prwtagΧρειάστηκε μία βραβευμένη και πολύ-διαφημισμένη λεσβιακή ταινία με σκηνές πάθους για να ασχοληθούν τα «μεγάλα» κανάλια και οι «μεγάλοι» δημοσιογράφοι με το θέμα του gay έρωτα. Όπως κάθε χρόνο άλλωστε, «χρειάζεται» το Athens Pride, ή κατά καιρούς οι αυτοκτονίες έφηβων που δεν άντεξαν τον τραμπουκισμό από τους συνομήλικούς τους, ή οι βασανισμοί τους από ακροδεξιές ομάδες. Δακρύβρεχτα κείμενα, εκπομπές και αναλύσεις. Πολλά κλικ, μεγάλη τηλεθέαση και πολλοί ειδήμονες. Ύστερα όλα ξεχνιούνται και έπειτα πάλι από την αρχή.

«Η Αντέλ του Κολωνού» είναι ο τίτλος της εκπομπής των «Πρωταγωνιστών» του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με τη ζωή μιας 25χρονης λεσβίας, της Άρτεμης. Πριν πατήσω το play στον υπολογιστή μου, βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου για το πόσα ακόμη λανθασμένα στερεότυπα θα αναπαραχθούν μπροστά από τα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών. Τηλεθεατές που θα αρκεστούν στην αυθεντία του (κάθε) Σταύρου Θεοδωράκη και έπειτα με τη σειρά τους θα τα αναπαραγάγουν και αυτοί σαν μαριονέτες.

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται αυτονόητο και για άλλους ίσως «ντεμοντέ, στην εποχή της γρήγορης είδησης και του copy-paste, το να είναι ένας δημοσιογράφος καλά «διαβασμένος» στο θέμα που θα καταπιαστεί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως και πολλοί πριν από αυτόν, προτίμησε την εύκολη οδό. Αυτή με τα καλό-μονταρισμένα πλάνα, την μελαγχολική μουσική και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, το βλέμμα συμπόνιας ανάμεικτο με κατανόηση και πατρική προδέρμ και τις χιλιοειπωμένες και αφελείς ερωτήσεις. Ο καναπές που μοιράστηκε με την 25χρονη Άρτεμη, κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, γέμισε με παρερμηνείες.

 

adel_kolwnos mesa

«Έχεις σκεφτεί ποτέ να γίνεις άντρας;» την ρωτάει, συγχέοντας την έννοια του τρανσέξουαλ με αυτή του gay. Μα γιατί να θέλει να γίνει άντρας; Επειδή έχει κοντοκουρεμένα μαλλιά ή μήπως γιατί της αρέσει να χουφτώνει τον γυναικείο και όχι τον αντρικό κώλο;

«Νιώθεις μέσα σου άντρας;» την ρωτάει κρυφοχαμογελώντας μία άλλη στιγμή. Αλλά ναι, μου διέφυγε ότι κάθε λεσβία κρύβει μέσα της έναν αλήτη, έναν μάγκα. Κοντό μαλλί, αθλητικό ντύσιμο, βρίσιμο, κάπνισμα και κομπολόι -στην ειδική περίπτωση που ο κρυμμένος άντρας δεν θέλει να μείνει πια κρυμμένος-, είναι τα απαραίτητα προσόντα για μία σωστή «αντρουά» λεσβία. Εντάξει υπάρχουν και οι γατούλες με τα πουά φορεματάκια, αλλά αυτές ψάχνουν την «αντρουά» για να αλληλοσυμπληρωθούν.

Η συζήτηση έπειτα επεκτείνεται στο «τζιζ» θέμα του αν γεννιέσαι ή γίνεσαι gay. Όλοι γνωρίζουν πολλές γυναίκες που είναι απογοητευμένες από τους κάφρους, απολίτιστους και ξετσίπωτους άντρες αλλά καμία τους δεν το «γύρισε». Γεγονός που οι δημοσιογράφοι πρέπει να χωνέψουν επιτέλους, ώστε να σταματήσουν να αναπαραγάγουν κλισέ τύπου «σεξουαλική προτίμηση» και «επιλογή».

Κάπου εδώ απογοητεύτηκα με την έλλειψη ευθύνης της, κατά τα άλλα συμπαθέστατης, Άρτεμης που εκπροσωπώντας μία ολόκληρη κοινότητα «πέφτει» στο λάκκο της ημιμάθειας και ισχυρίζεται ότι πολλές φίλες της «το έχουν γυρίσει» και δεν γεννήθηκαν λεσβίες.

Οι λεσβίες δεν υπάρχουν για να ικανοποιούν τις φαντασιώσεις των αντρών στις τσόντες, είναι άνθρωποι που αγαπούν και αγαπιούνται, έχουν προσωπικότητα και δεν χωρίζονται σε κατηγορίες ούτε χωράνε στις ταμπέλες που θέλουν να τους φορέσουν τα Μέσα.

Το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη εκπομπή είναι το θάρρος της Άρτεμης, η οποία ζει τη ζωή της ελεύθερα, χωρίς φόβο και ενοχές. Ελπίζοντας ότι την εκπομπή δεν την παρακολούθησαν μόνο περίεργοι straight άνδρες, αλλά καταπιεσμένα κορίτσια που ανυπομονούν να επιβεβαιωθούν ότι το «coming out» αποτελεί την καλύτερη λύτρωση σε μία ψευτο-ηθική και ρατσιστική κοινωνία.

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]