Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ολλανδία είναι από τα πιο οργανωμένα στην Ευρώπη και στο παρελθόν έχει τεθεί ως παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και για τα ερασιτεχνικά σωματεία στην Αγγλία. Τον τελευταίο καιρό, οι αρχές αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε ομάδες και ποδοσφαιριστές που «ξεφεύγουν» στο γήπεδο, κόβοντάς τους ουσιαστικά την μπάλα. Συνολικά 200 άτομα τιμωρήθηκαν με ποινές από δύο μέχρι 10 χρόνια, 74 αποκλείστηκαν δια βίου από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και 105 ομάδες αποβλήθηκαν από τις διοργανώσεις!

Η αιτιολογία της Ομοσπονδίας είναι ότι όλες οι άλλες προσπάθειες για να σταματήσουν τα βίαια περιστατικά οδήγησαν στο κενό. «Βρώμικα» χτυπήματα μεταξύ των παικτών, επίθεση σε διαιτητές, μη τήρηση του fair play και ανάλογα κρούσματα αποτέλεσαν ένα μόνιμο «πονοκέφαλο» για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα. Έτσι, με τα νέα μέτρα που έχουν εισαχθεί, τα περιστατικά έχουν μειωθεί από 30 την βδομάδα σε 25, έπειτα από μία ανοδική τάση που κρατούσε για αρκετά χρόνια. «Βαδίζουμε ξανά προς το σωστό δρόμο. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας», δήλωσε η Γραμματέας Υγείας και Αθλητισμού Έντιθ Σίπερς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μίκαελ φαν Πράαγκ, υπεραμύνθηκε των επιλογών για εξαντλητικές ποινές, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και παιδείας δεν απέδωσαν καρπούς. Επίσης, στάθηκε στο ότι πλέον οι «θερμοκέφαλοι» παίκτες και διαιτητές πρέπει να απολογούνται πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με γραπτή απολογία, στην οποία έχουν το χρόνο και τη στήριξη για να καλυφθούν. Προκειμένου λοιπόν να συνεχίσουν να ασχολούνται με την αγαπημένη τους δραστηριότητα, πρέπει να συμβιβάζονται.

Ο Φαν Πράαγκ αναφέρθηκε και στις ομάδες, οι οποίες είχαν την τάση να θεωρούν ότι δεν φέρουν συλλογικές ευθύνες. Τουλάχιστον, μέχρι τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς. «Στο δεύτερο μισό της χρονιάς είδα ότι οι σύλλογοι ξεκίνησαν να ζυγίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τα δεδομένα, αφού οι ομάδες συνδέονταν με τα περιστατικά στις αναφορές στα Μέσα. Έτσι άλλαξαν τις πολιτικές τους στην επιβολή κυρώσεων».

Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στον Δεύτερο Δυτικό τομέα. «Ένας τομέας με πόλεις όπως η Χάγη και το Ρότερνταμ, που έχουν περισσότερες φτωχογειτονιές από άλλα μέρη της Ολλανδίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης της FA, Πίτερ Όσκαμ, ο οποίος έχει διατελέσει διαιτητής σε επαγγελματικό επίπεδο. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του μια καλή ιδέα για να γλιτώνουν οι ομάδες τους αποκλεισμούς από τις διοργανώσεις είναι να λένε στις αρχές ποιοι ξεκινούν τα περιστατικά, ενώ έκανε και σύγκριση με άλλα αθλήματα, όπως το χόκεϊ, που παρακολούθησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και διέκρινε σεβασμό στους διαιτητές «Φυσικά και υπάρχει συζήτηση στο χόκεϊ όταν κάποιος δεν συμφωνεί με την απόφαση του διαιτητή. Ο αθλητισμός είναι συναίσθημα, αλλά ποτέ δεν θα δεις κάποιον να αγγίζει τον διαιτητή. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και και για αυτό χρειαζόμαστε διαφορετικό κλίμα».

Π πυρήνας των δηλώσεών του δεν είναι λάθος. Οι μέθοδοι όμως που προτείνονται δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες που υποτίθεται ότι προάγει ο αθλητισμός. Το να «πριμοδοτείται» ουσιαστικά η ρουφιανιά και να αποκλείονται σύλλογοι για την μία πράξη ενός ποδοσφαιριστή τους, είναι μέτρα αρκετά αμφιλεγόμενα. Όπως και να σταματάει κάποιος το ποδόσφαιρο για μία στιγμή απειθαρχίας.

Από το 2002 και μετά οι Ολλανδοί έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο από επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία που ξεπερνούν τα 2.700 σε αριθμό. Η δομή τους τόσο διοικητικά, όσο και αγωνιστικά είναι εξαιρετική, ενώ ξεχωρίζουν και οι εγκαταστάσεις. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο υπολογίζεται ότι επιδοτείται με περίπου ένα δισεκατομμύριο από τις τοπικές αρχές, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το κράτος. Οι «οράνιε» δίνουν μεγάλη σημασία στη βάση του ποδοσφαιρικού στερεώματος.

Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη προσοχή, θέλουν να προστατέψουν το προϊόν τους. Από την άλλη όμως, ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην πρόληψη των περιστατικών αυτών και στην παιδεία, έτσι ώστε από μικρά παιδιά και ερασιτέχνες, να μάθουν να σέβονται τον αντίπαλο. Γιατί όπως έχει αποδειχθεί σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, η σκληρή καταστολή μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Αναδημοσίευση από :www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]