γραφεία της ΑΝΕΚ) μέσα στο λιμάνι.

Όλοι στην συγκέντρωση στο Ε/Γ-Ο//Γ πλοίο «ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» στις 9.30 το πρωί

Έναρξη απεργίας 24/9/2019 ώρα 6.00 π.μ – Λήξη 25/9/2019 ώρα 6.00 π.μ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]