Το 3pointmagazine.gr βρέθηκε στο Faust και παρακολούθησε την παράσταση «Περί Όνου Σκιάς» του Φρήντριχ Ντύρενματ μια  κωμωδία που μας ταξιδεύει στο χρόνο χωρίς όμως να παραλείπει την εξέλιξη του σήμερα. Έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί επί σκηνής και φυσικά ο γάιδαρος που αποτελεί το μήλον της έριδος ως πρωταγωνιστής αυτής της παράξενης ιστορίας.                                peri_onou_skias_1

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στα Άβδηρα της Θράκης κατά την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Όλα ξεκινούν όταν ο οδοντίατρος Στρουθίωνας νοικιάζει έναν γάιδαρο από τον αγωγιάτη Άνθρακα για μια ιατρική επίσκεψη. Στη διαδρομή ο οδοντίατρος θέλησε να ξεκουραστεί στη σκιά του ζώου λόγω της αφόρητης ζέστης. Ο Άνθρακας όμως του ζητάει επιπλέον αμοιβή για τη χρήση της σκιάς. Ο οδοντίατρος έξαλλος αρνείται να δώσει παραπάνω λεφτά για τη σκιά του ζώου και έτσι οι δυο άντρες οδηγούνται σε δίκη για να βρει ο καθένας το δίκιο του. Και ο γάιδαρος κρατείται ως πειστήριο από τον δικαστή.

Ίσως όμως η σκιά να ήταν μια πρόφαση, μια τόσο δα μικρή αφορμή για να βγουν άλλα πιο σημαντικά προβλήματα στη φόρα. Μια ολόκληρη πόλη χωρίζεται στα δυο και αρχίζει η μάχη. Ο ένας, ο οδοντίατρος εκπροσωπεί την πιο αστική τάξη και ο αγωγιάτης βαπτίζεται «Λαός». Άραγε οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και τα ζώα πραγματικά ζώα μέσα σε μια κοινωνία-πόλη-κράτος. Μέσα σε όλα αυτά εμπλέκονται οι θρησκευτικοί παράγοντες και οι πολιτικοί της πόλης, ο καθένας έχοντας έναν σκοπό.

Σε αυτό το έργο παρουσιάζεται ο θρησκευτικός φανατισμός και η κοινωνική ανισότητα με έντονο τρόπο. Είναι μια κωμωδία που καυτηριάζει σατιρίζοντας της ιδιαίτερες φιγούρες της εποχής της. Που σίγουρα θα σας ταρακουνήσει από τις θέσεις σας από τα γέλια και όχι μόνο, θα σας προβληματίσει σε πολλά επίπεδα. Όπως πως μια μικρή και ανούσια φαινομενικά αφορμή μπορεί να καταστρέψει  μια ολόκληρη πόλη. Γιατί ότι έχουμε δεν το εκτιμάμε, γιατί πάντα η απληστία νικά τους λαούς, γιατί η γυναικά αποτελεί κτήμα του άντρα της, γιατί προσποιούμαστε για να κερδίσουμε λεφτά, γιατί ποθούμε  αυτό που δεν μας ανήκει, γιατί έχουμε την ανάγκη να μας σώσει κάποιος θεός, γιατί πιστεύουμε σε εθνοπατέρες. Γιατί πάντα κυνηγάμε και σκοτώνουμε το πιο αδύναμο αθώο αγνό στοιχείο της φύσης.

Το τέλος δεν μου επιτρέπεται να σας το πω γιατί εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια,  μπορώ όμως να σας μεταφέρω την τελευταία φράση που απευθύνει ο γαϊδαράκος στο κοινό ρωτώντας το με απορία: «Πείτε μου, σε αυτή την ιστορία εγώ ήμουν ο μονός γάιδαρος;»

afisa nea kai teleftaia

Σκηνοθετικό σημείωμα

Τα Άβδηρα κάηκαν εξαιτίας της διαμάχης ενός οδοντογιατρού κι ενός αγωγιάτη για τη σκιά ενός γαϊδάρου. Αυτή η ιστορία, όμως, θα μπορούσε να συμβαίνει σε οποιαδήποτε πόλη, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Μιλάει για την περιχαράκωση του καθενός στο δίκιο του, την αδιαφορία του για το δίκιο του άλλου, την άρνησή του για συμφιλίωση κι ομόνοια, με αποτέλεσμα τη διαμάχη και τη διχόνοια, που σκαλοπάτι-σκαλοπάτι οδηγεί στην ηθική κατάρρευση, το φανατισμό, τη βία και τον πόλεμο. Μια κοινωνία ανθίζει όταν υπάρχει ειρήνη και ειρήνη υπάρχει μόνο όταν υπάρχει δικαιοσύνη. Κοινωνίες χωρίς δικαιοσύνη είναι σαθρές, καταδικασμένες να αφανιστούν ακόμα και για μια ασήμαντη αφορμή, όπως είναι η σκιά ενός γαϊδάρου. Και βέβαια στο τέλος για όλα φταίει ο γάιδαρος – πάντα ψάχνουμε ένα εξιλαστήριο θύμα που θα πάρει από πάνω μας την ευθύνη των πράξεών μας. Κι έτσι αμετανόητοι θα ζούμε αέναα την ιστορία της καταστροφής των Αβδήρων.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιάννης Γαζώνης
Σκηνοθεσία: Κώστας Καζανάς, Σοφία Παναηλίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευάνθη Αθανασιάδη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
Μουσική: Βαγγέλης Αυγέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γραμματικάκης
Trailer: Κώστας Σταμούλης
Σχεδιασμός Αφίσας – Προγράμματος: Ανδρέας Ζέης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν:  Ερνέστος Βουτσίνος, Νάντια Περιστεροπούλου, Τάσος Ράπτης, Σταύρος Σιούλης, Τάσος Σωτηράκης, Ευτυχία Φαναριώτη και φυσικά… ο Γάιδαρος!

Trailer Παράστασηςwww.youtube.com/watch?v=1uVO4vSq-YM

Info
Θέατρο FAUST
Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12
Τηλ.: 210 3234095
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή  21.00 | Σάββατο 21.00
(Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 18 Μαρτίου 2016)
Τιμή Εισιτηρίου: 12Ε κανονικό, 8 Ε μειωμένο

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Αθήνα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]