«30 ώρες δουλειάς και ακόμη αντέχω» ήταν το τελευταίο tweet της νεαρής δακτυλογράφου από την Ινδονησία, Mita Duran, της οποίας η καρδιά δεν άντεξε τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Η Mita -εν έτει 2013- πέθανε από την πολλή δουλειά, κυριολεκτικά, και δεν είναι η μόνη.

Τους τελευταίους μήνες, άλλοι τρεις νέοι έχουν χάσει την ζωή τους από υπερκόπωση, όλοι εργαζόμενοι μεγάλων εταιρειών, θύματα ενός συστήματος που αφαιμάσσει τους πολλούς στο βωμό του κέρδους των λίγων, ενός μοντέλου που επιθυμεί να ακυρώσει κατακτήσεις παλιότερων εποχών -όπως το 5μερο και το 8ωρο- και να φέρει μια άλλη ανάπτυξη. Αυτή, πάνω στις δικιές μας ζωές.

Li Young, Κίνα
Στα 24 του ο Li Young «έσβησε» από καρδιακή προσβολή στις 5 το πρωί τον Απρίλιο του 2013. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Peking Union Medical College, ήταν όμως αργά για εκείνον. Ο Li Young δούλευε 13 ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα, για πάνω από έναν μήνα, στη διαφημιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Κάθε μέρα έφευγε μετά τις 11 το βράδυ από το γραφείο του, σύμφωνα με τους κοντινούς του ανθρώπους.

Η εταιρεία αρκέστηκε να ενημερώσει τους συναδέρφους του μέσω ενός Tweet. Σχεδόν 600.000 κινέζοι εργαζόμενοι πεθαίνουν από κούραση κάθε χρόνο, σύμφωνα με περσινή έκθεση που δημοσίευσε η China Youth Daily. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά που προκλήθηκαν από στρες.

Lu Fuzong, Κίνα
Ήταν μόλις 14 χρονών, παρόλα αυτά δούλευε 12ωρα κάθε μέρα σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών προϊόντων στην περιοχή Ντονγκουάν, έχοντας μόνο δύο σύντομα διαλείμματα για φαγητό. Ο 14χρονος προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια και αναγκαζόταν να δουλεύει για να την βοηθάει οικονομικά. Μην αντέχοντας τις πολλές ώρες δουλειάς άφησε την τελευταία του πνοή στο κρεβάτι του στο χώρο του εργοστασίου. Ο Lu είχε προσληφθεί με πλαστά έγγραφα αλλά δεν ήταν ο μόνος που δούλευε παράνομα, μαζί με αυτόν εργάζονταν μαθητές κάτω των 16 χρονών.

Ο Lu προσελήφθη πριν λίγους μήνες από τη Yinchuan Electronic Company, η οποία παράγει τις μητρικές πλακέτες υπολογιστών για την εταιρεία Asus και ανήκει στον ταϊβανέζικο κολοσσό 3CEMS Group, που συνεργάζεται με τις: Samsung, Canon και Sony. Μάλιστα η Samsung έσπευσε να σβήσει την επωνυμία της από την ιστοσελίδα της εταιρείας, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμειξη στο τραγικό περιστατικό, αν και στο παρελθόν η China Labor Watch έχει επισημάνει τις άθλιες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της.

Moritz Erhardt, Λονδίνο

Ο 21χρονος Γερμανός φοιτητής Erhardt όπως ήταν φυσικό δεν άντεξε μετά από 72 ώρες συνεχούς εργασίας που έκανε την πρακτική του άσκηση στην τράπεζα «Bank of America» στο Λονδίνο. Ο φοιτητής βρέθηκε αναίσθητος στη μπανιέρα της εστίας που διέμενε. Γύριζε κάθε μέρα στις 6 το πρωί και ως πρακτικάριος δούλευε 14 ώρες την ημέρα, 110 ώρες την εβδομάδα.

Οι φίλοι του φοιτητή αλλά και νέοι που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, ανέφεραν ότι όσοι έκαναν πρακτική πολλές φορές καταλάβαιναν ότι έπρεπε να μένουν όλο το βράδυ στη δουλειά προκειμένου να προσληφθούν κάποια στιγμή. Επίσης ανέφεραν ότι «ο εφιάλτης κάθε πρακτικάριου είναι αυτό που αποκαλείται “Ο Μαγικός Γύρος”. Πρόκειται για την περίπτωση που παίρνεις ένα ταξί να σε πάει σπίτι στις 7 το πρωί, σε περιμένει λίγο, ίσα-ίσα για να κάνεις ένα ντουζ και να αλλάξεις, και σε γυρνάει πίσω στο γραφείο».

Mita Duran, Ινδονησία
H 24χρονη Mita από την Τζακάρτα, δακτυλογράφος στη διαφημιστική εταιρεία Young and Rubicam “έφυγε” στις 17 Δεκεμβρίου από καρδιακή προσβολή. Είχε πέσει σε κώμα μετά από 30 συνεχόμενες ώρες δουλειάς και έχοντας πιει αρκετά ενεργειακά ποτά για να αντέξει. Δεν ήταν η πρώτη φορά, και σε άλλα παλιότερα tweets της η Mita έγραφε για τις εξοντωτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευε.

«Γύρισα σπίτι πριν τα μεσάνυχτα, μετά από τρεις μεγάλες, εξοντωτικές εβδομάδες. Αποστολή Εξετελέσθη» έγραφε στις 18 Νοεμβρίου. Στις 17 Οκτωβρίου έγραφε: «Πρώτη μέρα στη δουλειά έπειτα από τρεις ημέρες στο κρεβάτι και είμαι ήδη πάνω από 12 ώρες στο γραφείο». Η εταιρεία ανακοίνωσε την βαθιά της λύπη και έκλεισε για τη μέρα της κηδείας της. Χιλιάδες χρήστες έχουν γεμίσει το facebook της εταιρείας με σχόλια όπως «Ντροπή σας».

Την ίδια κατάσταση ζούσε και η νεαρή, όταν αποφάσισε να φτιάξει το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου…

 

Στο βίντεο δηλώνει με τον δικό της τρόπο την παραίτησή της μετά από δύο χρόνια -όπως η ίδια αναφέρει- όπου θυσίασε τα πάντα με υπερωρίες και ξενυχτώντας μέχρι τις 4 το πρωί στο γραφείο. Η νεαρή έκανε αυτό που ίσως θα έπρεπε να κάνουμε όλοι, επέλεξε ζωή και όχι επιβίωση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]