Ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν ενσωματώνονται οι πρόσφυγες στην γερμανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Απασχόλησης (ΙΑΒ), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Χέρμπερτ Μπρύκερ, περίπου 400.000 πρόσφυγες εργάζονται στην Γερμανία, αριθμός ο οποίος, όπως δηλώνει, ξεπερνά κάθε προσδοκία, ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία για τους πρόσφυγες μετά την κρίση στα Βαλκάνια κατά την δεκαετία του ’90. Το ΙΑΒ είναι «ικανοποιημένο με τους αριθμούς, ιδίως διότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες το 2015 ήταν εξαιρετικά δύσκολες, εν μέρει επειδή τα γερμανικά είναι δύσκολη γλώσσα για τους αραβόφωνους», δηλώνει ο κ. Μπρύκερ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το 36% των προσφύγων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, δηλαδή περίπου 380.000 – 400.000 άνθρωποι, έχουν ήδη ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο να φθάσει στο 40%. «Αυτό θα σημαίνει ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας κατά ένα έτος γρηγορότερα από ό,τι είχε συμβεί με παλαιότερα προσφυγικά ρεύματα προς την Γερμανία», επισημαίνεται.

Από τους ίδιους τους ερευνητές διευκρινίζεται πάντως ότι πολλοί πρόσφυγες απασχολούνται ως προσωρινοί εργαζόμενοι με σχετικά χαμηλές αποδοχές. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων σε θέσεις εργασίας στην γαστρονομία, στην ασφάλεια, στις κατασκευές και στην καθαριότητα», αναφέρεται στην έρευνα, ενώ το 50% των εργαζόμενων κατέχουν θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού. «Το ποσοστό είναι μάλλον απροσδόκητα υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο ένας στους πέντε πρόσφυγες ήταν κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης στην χώρα του», αναφέρει ο κ. Μπρύκερ. Επιπλέον, το 8% των προσφύγων που έφθασαν στην Γερμανία από το 2015 και μετά, κατέχει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως γιατρών ή μηχανικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]