«Πόλεμος» και «ανακωχή». Εννέα στα δέκα δημοσιεύματα που αφορούσαν την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο είχαν αυτές τις δύο λέξεις για τίτλο. Έχουν σχέση, όμως, με το τί πραγματικά γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ; Και ναι και όχι.

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Δεν υπάρχει «πόλεμος» για να υπάρχει «ανακωχή», αλλά από την άλλη οι ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελική διαμόρφωσή του δημιουργούν αναταραχές, εκρήξεις, πιέσεις, κριτικές, διαφωνίες, συμμαχίες και πάει λέγοντας. Αλλά αυτά υπήρχαν ανέκαθεν σε κάθε κόμμα, πόσο μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα με πολυφωνία και διαφορετικές τάσεις και συνιστώσες.

Για να προλάβω όσους θα πουν τί κόμμα είναι αυτό, μπορεί ορισμένα δημοσιεύματα να έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις έντονες εσωκομματικές διεργασίες -ακόμα και συγκρούσεις- του ΣΥΡΙΖΑ ως πόλεμο, δεν κάνανε ούτε και κάνουν βέβαια το ίδιο με τις εσωκομματικές διαφωνίες των άλλων κομμάτων. Οι «εμφύλιοι» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απασχολούσαν τα ΜΜΕ για δεκαετίες, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για «πόλεμο», ενώ, πιο πρόσφατα, σοβαρές τριβές παρατηρούνται και στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. Πέραν τούτου, ειδικά στα δύο πρώην «μεγάλα» κόμματα, οι διαφωνίες δεν ήταν συνήθως ιδεολογικού περιεχομένου -όπως συμβαίνει τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά καθαρά διαμάχες προσώπων για «μια θέση στον ήλιο»… ή για την ακρίβεια για την εσωκομματική εξουσία.

«Πόλεμος» λοιπόν δεν υπάρχει. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν το λες και ειρήνη τελείως το πράγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που έβαλε λάδι στη φωτιά με την πρόταση -σχεδόν ανακοίνωση- στο σώμα της ΚΕ ότι η αυτοδιάλυση των συνιστωσών είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο. Κάτι φυσικά που δεν άρεσε καθόλου, όχι μόνο στις συνιστώσες, αλλά και στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη των συνιστωσών στο συνέδριο και συμπερασματικά των διαφορετικών λιστών, καθώς και ο ίδιος κατεβαίνει σε ξεχωριστή λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε και άλλα πράγματα που δεν ευχαρίστησαν ούτε την δικιά του πλευρά. Αυτά σε συνδυασμό με το ότι πολλά μέλη, ακόμα και κεντρικά, είναι δυσαρεστημένα από διάφορες πρωτοβουλίες που έχει πάρει τελευταία.

tsipras2

Με ή χωρίς συνιστώσες;

Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που θα απασχολήσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μέχρι το συνέδριο αλλά τελικά, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην ΚΕ, και στο ίδιο το συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνιστώσες θέλουν να παραμείνουν ως ένα χρονικό σημείο και μετά από το συνέδριο ως έχουν, για να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στον Ενιαίο Φορέα, ενώ ο κ.Τσίπρας και πολλοί κοντινοί του πιστεύουν ότι το νόημα του φορέα είναι να πάνε όλοι μαζί στο συνέδριο με την ύπαρξη απλά τάσεων που θα κατεβαίνουν στην ίδια λίστα όμως.

Το τι θα αποφασίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ άγνωστο, αλλά κατά την γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε ως ένα κόμμα-μόρφωμα με συνιστώσες και διαφορετικές απόψεις και ο κόσμος το στήριξε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για την ανεκτικότητα στις διαφορετικές απόψεις, την εσωκομματική δημοκρατία, και την έλλειψη ενός μονομπλόκ, αυτού του προέδρου-αρχηγού που όλοι ακολουθούν κατά πόδας.

Αν αυτά αλλάξουν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει αρκετό κόσμο που τον στηρίζει. Εξάλλου, ένα κόμμα με σκληρό μονομπλόκ είναι προβληματικό και ξεπερασμένο, το δείχνει και η Αλέκα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]