Οι άνθρωποι συνήθως ελκύονται από εκείνο που θεωρείται μόδα της εποχής: αν την δεκαετία του 30′ το έπακρον της θηλυκότητας  θεωρούνταν μια νεαρή γυναίκα  που πίνει και καπνίζει, σήμερα είναι η γυναίκα μητέρα-σύζυγος-επιχειρηματίας, που καθιστά το σύγχρονο πακέτο προς ανταλλαγή.

«Σε ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η υλική επιτυχία θεωρείται  σαν η σπουδαιότερη αξία, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων ακολουθούν το ίδιο υπόδειγμα ανταλλαγής που κυριαρχεί στην αγορά εμπορεύματος και εργασίας» ( Ε. Φρομ). Πόσα θες, κύριος; Πόσα δίνεις, μαντάμ;Τα ερωτικά γούστα διαμορφώνονται από το περιβάλλον και καθορίζονται από την ανταλλακτική τους αξία.

Φράσεις τύπου «είναι του στυλ μου» και «μου ταιριάζει» υποδηλώνουν ακριβώς αυτό, ότι ο ερωτικός πόθος στην «εμπορική» λογική μοιάζει με τη διαδικασία πλυσίματος ενός αυτοκίνητου στο αυτόματο καθάρισμα: πρώτα ξέβγαλμα , σαπούνισμα, μετά καθαρισμός, μετά πάλι ξέβγαλμα, στέγνωμα και το αμάξι είναι έτοιμο για κυκλοφορία.

Αν κάθε τι που προσέλκυε το ενδιαφέρον μας περνούσε από μια τέτοια διαδικασία ορθολογικοποίησης, το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να τυποποιήσουμε ακόμα περισσότερο τον ήδη τυποποιημένο και προβλέψιμο έρωτα. Όταν ένας άνθρωπος σου αρέσει επειδή «αρμόζει στα γούστα» σου, τότε ο έρωτας είναι ακόμη μια προβλέψιμη εκδοχή της μίζερης κανονικότητας σου.

Ίσως να είναι αυτό που μου είχε πει μια φίλη, όταν στο μάθημα των αγγλικών ο καθηγητής -στα πλαίσια συζήτησης αγαπημένων, προσωπικών αντικειμένων- την ρώτησε αν έχει ξεχωρίσει μια κούπα που χρησιμοποιεί περισσότερο από τις άλλες. Όταν εκείνη άρχισε να εξηγεί γιατί της αρέσει η κούπα, εκείνος την σταμάτησε έξαλλος: Δεν με νοιάζει γιατί σου αρέσει, πες μου αν πίνεις τον καφέ σου, πόσο καιρό την έχεις, αν στην χάρισε κάποιος, ότι άλλο θες αλλά όχι το γιατί.
Ποτέ μην εξηγείς γιατί σου αρέσει κάτι. Απλώς σου αρέσει.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]