Πολλοί θεωρούν έκπληξη το γεγονός ότι η Πόρτο έφτασε μέχρι τους 8 του Champions League. Λογικό. Γιατί ποιος βλέπει πρωτάθλημα Πορτογαλίας, για να μπορεί να κρίνει την ποιότητα της ομάδας στην Ελλάδα; Η ομάδα του Χουλέν Λοπετέγκι ξεχειλίζει από ποδοσφαιρική ποιότητα και ταλέντο και τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Τέρμα

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Φαμπιάνο που ανήκει από το 2012 στην Πόρτο είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, αν κρίνεις όμως από το γεγονός ότι σε 7 ματς που έχει αγωνιστεί έχει κρατήσει 4 φορές την εστία του ανέπαφη δεν τον λες και κακό. Ο Έλτον στα 36 του δεν είναι πλέον αυτός που ήταν (όχι ότι ήταν ποτέ του στους κορυφαίους) και δύσκολα θα αγωνιστεί αν είναι υγιής ο Φαμπιάνο.

Άμυνα

Τα δύο μπακ της, οι Βραζιλιάνοι Ντανίλο (δεξιά) και Άλεξ Σάντρο (αριστερά), είναι τα «διαμάντια» της στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την άμυνα. Εξαιρετικοί και οι δύο στα επιθετικά τους καθήκοντα, ενώ δεν ξεχνιούνται μπροστά και είναι αρκετά αξιόπιστοι και αμυντικά. Η αξία και των δύο υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ έκαστος. Λογικό, αφού πέρα από την ποιότητά τους είναι και γεννημένοι το 1991 και έχουν πολλά καλά χρόνια ακόμα μπροστά τους.

Όσο για το κέντρο της άμυνας, σίγουρα δεν είναι για να την ζηλεύει καμία από τις ομάδες που συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν στο Champions League, αλλά το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για αυτή είναι ότι είναι αξιοπρεπέστατη. Ο Μπρούνο Μάρτινς Ίντι, μετά το εξαιρετικό Μουντιάλ με την Ολλανδία εξαργύρωσε την μεταγραφή του στην Πόρτο για να πλαισιώσει τον πολύ δυνατό και μαχητικό Μαϊκόν. Αν δεν μπορεί να αγωνιστεί κάποιος από αυτούς υπάρχει και ο γνωστός μας, Ιβάν Μαρκάνο.

Κέντρο

Από το κέντρο και μπροστά, οι επιλογές της Πόρτο είναι εξαιρετικές και ναι, κάποιοι παίχτες θα μπορούσαν ήδη να παίζουν σε μεγαλύτερες ομάδες και κάποιοι άλλοι θα παίζουν σίγουρα στο μέλλον.

Ο Μεξικανός διεθνής, Έκτορ Ερέρα είναι η καρδιά της μεσαίας γραμμής. Κάνει τα πάντα και συμφέρει. Μαρκάρει, δημιουργεί και ενίοτε σκοράρει. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του ακούγεται κάθε καλοκαίρι για κάποια μεγαλύτερη ομάδα. Από κοντά και ο Κασεμίρο, δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης, έχει βρει τον παλιό καλό του εαυτό στο Οπόρτο και εκτός από το να καταστρέφει το παιχνίδι των αντιπάλων, ως αμυντικός μέσος, μπορεί και αυτός να οργανώσει μια επίθεση εξίσου καλά. Ο ποιοτικότερος όλων όμως είναι ένας Αλγερινός διεθνής, ο Γιατσίνε Μπραχίμι. Ο μικροκαμωμένος μέσος, πέρσι είχε περισσότερες επιτυχημένες ντρίπλες από τον Λιονέλ Μέσι! Αυτός σκοράρει, δημιουργεί, αλλά ανασταλτικά δεν βοηθάει τόσο όσο οι άλλοι.

Όταν λείπει κάποιος από αυτούς, υπάρχουν πάντα, ο ποιοτικότατος Όλιβερ Τόρες και ο 18χρονος πολλά υποσχόμενος, Ρούμπεν Νέβες.

Επίθεση

Εδώ δεν χωράει αμφιβολία για το «πρώτο όνομα». Ο Τζάκσον Μαρτίνεζ είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Πόρτο και μάλλον φέτος θα είναι επιτέλους η χρονιά που θα το «εξαργυρώσει» γιατί αυτά που κάνει δεν περιγράφονται. Πολύ δυνατός, έχει και τα δύο πόδια σχεδόν το ίδιο καλά, εξαιρετικός με το κεφάλι και όταν θέλει δημιουργεί κιόλας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Είναι και ο Κρίστιαν Τέγιο, που από πάγκο και εξέδρα στην Μπαρτσελόνα, στην Πόρτο είναι βασικός και τα πηγαίνει και πολύ καλά. Από κει και πέρα υπάρχει και ο πολύπειρος και ποιοτικός, Ρικάρντο Κουαρέσμα, καθώς και το μεγαλύτερο ταλέντο της Κολομβίας, Χουάν Κίντερο.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν λοιπόν την παρουσία της Πόρτο στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης για φέτος.

  • Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα που παραμένει αήττητη. Ούτε η Τσέλσι είχε χάσει αλλά αποκλείστηκε.

  • Έχει την 2η καλύτερη επίθεση, πίσω μόνο από την Μπάγερν Μονάχου (23), μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης (21)

  • Έχει τα περισσότερα γκολ εκτός περιοχής (8)

  • Είναι η 3η ομάδα στις προσπάθειες για γκολ (εντός τέρματος) 121 πίσω από Μπάγερν και Ρεάλ

Με δεδομένο ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των παιχτών της Πόρτο, είναι γεννημένοι μετά το 1991, αν καταφέρει και κρατήσει έναν «κορμό» από αυτούς και προσθέσει κι άλλους εξίσου ποιοτικούς αλλά πιο έμπειρους, οι μέρες του 2003/2004, όταν ο Ντέκο και η παρέα του σήκωναν το Champions League στο Γκελσενκίρχεν δεν είναι πολύ μακριά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]