Στην αρχαία Αθήνα όταν πραγματοποιούταν κάποιου είδους δίκη, ο αδύναμος για να χειριστεί τον λόγο αποτελεσματικά είχε την επιλογή να βοηθηθεί από κάποιον επαΐων. Υπήρχαν δύο τινά είτε να προετοιμάσει και να αποστηθίσει τον λόγο που επρόκειτο να εκφέρει δημόσια, είτε να έχει στο πλευρό του το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο γνωστός και… διακεκριμένος δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας ανέλαβε το ρόλο της υπεράσπισης ενός ανθρώπου, που στα μάτια μίας μερίδας κόσμου είναι δολοφόνος και στο εναπομένων και μεγάλο τμήμα του, θύμα της σκληρής πολιτικής των Εξαρχείων και της οδού… Μεσολογγίου.

Η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκωνέα από τον κ. Κούγια δεν προκάλεσε έκπληξη στην κοινή γνώμη ανεξαρτήτου κοινωνικής, ταξικής και πολιτικής προέλευσης. Ωστόσο το παιχνίδι που έχει στηθεί από τις 20/1 στην επαρχιακή πόλη της Αμφισσας, γνωστό ως δίκη του Δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγόροπουλου στις 6/12/08 δεν μπορεί να μας αφήσει παγερά αδιάφορους, όσο και αν αρκετοί από εμάς ενδεχομένως το επιθυμούν.

Ο κ. Κούγιας μαθήτευσε ιδανικά τον πελάτη του και ο… ράμπο μετατράπηκε σε… μάρτυρα μίας έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο κατηγορούμενος προφανώς δεν ωθεί την κατάσταση στα άκρα, κάτι που θα τον επιβάρυνε, αλλά γι’ αυτό φροντίζει ο υπερασπιστής του, προκαλώντας συχνά ένα αίσθημα αηδίας και μίσους προς το πρόσωπο του.

Άδικα; ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια. Ωστόσο αν βασιστούμε στα λεγόμενα του κ. Κούγια τότε θα δεχτούμε το γεγονός ότι το αν πρέπει να πεθαίνει κάποιος άνθρωπος πρέπει να το αποφασίζει η δικαιοσύνη, άρα κατά μία έννοια επιστρέφουμε σε εποχές επιβολής θανατικών ποινών και εκτελέσεων σε εξελιγμένη μορφή, καθώς από την πράξη περνάμε στη θεωρία και όχι το αντίστροφο!. Επειτα όποιος ενδεχομένως είναι χούλιγκαν ή αναρχικός ή αριστερός ή κουκουλοφόρος ή σπουδάζει στη σχολή Μωραϊτη για κάποιο διάστημα της ζωής του, η απλώς είναι περαστικός από τα Εξάρχεια δεν δικαιούται να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, αλλά αντίθετα να δέχεται σφαίρες στο στήθος με γνώμονα φυσικά την προστασία του πολίτη…

Η μεταφόρα ακόμα της δίκης σε κάποια επαρχιακή πόλη πέραν της διαφήμισης του ονόματος της σύμφωνα με το δήμαρχο, Άσήμακη Ασημακόπουλο ή κατά την εκδοχή της παρουσίασης των δηλώσεων του από τον συνάδελφο κ. Χαραδαβέλα, περνά και άλλου είδους μηνύματα. Οπως του ότι το δικαίωμα του να ερευνάται η αλήθεια σε μία τόσο σημαντική υπόθεση αναιρείται και πολεμάται παντί τρόπω. Γιατί όμως κ. Κούγια να συμβαίνει κάτι τέτοιο εφόσον ο δράστης δεν είναι δολοφόνος και αξίζει διαφορετική δίκη, μία δίκαιη δίκη. Πώς ορίζεται όμως η δίκαιη δίκη; Αναγκάζοντας τους μισούς και πλέον μάρτυρες να βρίσκονται στην Αθήνα, τους συνανθρώπους του Αλέξη Γρηγορόπουλου να μην διαδηλώσουν προ τιμήν του ή μήπως εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα, αποδεικνύεται ότι το έγκλημα της 6ης Δεκεμβρίου δεν θα επαναληφθεί;

Κοινώς δίκαιη δίκη δεν υφίσταται, αλλά όχι για την πλευρά του κατηγορούμενου, αλλά του θύματος και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ζήτημα είναι όμως πως η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ισχυρίζεται πως τάσσεται κατά των μέτρων αρεστών σε δεξιά και φασιστικά καθεστώτα παρακολουθεί αδιαλείπτως δικαστές, μάρτυρες, ενόρκους κ.ο.κ; Αυξάνει την καταστολή, φαινόμενα βίας επαναλαμβάνονται, ξυλοδαρμοί πολιτών εντείνονται και η Δολοφονία του Αλέξη χρησιμοποιείται ως ιδανικός μπαλαντέρ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Το πλέον λυπηρό είναι όμως ότι στην άψυχη πλάτη ενός παιδιού χτίζονται παραμύθια και χάρτινα κάστρα, που κάποτε πάραυτα θα πέσουν. Το αν αποκομίσει κάποιος πολιτικό όφελος από τη Δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του καθένα στη θέση του (Καλτεζάς, Μπουλάτοβιτς και ο κατάλογος είναι μακρύς…) είναι επιεικώς απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς αποδεκτό βάσει των συσχετισμών, που παρατηρούνται. Πιστεύω ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του Αλέξη, όπως και σε παρελθοντικές ανάλογες περιπτώσεις. Πιστεύω όμως ότι οι φερόμενοι ηθικολόγοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρομακτικές γι’ αυτούς συνέπειες την πλέον κατάλληλη στιγμή και ακατάλληλη γι αυτούς.

ΥΓ1:Η γλοιώδης εφημερίδα του κ. Καρατζαφέρη λίγες μέρες μετά τη Δολοφονία του Αλέξη, πρώτον παρέθεσε ψευδή στοιχεία περί σχολής Μωραίτη. Το τελευταίο σχολείο που φοιτούσε το παιδί ήταν η Ωθηση, ενώ απαξίωσε τη Δολοφονία του λόγω της οικονομικής του πιθανής ευχέρειας. Αντίθετα έπλεξε το εγκώμιο των αστυνομικών των 700 ευρώ, όμως οι μετανάστες και οι διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων άνθρωποι ανήκουν σε μία κατώτερη κατηγορία…

ΥΓ2:Ο σοφιστής Γοργίας είχε καταφέρει να αποδείξει στο συγγραφικό έργο του, “Ελένης Εγκώμιον” πως η δύναμη του λόγου είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω. Δυστυχώς ο κ. Κούγιας χαλυβδωμένος και αδιαπέραστος ψυχικά από λέξεις όπως, καλοσύνη, συνείδηση, ηθική επιμένει να πλάθει στοιχεία και λεγόμενα όπως επιθυμεί προς όφελος ενός πελάτη που κατά τα… φαινόμενα είναι ένοχος…

(25/1/2010)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]