Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί την έκθεση Faces σε επιμέλεια του ιστορικού Τέχνης Paolo Colombo. Μια έκθεση που φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που βρίσκει τους ανθρώπους αποξενωμένους και απαλλοτριωμένους, όχι μόνο με τους συμπολίτες τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η έκθεση διαμορφώνεται από 19 ανεξάρτητους επιμελητές και θα διαρκέσει μέχρι τις 1 Ιουλίου. Οι πύλες για το κοινό έχουν ήδη ανοίξει.

Η περιπετειώδης διαδρομή των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που πολλές φορές καταλήγουν στην μοναξιά ,οι εσωτερικές συγκρούσεις του αλλά και ο εγκλωβισμός του ατόμου ανάμεσα στον εαυτό του και στην εικόνα που έχει η κοινωνία για αυτόν διευρευνούνται με τρόπο πολύ παραστατικό και πρωτότυπο καθ όλη την έκθεση.

Αφορμή για το κεντρικό άξονα δίνει η ομώνυμη ταινία του Τζον Κασσαβέτη (1968). Η συγκεκριμένη ταινία εστιάζει στην μοναξιά του ατόμου και πως αυτό το συναίσθημα ανακλάται στα χαρακτηριστικά και στις νευρώσεις του προσώπου του. Οι ηθοποιοί παρουσιάζουν παραπάνω από ένα εσωτερικό εαυτό που βρίσκεται σε συνεχής σύγκρουση με τον άλλο και το άτομο καταλήγει σε ένα αντιφατικό και πολύπλευρο εαυτό,που καθημερινά τον εξαντλύει όλο και περισσότερο. Τα κυρίαρχα συναισθήματα της ταινίας βιώνονται σε πολύ έντονο βαθμό,ο οποίος σκιαγραφείται και στα πρόσωπα της έκθεσης. Τα προσωπεία καταρρέουν και εντέλει γίνονται φανερά τα αληθινά πρόσωπα των ατόμων.

Οι επιμελητές που παρουσιάζουν τα εκθέματα είναι σίγουρα διαφορετικοί μεταξύ τους,αλλά το σύνολο που δημιουργείται φαντάζει πολύ καλά δεμένο και άρτιο. Εκτός από την προβολή της ταινίας Faces του Τζον Κασσαβέτης μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα και αξιοπερίεργα “εκθέματα”που θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας.

Ο Claude Cahun παρουσιάζει 5 φωτογραφίες αυτοπροσωπογραφίας ,στις οποίες εναλλάσσονται γυναικεία και αντρικά πρόσωπα. Ο καλλιτέχνης καταπιάνεται με την έννοια του αλλόκοτου που δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με πιο άμεσο τρόπο από άλλο κίνημα πέρα από αυτό του Σουρεαλισμού. Φιλοξενούνται επίσης φωτογραφίες της Γαλλίδας σουρεαλίστριας του μεσοπολέμου Κλωντ Καέν, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τσέχου Μιροσλάβ Τίχι .Εντυπωσιάζουν οι κούκλες εφήβων κοριτσιών από τον Αμερικανό Morton Bartlett,τις οποίες κατασκεύαζε εξολοκλήρου μόνος τους και στη συνέχεια τις φωτογράφιζε. Κατηγορήθηκε για σεξισμό αλλά η αποδοχή του έργου του, ήρθε μετά το θάνατο του. Αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του τι θα βρείτε όταν επισκεφτείτε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Αναμφιβόλως μία πολύ πρωτότυπη έκθεση που πραγματεύεται το φαινόμενο της σύγχρονης αποξένωσης. Τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία των ανθρώπων μας λένε την αλήθεια και αυτά ξεσκεπάζονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το έντονο συναίσθημα της μοναξιάς και μιας συνεχόμενης εσωτερικής πάλη με το εαυτό μας και τον αυτοπροσδιορισμό αυτού. Αποτελεί άλλωστε σύγχρονη πραγματικότητα η πολυπλοκότητα που διατρέχει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και πόσο εύθραυστες φαντάζουν αυτές στο χρόνο,αφήνοντας στο τέλος τους ανθρώπους γυμνούς από συναισθήματα και μόνους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]