Πόσο άβολα θα μπορούσε άραγε να νιώσει ένας οπαδός όταν για μία χρονιά θα πρέπει να υποστηρίζει την ορκισμένη αντίπαλό του; «Για κανένα λόγο», είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση, κυρίως όταν πρόκειται για την Σέλτικ και τους Ρέιντζερς και την ιστορία που συνοδεύει τις διαμάχες τους.

Υπάρχει όμως κάποιος που αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο, για να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την αγαπημένη ομάδα του.

Το ντέρμπι της Γλασκώβης ανάμεσα στην Σέλτικ και τους Ρέιντζερς ξεπερνά τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Αποτελεί μία διαρκή μάχη, με πολιτικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και χωρίζει την πρωτεύουσα της Σκωτίας πραγματικά στα δύο. «Στη μέση της ιστορίας υπάρχει και ένα ποδοσφαιρικό ματς», αναφέρει ένα ανέκδοτο στη Σκωτία. To μίσος ξεκινά από τον 16ο αιώνα, όταν ο ηγέτης του Προτεσταντισμού Τζον Νοξ προσπάθησε να ξεριζώσει τον καθολικισμό από την Σκωτία και παρότι η όλη έχθρα ξεκίνησε ως θρησκευτικός φονταμενταλισμός πλέον έχει εξελιχθεί, δίνοντας στο Old Firm τα χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από οποιοδήποτε άλλο ντέρμπι στον κόσμο.

Φέτος το καλοκαίρι, οι Ρέιντζερς έφτασαν μία ανάσα από τη διάλυση λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Οι οπαδοί τους πέρασαν μία περίοδο απόλυτης αβεβαιότητας και τελικά η ομάδα κατέληξε να παίζει ποδόσφαιρο στην τέταρτη κατηγορία της Σκωτίας, την Divison Three, αφού κανείς δεν της χαρίστηκε και υποβιβάστηκε. Το γεγονός ξεκίνησε μία ολόκληρη κουβέντα για το κατά πόσο η Σέλτικ χρειάζεται τους Τζερς και το αντίστροφο, αλλά είναι δεδομένο ότι πολλοί οπαδοί των «Κελτών» πανηγύρισαν με την ψυχή τους για την εικόνα της αντιπάλου.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα λοιπόν, υπήρξε ένας οπαδός που για το καλό της ομάδας του, αποφάσισε να αλλαξοπιστήσει! Ο 46χρονος υδραυλικός από τη Γλασκώβη, Μπίλι Στιούαρτ αποτελεί οπαδό των Ρείντζερς από τα επτά του χρόνια. Κι όμως, αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά, να γίνει δηλαδή για λίγο οπαδός της Σέλτικ, προκειμένου να ενισχύσει τους «Προτεστάντες». Πώς ακριβώς έγινε αυτό; Ο ίδιος εξηγεί τα κίνητρα της απόφασής του στο περιοδικό FourFourTwo.

«Τον Ιούνιο, υπήρχε η γενική πεποίθηση ότι οι Ρείντζερς θα πάψουν να υπάρχουν. Μία μέρα στην παμπ, ξεκίνησε μία συζήτηση για το κατά πόσο ένας οπαδός των Ρείντζερς θα ήταν αρκετά ώριμος ώστε να υποστηρίξει τη Σέλτικ, αν αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογός του θα σωθεί. Κάποιοι φίλοι μου που είναι οπαδοί της Σέλτικ, δεν πίστευαν ότι θα το έκαναν και προσφέρθηκαν να βάλουν χρήματα στο λογαριασμό του Rangers Fighting Fund αν για μία ολόκληρη χρονιά υποστήριζα την Σέλτικ.

Λάτρεψα την ιδέα των οπαδών της Σέλτικ να δίνουν τα χρήματα που με κόπο έβγαλαν για να σώσουν τους Ρέιντζερς», τονίζει χαρακτηριστικά. Το στοίχημα όμως πήρε διαστάσεις! Η ιδέα άρεσε και τόσο μεμονωμένοι οπαδοί, όσο και επιχειρήσεις αποφάσισαν να στοιχηματίσουν, αφού ήταν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Έτσι, μαζεύτηκε ένας πενταψήφιος αριθμός χρημάτων, ο οποίος θα έμπαινε στο λογαριασμό του Οργανισμού που ιδρύθηκε για τη σωτηρία των Τζερς, αν ο Στιούαρτ άντεχε για ένα χρόνο να πηγαίνει στο Celtic Park και να στηρίζει τη μισητή αντίπαλό του!

«Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, έπρεπε να υπάρχουν και μάρτυρες που να πιστοποιούν ότι στηρίζω την ομάδα», τονίζει χαρακτηριστικά. Φυσικά, το εγχείρημα κρύβει κινδύνους, με τον 46χρονο να προσθέτει: «Φοβάμαι μην με αναγνωρίσουν. Ένας τύπος με πλησίασε μια φορά στο δρόμο και με προειδοποίησε να μην πλησιάσω καν το Celtic Park,. Πολύς κόσμος σε αυτή την πλευρά του κόσμου παίρνει το ποδόσφαιρο πολύ σοβαρά. Ευτυχώς, το μόνο που έχω να κάνω είναι να παρακολουθώ μόνο τα εντός έδρας ματς. Δεν χρειάζεται να πάω στα εκτός ούτε στο Κύπελλο.

Πήγα σε ένα φιλικό με τη Νόριτς στο ξεκίνημα της χρονιάς και δεν ήταν τόσο άσχημα, γιατί το γήπεδο ήταν μισογεμάτο και η Σέλτικ έχασε. Αλλά στο πρώτο ματς της σεζόν με αντίπαλο την Αμπερντίν ένιωσα πολύ άβολα. Είμαι όμως αποφασισμένος να αντέξω και να βγάλω χρήματα για τους Ρέιντζερς από τις επιτυχίες της Σέλτικ»!

Όσον αφορά το αν η όλη ατμόσφαιρα τον επηρεάσει και… αλλαξοπιστήσει ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση. Είμαι πιο αφοσιωμένος στους Ρείντζερς από ποτέ. Κάποιοι μπορεί να κρυφογελούν, αλλά θα δούμε ποιοι θα γελούν όταν οι Ρέιντζερς πάρουν τα χρήματα»! Το πρόσωπό του δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο το όνομά του είναι ήδη γνωστό και το αν θα αντέξει μέχρι τέλους, θα φανεί στη διάρκεια της χρονιάς!

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]