Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Ιουνίου του 1867. Ο Ράιτ έγινε γνωστός για τις απλές, κοφτές γραμμές του, που εξυπηρετούσαν τόσο την ομορφιά και την κομψότητα των κτηρίων όσο και τη λειτουργικότητά τους. Σημαντικό ήταν και το θεωρητικό του έργο, απ’ όπου τα παρακάτω αποσπάσματα:

 

“Έτσι όπως ζούμε και έτσι όπως είμαστε, η Απλότητα -με κεφαλαίο Α- είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή στις μέρες μας. Έχουμε πάψει πια να είμαστε πραγματικά απλοί. Δεν ζούμε πια απλά, όσον αφορά τον χώρο. Η ζωή είναι πλέον ένας πολύ πιο περίπλοκος αγώνας. Είναι πια θαρραλέο να είσαι απλός: γενναίο ακόμα και να θες να είσαι απλός. Είναι θέμα πνευματικότητας να καταλάβεις τι σημαίνει η απλότητα”.

 

(“Το Φυσικό Σπίτι”, 1954)

 

“Κάθε ιδέα που είναι ιδέα πραγματική έχει την ικανότητα να λαμβάνει πολλές μορφές. Η ποικιλία των μορφών αυτών είναι που καθορίζει την αξία της ιδέας. Άρα μέσω των ιδεών του πόσο καλά τις χειρίζεστε για αυτό που κάνετε είναι που υπολογίζεται η αξία σας ως αρχιτέκτονα και για την κοινωνία και για το μέλλον γενικώς. Πάνω σε αυτό μαθητεύετε. Και δεν θα το μάθετε στο πανεπιστήμιο, δεν θα το μάθετε εδώ, δεν θα το μάθετε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο εκτός αν το αγαπήσετε, αν αγαπήσετε την αίσθηση που σας βγάζει, αν το κυνηγήσετε και το επιθυμήσετε. Και νομίζω πως δεν έρχεται από την αρχή, στα νιάτα. Πιστεύω πως έρχεται όλο και πιο γρήγορα με κάθε καινούρια εμπειρία, και η επόμενη είναι πολύ απλή ή πιο απλή ώσπου να σας βγαίνει εντελώς φυσικά ο χειρισμός της ιδέας που θέλετε να εκφράσετε”.

 

(“Ιδέα και Ουσία”, 1958).

 

Και, παρακάτω, ένα τραγούδι των Simon and Garfunkel που αναφέρει το όνομα του σημαντικού αυτού αρχιτέκτονα, αν και στην ουσία πραγματεύεται κάτι άλλο:

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]