Η Λόλα Γκουτιέρες, συνδικαλιστική εκπρόσωπος της CGT στη Βαρκελώνη, καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2016, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μαζί με νεαρό πρόσφυγα, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τη διαδικασία ελέγχου εγγράφων ως μητέρα και γιος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Λόλα Γκουτιέρεζ, καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ εξετάζεται το δικαίωμα εισόδου της στην Ελλάδα μετά το πέρας της αναστολής. Της είχε απαγγελθεί η κατηγορία της παροχής διευκόλυνσης σε άτομο που δεν έχει τα νόμιμα έγγραφα και προφυλακίστηκε χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης.

Μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Ελληνικό, όπου παρέμεινε μέχρι τις 8 Δεκέμβρη και στη συνέχεια απελάθηκε στην Ισπανία. Αντιμετώπιζε κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης 10 χρόνων.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στη Λόλα Γκουτιέρες:

Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται. Πάντα δίπλα στους πρόσφυγες.

Η Λόλα Γκουτιέρεζ καταδικάστηκε σήμερα από την ελληνική δικαιοσύνη σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ εξετάζεται το δικαίωμα εισόδου της στην Ελλάδα μετά το πέρας της αναστολής. Ο νόμος που ποινικοποιεί την βοήθεια σε ανθρώπους να μεταναστεύουν ενδέχεται να φυλακίσει τους αλληλέγγυους μέχρι και 10 χρόνια. Μπορεί η απόφαση να χαρακτηρίζεται καλή και δίκαιη από το ελληνικό κράτος, αλλά για όλους και όλες εμάς δίκαιο είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να είναι μαζί με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να ποινικοποιείται.

Ενώ οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική ψηφίζουν μη δεσμευτικές αποφάσεις για τη μετανάστευση και χύνουν τόνους δάκρυα για τα ναυάγια στη Μεσόγειο και τον Έβρο, ταυτόχρονα απωθούν και συλλαμβάνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και αλληλέγγυους για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, κλείνουν τα σύνορα, αφήνουν τους αιτούντες άσυλο να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και να γίνονται θύματα διακίνησης και εμπορίας, καθυστερούν, παραβιάζοντας τους νόμους που οι ίδιες ψήφισαν, τα αιτήματα επανενώσεων με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.

Μετατρέπουν κάθε άνθρωπο σε στατιστική υπό τη θέαση των αριθμών, των πλεονασμάτων και των κερδών. Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι το όπλο για να εκφοβίσουν και να αποτρέψουν αυτό που υποδεικνύει η συνείδηση του καθένα και της καθεμιάς που λέγεται άνθρωπος: να σταθεί δίπλα στον πιο αδύναμο, στον πιο καταπιεσμένο, σε όποιον και όποια διεκδικεί την ελευθερία του και την επιθυμία του να είναι μαζί με εκείνους που αγαπά.

Η Λόλα Γκουτιέρεζ δεν είναι η μόνη που έχει βρεθεί μπροστά σε δικαστές και συνοριοφύλακες, χωρίς να παραμείνει αδρανής απέναντι στην απελπισία. Πολλοί άνθρωποι έδειξαν πολιτική ανυπακοή στην ντροπιαστική Ευρωτουρκική συμφωνία, στον κρατικό αυταρχισμό και τον ρατσισμό. Ο κόσμος της αλληλεγγύης είναι μεγάλος και θα συνεχίσει να μάχεται για μία δικαιοσύνη που θα βασίζεται στην πρόσβαση στην ελευθερία χωρίς τον κίνδυνο του θανάτου, που δεν θα γνωρίζει χρώμα, έθνη και σύνορα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]