Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ξεκίνησαν τα δύο σημαντικότερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, με τις «μικρές» ομάδες να κλέβουν την παράσταση από τις «μεγάλες».

 

Μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πρωταθλήματα σε Ιταλία και Γερμανία, αλλά η αυλαία έχει ανοίξει σε Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία (μεταξύ άλλων) με τις εκπλήξεις να είναι πολλές.

 

Premier League (Αγγλία)

 

Το κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο ξεκίνησε και επεφύλασσε ουκ ολίγες εκπλήξεις στην πρεμιέρα του. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν με ήττες ενώ η Αρσεναλ κόλλησε στο μηδέν εντός έδρας.

 

Αρσεναλ – Σάντερλαντ 0-0

 

Οι κανονιέρηδες μπορεί να έχασαν δύο σημαντικά «όπλα» από την… φαρέτρα τους, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει δικαιολογία για την κακή εμφάνιση τους απέναντι στην Σάντερλαντ.

 

Ρομπιν Φαν Πέρσι και Αλεξάντρ Σονγκ αποτελούν παρελθόν (Μάντσεστερ Γ. και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα) αλλά στη θέση τους ήρθαν οι Λούκας Ποντόλσκι, Ολιβιέ Ζιρού και Σάντι Καθόρλα.

 

Παρόλα αυτά, κανείς από τους παίκτες των γηπεδούχων δεν κατάφερε να σκοράρει και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι κανονιέρηδες θα μπορούσαν να είχαν δεχτεί γκολ και να έχουν χάσει το ματς.

 

Γουέστ Μπρομ – Λίβερπουλ 3-0

 

Ό,τι και να πει κανείς για την Λίβερπουλ είναι λίγο. Κάθε χρόνο εδώ και αρκετό καιρό, οι οπαδοί της ξεκινούν τη σεζόν με αισιοδοξία, περιμένοντας ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά στην πρεμιέρα τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα.

 

Έχοντας αλλάξει προπονητή και έχοντας ξοδέψει (για ακόμα μια φορά) υπέρογκα ποσά για μεταγραφές, περίμεναν τουλάχιστον ένα καλό ξεκίνημα απέναντι στην Γουέστ Μπρομ.

 

Το μόνο που κατάφεραν όμως οι reds ήταν να μην διασυρθούν (αν το 0-3 με αντίπαλο την Γουέστ Μπρομ δεν θεωρείται διασυρμός). Αντί προπονητής και παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο πρώτος έριξε το φταίξιμο στην διαιτησία.

 

Εβερτον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0

 

Η νέα ομάδα του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Κέβιν Μιραλάς, έκανε την Γιουνάιτεντ να μοιάζει με μικρή ομάδα. Τι κι αν ενισχύθηκε με τους Καγκάβα (έπαιξε 90 λεπτά) και Φαν Πέρσι (μπήκε αλλαγή για περίπου μισή ώρα).

 

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν την μεταγραφή που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση στο νησί, αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε έναν βαθμό από την ομάδα του Μαρουάν Φελαϊνί (με διαφορά ο κορυφαίος τους γηπέδου και σκόρερ του γκολ της νίκης).

 

Η ομάδα του Σερ Αλεξ Φεργκιουσον ήταν ασύνδετη, χωρίς καθόλου φαντασία στην ανάπτυξη της και αν δεν ήταν ο Νταβίντ Ντε Χέα σε πολύ μεγάλη μέρα και η μπάλα δεν σταματούσε στο δοκάρι σε σουτ του Οσμαν, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα.

 

Primera Division (Ισπανία)

 

Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 1-1

 

Οι πρωταθλητές σίγουρα δεν είχαν το πιο εύκολο δυνατό παιχνίδι για πρεμιέρα, καθώς απέναντι τους ήταν μια πολύ ενισχυμένη μεταγραφικά, Βαλένθια, παρόλα αυτά όμως φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και από νωρίς βρίσκονται στο κυνήγι της Μπαρτσελόνα.

 

Ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν άνοιξε το σκορ μόλις στο 10ο λεπτό της αναμέτρησης και όλοι περίμεναν να ακολουθήσουν κι άλλα και να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες το ματς. Μόνο αυτό δεν έγινε καθώς οι «νυχτερίδες» ισοφάρισαν 1-1 πριν το ημίχρονο.

 

Παρά τις προσπάθειες του Κριστιάνο Ρονάλντο και της παρέας του, αυτό ήταν και το τελικό σκορ, παρά τα δυο δοκάρια που «πέτυχαν» οι παίκτες του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ligue 1 (Γαλλία)

 

Παρί Σεν Ζερμέν – Λοριάν 2-2 και Αζαξιό – Παρί Σεν Ζερμέν 0-0

 

Οι Αραβες ιδιοκτήτες της ομάδας του Παρισιού, ξόδεψαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, φέρνοντας μεταξύ άλλων τους Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Εζέκιελ Λαβέτσι και Λούκας Μούρα.

 

Με αυτόν τον τρόπο πίστευαν πως οι παίκτες τους, δεν θα χρειαστεί να μπουν καν στο γήπεδο για να πάρουν το πρωτάθλημα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους «μικρούς» που δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα χωρίς μάχη.

 

Την πρώτη αγωνιστική η Παρί βρέθηκε να χάνει 0-2 μες στην έδρα της από την Λοριάν, αλλά ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς με δύο γκολ, «έσωσε» έναν βαθμό για την ομάδα του, δικαιολογώντας μέρος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του.

 

Την δεύτερη αγωνιστική όμως, Ζλάταν απόντος, δεν βρέθηκε παίκτης να βάλει την μπάλα στα δίχτυα και η δεύτερη συνεχόμενη γκέλα, είναι γεγονός. Οι Παριζιάνοι κόλλησαν στο 0-0 στην έδρα της Αζαξιό, με τον Εζέκιελ Λαβέτσι να αφήνει την ομάδα του με δέκα παίκτες πριν τη συμπλήρωση μια ώρας αγώνα. Πάλι καλά δηλαδή που δεν έχασε. Παρόλα αυτά, μετά από μόλις δύο αγωνιστικές είναι στο -4 από την Λιόν…

 

Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα, είναι άκρως ενθαρρυντικά για το μέλλον του λαοφιλέστερου σπορ στον κόσμο. Είναι τρανές αποδείξεις, για το ότι τα λεφτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο και δεν αγοράζουν τίτλους.

 

Σίγουρα σε βάθος χρόνου, οι διαφορές θα φανούν και οι ομάδες με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη θα πάρουν τις θέσεις τους στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας σε κάθε χώρα, αλλά το ενδιαφέρον δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει σε ένα ματς ποδοσφαίρου. Δεν θα είναι ποτέ γνωστό το αποτέλεσμα, πριν καν ξεκινήσει το ματς.

 

Για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τις «μικρές» ομάδες, γιατί η αλήθεια είναι ότι με τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, είχα αρχίσει να ανησυχώ για το ενδιαφέρον που θα έχει αλλά και για το μέλλον του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts