Ρεκόρ τραυματισμών και ανθρώπων που έχασαν τα μάτια τους καταγράφονται στις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία. Οι αστυνομικοί πυροβολούν σε ευθεία βολή με πλαστικές σφαίρες.

Για 11ο συνεχόμενο Σάββατο τα “Κίτρινα Γιλέκα” βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση Μακρόν. Η αστυνομική καταστολή που αντιμετωπίζουν παραμένει αμείωτη, με τους αστυνομικούς πια να πυροβολούν σε ευθεία βολή με πλαστικές σφαίρες στοχεύοντας στην ουσία τους διαδηλωτές. Όπως γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά στο twitter, “περικυκλώνουν διαδηλωτές, φαίνεται και στο βίντεο και πυροβολούν και με όπλα με πλαστικές σφαίρες. Εχουμε ρεκόρ τραυματιών και ανθρώπων που έχασαν τα μάτια τους. Δεν έχει ξαναγίνει.”

Το βίντεο στο οποίο αναφέρεται η δημοσιογράφος δείχνει δεκάδες μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας να περικυκλώνουν ομάδα διαδηλωτών και χωρίς καμία προηγούμενη πρόκληση να τους “ραίνουν” με δακρυγόνα, καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες σε ευθεία βολή.

Πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό

Όπως τονίζει η Μαρία Δεναξά οι τραυματισμοί διαδηλωτών έχουν αυξηθεί, με τελευταίο αυτόν του Jérôme Rodrigues, μιας από τις ηγετικές μορφές του κινήματος των “Κίτρινων γιλέκων”, ο οποίος τραυματίστηκε και έχασε το μάτι του από πλαστική σφαίρα (που ρίχτηκε από όπλο εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών, LBD) και όχι από θραύσμα βομβίδας κρότου-λάμψης όπως ισχυρίζονται οι αρχές.

Μάλιστα την ώρα του τραυματισμού, ο Rodrigues κατέγραφε τη διαδήλωση με το κινητό του τηλέφωνο με αποτέλεσμα να τραβήξει τη στιγμή που χτυπήθηκε.

Από τα “Κίτρινα Γιλέκα” στα “Κόκκινα Φουλάρια”

Την εμφάνισή της στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας έκανε και μία άλλη ομάδα διαδηλωτών την Κυριακή, τα “Κόκκινα Φουλάρια”, τα οποία διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του γάλλου προέδρου Μακρόν. Η κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία του Sylvain Touilié, μέλους του κυβερνώντος κόμματος και ένθερμου υποστηρικτή του Μακρόν.

Η παρουσία τους δεν πέρασε απαρατήρητη και η απάντηση από τα “Κίτρινα Γιλέκα” δεν άργησε να έρθει:

Όλα αυτά μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση Μακρόν ότι οι Βρετανοί πολιτικοί “έφεραν το διχασμό στην αγγλική κοινωνία” με το Brexit.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]