Μόλις πέρασαν 5 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ “In Rainbows” των Radiohead. Περνάνε τα χρόνια σαν σφαίρα και έχουν το ιδιόμορφο χαρακτηριστικό να μην κοιτάνε πίσω. Για να χρησιμοποιήσω μια φράση που χρησιμοποιούν οι Βρετανοι: blink and you miss it.

Το συγκεκριμένο κείμενο δεν περιέχει ανάλυση του δίσκου ή σχόλια θαυμασμού για το γκρουπ της Οξφόρδης,το οποίο βέβαια είναι από τα ελάχιστα που γυρίζουν δημιουργική σελίδα κάθε φορά που αποφασίζουν να εκδώσουν μουσική.

Το In Rainbows σηματοδότησε την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας καθώς κυκλοφόρησε μέσα από το site της μπάντας αφήνοντας να αποφασίσει το κοίνο με πόσα χρήματα την κοστολογεί. Κατά την κυκλοφορία του λοιπόν, αναγνωρίστηκε ως μια πρωτοποριακή κίνηση με αρκετούς θαυμαστές καθώς και πολλούς επικριτές.
Οι Θαυμαστές λοιπόν επισήμαιναν ότι:

1) Ο τρόπος να χτυπήσεις την πειρατεία είναι να βρεις καινούρια μονοπάτια και τρόπους ώστε η δουλειά σου να φτάνει στο κοινό χωρίς μεσάζοντες.
2) Το In Rainbows δεν σκοτώνει τη μουσική γιατί οι ακροατές διέθεταν ότι μπορούσαν.

Στον αντίποδα οι επικριτές έλεγαν ότι αυτό είναι μοντέλο αναρχίας εκ του ασφαλούς διότι οι Radiohead έχουν πολυπληθές αγοραστικό κοινό, καθώς επίσης και για τις νεοεμφανιζόμενες μπάντες θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ;

Ακόμα προσωπικά δεν μπορώ να αποφασίσω, πιστεύω όμως πως τόση φαντασία και κουράγιο λείπει απο τη μουσική και σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται μαζί της σε οποιοδήποτε επίπεδο. Για την ιστορία το άλμπουμ πήγε καλά στους αριθμούς ενώ παράλληλα ξεκίνησε νέους τρόπους αγοροπωλησίας-διακίνησης μουσικής. (itunes,spotify κλπ).

Στην χώρα μας με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο λειτουργεί η “ΑΝΤΕLMA MUSIC” του Στάθη Δρογώση που αναπαράγει και διακινεί τη μουσική νέων ανθρώπων με αυτό τον τρόπο ενάντια στην εποχή μουσικής ξηρασίας, νέων ιδεών, έλλειψη μέσων προβολής κλπ…Τελικά θα είναι η αρχή της αλλαγής;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον χρόνο σας.
Μιχάλης Κεχαγιάς (Lexicon Project)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]