footbalinoΤο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει μόλις ολοκληρωθεί. Οι γηπεδούχοι έχουν επικρατήσει με 2-1 της Ένωσης, η οποία παραμένει τελευταία, με τρεις ήττες και μόλις μία ισοπαλία, στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές. “Δεν πέφτει η ΑΕΚ, έχει βαριά φανέλα”. Αυτές ήταν οι πρώτες – και οι μοναδικές σε πολλές περιπτώσεις – κουβέντες που άκουγε κανείς σε συζητήσεις είτε με οπαδούς του Δικεφάλου, είτε με αντιπάλους. Λίγους μήνες μετά και με την ολοκλήρωση του α` γύρου, η ΑΕΚ παραμένει τελευταία και πρώτο φαβορί να αποχαιρετήσει την κατηγορία και οι κουβέντες του Σεπτέμβρη, φαντάζουν πλέον όλο και πιο ουτοπικές. Αλλά πραγματικά, ενοχλεί κανέναν (εκτός των οπαδών της) στ` αλήθεια;

 

Μετά την απομάκρυνση του Βλάχου και την αντικατάστασή του με τον Λίνεν, η ΑΕΚ είχε να έναν μικρό αγωνιστικό Γολγοθά να ανέβει. ΠΑΟΚ (εκτός), Πλατανιάς (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), Ολυμπιακός (εντός), σε ένα μήνα – φωτιά για την ομάδα. Επί της ουσίας, άπαντες στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ήλπιζαν σε τέσσερις αξιοπρεπείς εμφανίσεις και 4-8 βαθμούς, συμπεριλαμβανομένης όμως της νίκης με τον Πλατανιά. Αποτέλεσμα; Μία νίκη, με τον Πλατανιά, τρεις ήττες (η μία βαριά, από τον Ολυμπιακό) και μόλις τρεις βαθμοί.

 

Εκτός τόπου και χρόνου!
Τότε ήταν που ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει ότι αυτή η ομάδα δεν είναι για πολλά – πολλά. Είχε ατυχία, κόντρα από τη διαιτησία στα περισσότερα παιχνίδια της, πολλή απειρία, έλλειψη αντοχών και πίστης, αλλά κυρίως άγνοια (αγωνιστικής) πραγματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η διοίκηση παρέδωσε πριν από 1 μήνα στον Βιντιάδη (… τον σωτήρα ντε!) επιχειρηματικό πλάνο με τα αναμενόμενα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από την εξασφάλιση μιας θέσης και στα ευρωπαϊκά κύπελλα της νέας σεζόν! Άκουσον, άκουσον!!!

 

aek2

 

Από την 11η αγωνιστική μέχρι και το τέλος του α` γύρου, ακολούθησε το δεύτερο σκέλος του προγράμματος που σύμφωνα και με τους υπολογισμούς των διοικούντων (πώς αλλιώς θα βγεις… Ευρώπη;) θα ήταν αρκετά ευκολότερο. Βέροια (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός), Πανθρακικός (εκτός) και Ατρόμητος (εντός), θα έπρεπε να αποφέρουν από 12 μέχρι και 15 βαθμούς! Αντ` αυτού ήρθαν μόνον οι 7 και μάλιστα με μία εκτός έδρας νίκη (στη Βέροια). Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ τελευταία, με μόλις 3 νίκες σε 15 αγώνες και ένα πρόγραμμα – βουνό για τον β` γύρο, απέναντι σε ομάδες που είτε έχουν στόχο την παραμονή (Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιάς, Άρης, Κέρκυρα), είτε βλέψεις ανώτερες (Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Ολυμπιακός), όλοι εκτός έδρας!

 

Και η αλήθεια είναι ότι αν η Ένωση είχε εξασφαλίσει έστω αυτούς τους 5-8 επιπλέον βαθμούς από το δεύτερο κομμάτι του προαναφερθέντος αγωνιστικού προγράμματος, τώρα όχι απλά δεν θα ασχολιόταν ουσιαστικά με την παραμονή της, αλλά θα μπορούσε ακόμα και να ονειρευτεί είσοδο στα play – off και εκεί το κάτι παραπάνω (δεδομένης της τραγικής εικόνας του Παναθηναϊκού). Και βέβαια για τον β` γύρο θα υπολόγιζε ως θετικό το γεγονός ότι έχει βγάλει Τούμπα, Ξάνθη, Πανθρακικό, Ηράκλειο, αλλά και ΟΑΚΑ ως φιλοξενούμενη.

 

Ξύπνησε (;) αργά
Αλλά αν είχαν γίνει όλα αυτά, η φετινή ΑΕΚ θα ήταν η… περσινή. Επειδή δεν είναι όμως, στη φετινή ΑΕΚ ουδείς έβαλε την ομάδα στην λογική του “πρωτίστως να μην χάσει” και εν συνεχεία αν μπορεί να πάρει και τη νίκη. Γιατί είπαμε, αν από τις εννιά ήττες που έκανε μέχρι τώρα, είχε αποφύγει έστω τις πέντε, παίρνοντας τουλάχιστον τον πόντο, τα πράγματα τώρα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Και δεν θα χρειάζονταν επτά (μίνιμουμ) νίκες στον β` γύρο, για να σωθεί η παρτίδα.

 

“Άρης είσαι, δεν πέφτεις”
Το παραπάνω σλόγκαν γράφτηκε ακόμα και σε πανό των οπαδών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν αποχαιρετήσει τη μεγάλη κατηγορία, το 1997. Λίγα χρόνια αργότερα μάλιστα, οπαδοί του Ηρακλή σε μια προσπάθεια να χλευάσουν τον συμπολίτη, αναπαρήγαγαν εκ νέου το σλόγκαν σε δικό τους πανό, λίγο πριν ο Άρης υποβιβαστεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 2005. Στο εξωτερικό τα παραδείγματα μεγάλων ομάδων που… έχασαν τον δρόμο τους και οδηγήθηκαν σε πρωτόγνωρα γι` αυτές μονοπάτια, είναι δεκάδες.

 

aek3

 

Πιο πρόσφατο αυτό της Ρέιντζερς το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά και τα περσινά των Μονακό, Ρίβερ Πλέιτ. Κι αν κάποιοι ΑΕΚτζήδες πιστεύουν ότι η Ένωση είναι από άλλο μέταλλο φτιαγμένη και δεν θα κινδυνέψει ποτέ, είτε ότι “έλα μωρέ, στην Ελλάδα είμαστε, θα την βρούμε την άκρη, δεν θα μας αφήσουν να πέσουμε, δεν τους… συμφέρει”, το παράδειγμα της Βασίλισσας στο μπάσκετ, έρχεται να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι για να τους ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να το κάνει.

 

“Όποιος μιλάει για β` εθνική”
Μπορεί να μην κυκλοφόρησε το… “ΑΕΚ είσαι, δεν πέφτεις” (είναι και λίγο ξεπερασμένο εδώ που τα λέμε), αλλά το “Όποιος μιλάει για β` εθνική… (η συνέχεια γνωστή στους ΑΕΚτζήδες)” ακούστηκε αρκετές φορές στο ΟΑΚΑ φέτος, μετά από κάποιο γκολ του Δικεφάλου. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και υποσυνείδητα, ο κόσμος της ομάδας έχει αρχίσει να σκέφτεται όλο και πιο έντονα το εν λόγω ενδεχόμενο. Κάτι που βέβαια ίσως και να βολεύει κάποιους, σύμφωνα με κάποια σενάρια που ακούγονται όλο και πιο έντονα από διάφορες κακές (ή απλά καλύτερα ενημερωμένες) γλώσσες.

aek4

 

Στρίβειν δια του αρραβώνος
Τι λένε αυτά; Αγωνιστικό υποβιβασμό της ομάδας (αφού οι όποιες σκέψεις για πρωτοδικείο κόντεψαν να φέρουν “καρδιοπάθειες” και σίγουρα όχι από τις… πολλές συμπάθειες), εν συνεχεία πρωτοδικείο, εξαγορά ΑΦΜ άλλης ομάδας που βρίσκεται στη β` και εν μία νυκτί έχουμε την ΑΕΚ 1924, ή Νέα ΑΕΚ, ή Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (έτσι δεν αλλάζουν καθόλου και τα αρχικά) καθαρή σαν λευκό περιστέρι και σε έναν χρόνο πάλι στη Σούπερ Λίγκα, μαγαζί γωνία και μάλιστα αρκετά θελκτικό για νέους επίδοξους… σωτήρες. Στρίβειν δια του αρραβώνος δηλαδή. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Υπάρχει άλλωστε και το τέλειο άλλοθι και μάλιστα φοράει μαύρα. Μπορεί να μην έχει νύχια γαμψά, αλλά ενίοτε αποκρίνεται στο κράξιμο…

 

Υ.Γ. Αλίμονο αν δοθεί η δυνατότητα απόκτησης παίκτη σαν τον Φετφατζίδη ή τον Βλαχοδήμο και η ΑΕΚ την απορρίψει! Άλλωστε σαν ΑΕΚ δεχτήκαμε μέχρι και τον Μητρόπουλο. Αυτό τα λέει όλα.

 

Υ.Γ.2 Σχετικά με το περιστατικό που αφορά την επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους προσπάθησαν να προστατέψουν τον άνθρωπο και ένα μεγάλο ανάθεμα σε αυτούς τους “μάγκες” που μετά την επίθεση έγιναν άφαντοι. Ασφαλώς και ένα τεράστιο μπράβο στα παιδιά της Original για την ανακοίνωσή τους! Επειδή και το “θαύμα της ΑΕΚ, πρόσφυγες το έφτιαξαν”, ο φασισμός δεν έχει καμία θέση στη δική μας οικογένεια και πολύ περισσότερο δεν έχει χρώμα κίτρινο. Ίσως να έχει μαύρο. Μόνο. “Ούτε στο ΟΑΚΑ, ούτε στη Φιλαδέλφεια, ούτε πουθενά…”

 

Παναγιώτης Κατηφόρης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts