Μέχρι και κατά μισό μέτρο μπορεί να ανέβει η στάθμη της θάλασσας σε περίπτωση υποχώρησης του πάγου ενός παγετώνα του μεγέθους της Φλόριντα των ΗΠΑ στην Ανταρκτική, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ο παγετώνας Thwaites είναι ένας από τους πέντε της Ανταρκτικής που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως ασταθείς και διπλασίασαν τον ρυθμό απώλειας πάγου σε διάστημα μόλις έξι χρόνων. O εν λόγω παγετώνας καλύπτει έκταση 181.000 τ. χλμ. και αναμένεται να επιταχυνθεί το λιώσιμό του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την σταθερότητα του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής, που δίνεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της NASA για τη δραματική συρρίκνωση των πάγων από άγνωστη αιτία στην Ανταρκτική.

Όταν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, ακόμη κι αν πέσουν οι θερμοκρασίες ανά την υφήλιο, η διαδικασία θα είναι μη ανατρέψιμη και η στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, υπογραμμίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, του Nasa Jet Propulsion Laboratory και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Τώρα, οι συντάκτες μιας νέας μελέτης στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι τα τελευταία έξι χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο πέντε παγετώνες της Ανταρκτικής  από τον πάγο έχει διπλασιαστεί.  Τα τμήματα του παγετώνα Thwaites υποχωρούν έως και 2.625 πόδια ετησίως, συμβάλλοντας στο 4% της παγκόσμιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Αυτή η απώλεια πάγου είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης: Το σύνολο του πάγου Ανταρκτικής λιώνει σχεδόν έξι φορές πιο γρήγορα απ’ όσο πριν 40 χρόνια. Στη δεκαετία του 1980, η Ανταρκτική έχασε 40 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 252 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο παγετώνας θέτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας και είναι πιθανό να ακολουθήσει ένα μη αναστρέψιμο σημείο τήξης. «Μετά την επίτευξη του σημείου ανατροπής, ο πάγος Thwaites θα μπορούσε να χάσει όλους τους πάγους του σε μια περίοδο 150 χρόνων», δήλωσε η Hélène Seroussi, συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της NASA. «Αυτό θα έκανε μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας περίπου μισού μέτρου (1,64 πόδια) μέσα σε ενάμιση αιώνα».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]